Τη δομή μιας στρατιωτικής οργάνωσης με ναζιστική ιεραρχία βάσει της θεωρίας της "αρχής του φύρερ", όπως εξάλλου αποκαλούσαν και τον Ν. Μιχαλολιάκο τα υπόλοιπα στελέχη, η οποία απειλούσε τους θεσμούς και το πολίτευμα παρουσιάζει στο πόρισμα του για τη Χρυσή Αυγή ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, τοποθετώντας τη συγκρότησή αυτής της εγκληματικής οργάνωσης το 1987.
Στο πόρισμα παρουσιάζεται η δολοφονική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης και "δένει" απόλυτα την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Μεταξύ άλλων στο πόρισμα παρουσιάζεται ο ρόλος της αστυνομίας, και μάλιστα συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία "ενθάρρυναν" την δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, ενώ επισημαίνονται οι εκβιασμοί, οι σχέσεις με το ποινικό έγκλημα, το ξέπλυμα βρώμικού χρήματος, ακόμα και τα τάγματα εφόδου ανηλίκων.
Ναζιστική ιεραρχία: Πάνω από όλους ο Φύρερ
Στο εννιασέλιδο πόρισμα αναφέρεται με λεπτομέρειες η δομή της οργάνωσης με αρχηγό τον Νίκο Μιχαλολιάκο, στον οποίο αποδίδεται και ο ρόλος του "Fuhrerprinzip" βάσει της ναζιστικής ιεραρχίας. Ο αρχηγός, όπως αναφέρεται καθοδηγούσε, συντόνιζε και υπεδείκνυε την δράση της οργάνωσης στα μέλη της. Ως υπαρχηγός εμφανίζεται ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος μετέφερε τις εντολές του αρχηγού στους υπόλοιπους. Τον ρόλο αυτόν τον έπαιζαν και άλλα στελέχη της ηγετικής ομάδας, όπως οι Κασσιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχας. (Υπενθυμίζεται πως η Χρυσή Αυγή ακόμα και σε άρθρα της προέβαλε τη θεωρία του Φύρερ απαξιώνοντας τη Δημοκρατία και υποστηρίζοντας την ανωτερότητα του "ενός απο τη μάζα").
«Η στρατιωτική δομή, η απόλυτη ιεραρχία που ενδεχόμενη παραβίασή της επιφέρει σκληρές για τη σωματική ακεραιότητα έως απάνθρωπες και εξευτελιστικές για την προσωπικότητα του παραβάτη συνέπειες, η τυφλή υπακοή στις εντολές των ιεραρχικά ανωτέρω, η συνωμοτική και με προκαθορισμένους κανόνες δράση, η οποία εκδηλώνεται με αιφνιδιαστικές, βίαιες και μαζικές επιθέσεις από τα νεότερα ηλικιακά μέλη,» είναι τα χαρακτηριστικά της νεοναζιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
«Στις ομάδες αυτές συμμετέχουν επίλεκτα μέλη της οργάνωσης, πάντα με την καθοδήγηση ανώτερου στελέχους, με βάση καλά εκπονημένο σχέδιο, για την εκτέλεση του οποίου προσέρχονται συντεταγμένοι και με τον ίδιο τρόπο και ύστερα από εντολή του επικεφαλής της ομάδας αποχωρούν». Όπως σημειώνει ο αντιεισαγγελέας τα άτομα αυτά έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, που προσιδιάζουν την εκπαίδευση των ανδρών που υπηρετούν στις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κένταυρος: Τάγματα εφόδου ανηλίκων
Ωστόσο στο πόρισμα αναφέρεται και η στρατολόγηση ανηλίκων και πως οι νεοναζί είχαν δημιουργήσει τάγματα εφόδου αμιγώς από ανήλικους 14 έως 17 ετών με την ονομασία "Κένταυρος". Υπενθυμίζεται πως εδώ και πολύ καιρό αντιφασιστικές οργανώσεις, καθηγητές και κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν επισημάνει και καταγγείλει τη δράση της Χρυσής Αυγής σε σχολεία, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τις αρχές. Καθοδηγητής σε αυτά τα τάγματα εφόδου των ανήλικων ήταν ένας 17χρονος, το όνομα του οποίου αναφέρεται στο πόρισμα, που διορίστηκε από τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ο συγκεκριμένος ανήλικος καθοδηγούσε ομάδες ενηλίκων σε τακτικές επαφές δυο φορές την εβδομάδα.
Οι χώροι εκπαίδευσης, τα όπλα και τα "πενταμελή"
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα "η στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στη Μαλακάσα, τη Μάνδρα και τη Σαλαμίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιούνται και διάφορα όπλα τα οποία πιθανότατα φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους σε άγνωστη τοποθεσία. Κάθε τοπική οργάνωση διοικείται από 'κλειστό' πενταμελές όργανο με επικεφαλής τον πυρηνάρχη και λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν την τοπική οργάνωση, ενώ παράλληλα λειτουργεί και 'ανοιχτό' πενταμελές όργανο στο οποίο ως προστάδιο ανάληψης διοικητικών καθηκόντων, τοποθετούνται τα δόκιμα και υποψήφια για την ένταξη τους μέλη εφόσον βέβαια αποδείξουν τις ικανότητές τους, που πρέπει να είναι υψηλών απαιτήσεων".
Η ιεραρχία: Από τον πυρηνάρχη στον Αρχηγό
Οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα στα γραφεία των Τοπικών Οργανώσεων. Κατά τις συζητήσεις τοποθετούνται ειδικοί ομιλήτες καιένας ανήλικος. Όπως επισημαίνεται, ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης είναι αυτός που αναφέρεται στο βουλευτή της περιοχής και ο τελευταίος στην ηγεσία της οργάνωσης από όπου λαμβάνει και την εντολή ή την τελική έγκριση.
"….Όλες οι δράσεις των τοπικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχεδιασμό στρατηγικής, λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων από την ηγεσία του «Κινήματος», όπως αποκαλείται η εν λόγω οργάνωση από την ηγεσία και τα μέλη της. Η εντολή διαβιβάζεται από τον αρχηγό στον υπαρχηγό και σε συνέχεια από τον τελευταίο στους κατά σειρά κατώτερους στην ιεραρχία μέχρι την τελική υλοποίησή της. Στους κόλπους της κάθε τοπικής οργάνωσης λειτουργούν διάφορες ομάδες, με διαφορετική η κάθε μια αποστολή όπως η εκτέλεση επιθέσεων, η ιατροφαρμακευτική υποστήριξη των δραστηριοτήτων αυτών, με πλέον ανησυχητικό φαινόμενο τη στρατολόγηση και οργάνωση ομάδας ανηλίκων μελών της οργάνωσης".
Ένα με το οργανωμένο ποινικό έγκλημα
Η νεοναζιστική οργάνωση ωστόσο συνεργαζόταν και με το οργανωμένο ποινικό έγκλημα. Ο αντιεισαγγελέας στο πόρισμά του διαπιστώνει διασύνδεση στελεχών της Χρυσής Αυγής με κυκλώματα προστασίας της νύχτας. Ενδεικτικά αναφέρεται η δράση μελών του κόμματος στην περιοχή του Κορυδαλλού, όπου τα στελέχη της νεοναζιστιής οργάνωσης, είχαν ανοιχτό πόλεμο με άτομα αλβανικής καταγωγής για την προσφορά «προστασίας» σε μαγαζιά.
Παράλληλα ο κοριός της ΕΥΠ έχει καταγράψει συνομιλίες μελών της Χρυσής Αυγής που απειλούν και εκβιάζουν ευθέως μικροπωλητές. Στις καταγεγραμμένες συνομιλίες ακούγονται οι χρυσαυγίτες να πουλάνε προστασία σε μικροπωλητές. «'Η μας πληρώνετε ή σας σπάμε τους πάγκους», φέρεται να λέει στέλεχος των νεοναζί. Οι χρυσαυγίτες πληρωνόντουσαν είτε με προμήθεια επί των εισπράξεων. Όσοι έδιναν αρνητική απάντηση στα "μπραβιλίκια" της Χρυσής Αυγής δέχονταν απειλές με χρυσαυγίτες να τους προειδοποιούν πως οι πάγκοι τους θα έχουν την ίδια τύχη με αυτή των αλλοδαπών στη Ραφήμα και το Μεσολόγγι. Υπενθυμίζεται πως πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής είχε αναφέρει πως η οργάνωση είτε έβαζε αλλοδαπούς να πουλούν εμπορεύματα σε πάγκους και έπαιρνε τη προμήθεια που ήθελε, είτε «προσέφερε» προστασία, κάτι που φαίνεται να επαληθεύεται από τα όσα κατέγραψαν οι κοριοί της ΕΥΠ.
Open publication - Free publishing
Ο ρόλος Ρουπακιά και η ομερτά
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο πόρισμα αναφέρεται ο ρόλος του Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ηγετικό στέλεχος στην ΤΟ της Νίκαιας. Υπάρχει μαρτυρία πως ήταν στο πενταμελές συμβούλιο του πυρήνα δράσης στα τάγματα εφόδου της περιοχής. Ο εν λόγω πυρήνας έχει άμεση επαφή με τον Γιάννη Λαγό. Επίσης επιβεβαιώνεται ότι μέσα στο αυτοκίνητο ήταν ακόμη τρία άτομα τα οποία είναι μεταξύ των συλληφθέντων. Ακόμη τηλεφωνικές επικοινωνίες πριν και μετά την επίθεση συνδέουν τον δράστη με στελέχη της Χρυσής Αυγής, ενώ επικοινωνία υπάρχει και με τον αρχηγό της νεοναζιστικής συμμορίας, Νίκο Μιχαλολιάκο.
Σημειώνεται πως οι βουλευτές που συνελήφθησαν επικοινωνούν πάντα πριν και μετά από τις εγκληματικές ενέργειες, στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρεται και η δολοφονία του πακιστανού μετανάστη Σαχζατ Λουκμάν. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βήματος ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των στελεχών μετά την απολογία Ρουπακιά, όταν ανακουφισμένοι επικροτούν το γεγονός ότι δεν τους έδωσε.
Σύμφωνα με την κατάθεση, στέλεχος της τοπικής οργάνωσης στη Νίκαια υποδείκνυε στα μέλη της να δηλώνουν σε περίπτωση που συνέβαινε «ο,τιδήποτε» πως δεν ανήκουν στη Χρυσή Αυγή και να δηλώνουν άγνοια. Το εν λόγω στέλεχος, σύμφωνα με την μαρτυρική κατάθεση, ενημέρωνε για τα πάντα τον βουλευτή Γιάννη Λαγό, ο οποίος φέρεται να μιλούσε απευθείας με τον «αρχηγό» από τον οποίο λάμβανε την τελική έγκριση ή σχετικές εντολές.
Σύμφωνα με το Βήμα, πριν από όλες τις υποθέσεις ο «κοριός της ΕΥΠ έχει καταγράψει επικοινωνίες και επαφές, αλλά και αποκαλυπτικούς διαλόγους για τη μεθοδολογία, που ακολουθούνταν. Σύμφωνα με καταθέσεις άλλωστε κάποιοι δεν ενδιαφέρονταν, αν προκαλούνταν θάνατοι «ήταν και αυτό μια δουλειά» αναφέρεται σε κατάθεση.
Επιπλέον ο μάρτυρας εμπλέκει στην υπόθεση και αστυνομικό του τμήματος Νίκαιας, τον οποίο κατονομάζει: «Κάθε φορά που γινόταν έφοδος της Αστυνομίας η οργάνωση είχε έγκαιρη ειδοποίηση από αστυνομικό του τμήματος Νίκαιας. Σε κάθε εκδήλωση είχαμε τις πλάτες της Αστυνομίας».
Η σχέση με την αστυνομία
Για ο ρόλο της Αστυνομίας ο αντεισαγγελέας αναφέρει ότι ή συνέδραμαν ή ανέχονταν τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής και ότι πρέπει να ερευνηθεί κατά περίπτωση. Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δύο αστυνομικοί για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, ένας ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ και μια ανθυπαστυνόμος.
Στο πόρισμά του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τονίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις αναθέτουν σε μετανάστες να πωλούν διάφορα είδη «και λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των κερδών εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους αυτούς την άνεση της ασφάλειας που έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να είναι μεγαλύτερος, άνδρες της ελληνικής αστυνομίας συνέδραμαν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ανέχονταν τα μέλη της οργάνωσης στη διάπραξη διαφόρων ποινικά επίμεμπτων πράξεων, στοιχείο που πρέπει να ελεγχθεί ενδελεχέστερα».
Οι επιθέσεις – Ανθρωποκτονίες και ληστείες
Σύμφωνα με το πόρισμα τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής προέβαιναν σε επιθέσει μετά απο σχέδιο. Αρχικά οι επιθέσεις ήταν μόνο κατά μεταναστών ωστόσο "στη συνέχεια και μέχρι πρόσφατα και εναντίον ημεδαπών τους οποίους στοχοποίησε η οργάνωση ως άτομα με διαφορικές αντιλήψεις από τους ίδιους που έπρεπε να υποστούν τις συνέπειες της διαφορετικότητάς τους. Έτσι, σε εφαρμογή των καταστατικών «αρχών» και επιδιώξεων της εγκληματικής αυτής οργάνωσης διαπράχθηκαν στα πλαίσια της επιλήψιμης κατά τις προηγούμενες αναπτύξεις δραστηριότητάς της δεκάδες αξιόποινες πράξεις από τις οποίες ως σοβαρότερες μπορούν να επισημανθούν οι εξής περιπτώσεις (σημ: περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα):
Απόπειρα ανθρωποκτονίας με δράστη τον ..… ο οποίος με το υπ’ αριθμ. 3643/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κων Αθηνών παραπέφθηκε στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών
Ανθρωποκτονία από πρόθεση και από κοινού με κατηγορούμενους τους ….. οι οποίοι με το υπ. Αριθμ. 3082/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κων Αθηνών παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών.
Απόπειρα ανθρωποκτονίας και άμεση συνέργεια σε αυτή με κατηγορούμενους τους …. υπόθεση για την οποία περατώθηκε η κύρια ανάκριση.
Ληστεία από κοινού με κατηγορούμενους τους ….
Ληστεία από κοινού με κατηγορούμενους τους ….
Έκρηξη κτλ με κατηγορούμενους τους ….
Παραβάσεις σχετικές με εκκρηκτικές ύλες με κατηγορούμενους τους …..
Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με κατηγορούμενους τους …..
Διακεκριμένη διατάραξη κοινής ειρήνης κτλ. με κατηγορούμενους τους …..
Απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και κατά συρροή με κατηγορούμενους τους …. Οι οποίοι με την υπ. Αριθμ. 30481/3/5/2011 απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κιου Αθηνών παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών
Ανθρωποκτονία από πρόθεση με κατηγορούμενο τον Γ. Ρουπακιά.
Οι βρώμικοι χρηματοδότες
Ο αντεισαγγελέας τονίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η έρευνα και για την χρηματοδότηση της οργάνωσης με το άνοιγμα λογαριασμών όλων των κατηγορουμένων. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΔΟΕ μετά απο έλεγχο στη Χρυσή Αυγή έχει στα χέρια του αποκαλυπτικά στοιχεία για τους "χρυσούς χορηγούς" της νεοναζιστικής οργάνωσης, στους οποίους μεταξύ άλλων είναι νονοί της νύχτας, εφοπλιστές, ιερωμένοι κ.α.
Στην κατάθεσή του προστατευόμενος μάρτυρας, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μετά την εισχώρησή του στη Χρυσή Αυγή κατάλαβε «ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό κόμμα, αλλά για μια οργάνωση που στόχευε στη βία και μάλιστα όχι απλή βία». «Αυτοί ήταν αποφασισμένοι ακόμη και να αφαιρέσουν ζωές αν θεωρούσαν ότι το θύμα ήταν αντίπαλος τους», αναφέρει.
Ο Εισαγγελέας στο πόρισμά του καταλήγει: «Κατόπιν όλων όσων προεκτέθεισαν προέκυψαν πλέον οι επαρκείς ενδείξεις που δικαιολογούν την κίνηση της προσείκουσας ποινικής δίωξης ειδικότερα για το προβλεπόμενο στο άρθρο 187ΠΚ έγκλημα (εγκληματική οργάνωση με τη μορφή της ένταξης σε αυτή, που είναι και διαρκές έγκλημα) εναντίον των προσώπων που διαλαμβάνονται στην κατάσταση η οποία επισυνάπτεται στο παρόν και αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο μέρος αυτού».
Το ιστορικό της Χρυσής Αυγής και οι "αρχές" της
Στο πόρισμά του ο εισαγγελικός λειτουργός κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό ίδρυσης της Χρυσής Αυγής , που "πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1980-1990 με τη μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών με επικεφαλής τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο εξέδιδαν δε, το περιοδικό ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ". Όπως αναφέρεται στη συνέχεια "η ναζιστική ομάδα μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό με την ονομασία «Χρυσή Αυγή». Από το χρόνο αυτό διαχωρίστηκε το επιχειρησιακό από το πολιτικό τμήμα της οργάνωσης, με το πρώτο να αναλαμβάνει την εκτός γραφείων δράση δηλαδή τις βίαιες επιθέσεις εναντίον όσων η οργάνωση αυτή θεωρούσε εχθρούς".
Στο καταστατικό της οργάνωσης "ρητά ορίζεται ο διαχωρισμός του υπέρτερου επιχειρησιακού από το πολιτικό τμήμα, ηγετική ομάδα και των δυο τμημάτων ήταν η ίδια με την εξουσία, όμως, του αρχηγού να είναι απόλυτη, κατά το χιτλερικό δόγμα «Fuererprinzip» η προσταγή του οποίου προς ενέργεια ή η έγκρισή του σε ήσσονος σημασίας δράση ήταν ιερή και αδιαπραγμάτευτη. Κατά τις απόψεις των ανθρώπων της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» όσοι δεν ανήκουν στη 'λαϊκή κοινότητα της φυλής' είναι υπάνθρωποι".
Στο πόρισμα επισημαίνεται πως "υπάνθρωποι" για τη Χρυσή Αυγή είναι οι ξένοι μετανάστες, οι Ρομά, όπως και όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη δε και άτομα με νοητικά ή κινητικά προβλήματα. "Η βία για τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των όποιων επιδιώξεών τους, γι' αυτό και επιλέγονται άτομα που γνωρίζουν πολεμικές τέχνες".