Cubainformación:Η Συρία, ο καλός τζιχαντιστής και τα ΝΑΤΟικά ΜΜΕ

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025 ·

 

Αν νομίζατε ότι τα έχετε δει όλα στο δυτικό κυνισμό, διαβάστε αυτούς τους τίτλους: «Η Δύση εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει την ομάδα που ανέλαβε την εξουσία στη Συρία από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων» (1), «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τους Σύρους αντάρτες HTS από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων» (2). Επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ (3).

Με άλλα λόγια, εκείνους που πριν από λίγους μήνες έδειχναν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ως δράστες ή συνεργάτες των επιθέσεων κατά αμάχων στην Ευρώπη (4), έγιναν, εν ριπή οφθαλμού, «επαναστάτες» που έβαλαν τέλος σε μια «δικτατορία» (5). Από τους αποκεφαλισμούς και τις εκτελέσεις χριστιανών και σιιτών δεν έχει μείνει ίχνος (6). Τέτοιο είναι το ξεδιάντροπο ξέπλυμα των πρώην «τζιχαντιστών τρομοκρατών» που έφεραν τώρα την «ελευθερία», την «ελπίδα» (7) και τα «σχολεία που ξανανοίγουν τις πόρτες τους» (8) στη Συρία. Αυτή είναι η ελευθερία του Τύπου, φίλοι μας.

Πριν από λίγο καιρό, διαβάσαμε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είχε απαγορεύσει στις γυναίκες να τραγουδούν σε δημόσιους χώρους (9). Αλλά σε ποια παράγραφο αυτών των οργισμένων ρεπορτάζ μας λένε ποιος, τη δεκαετία του 1980, εξόπλισε τους Ταλιμπάν για να ανατρέψουν μια κυβέρνηση κομμουνιστικού προσανατολισμού (10); Σε καμία. Διότι, επιπλέον, είναι οι ίδιοι που, από το 2011, εξόπλισαν τις τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές στη Συρία: οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές δυνάμεις (11). Παρεμπιπτόντως, δεν θα διαβάσουμε ούτε μια λέξη για τις δυνατότητες σπουδών, εργασίας και ελεύθερης διαβίωσης που είχαν κάποτε οι Αφγανές γυναίκες, σε εκείνο το κακό «κομμουνιστικό καθεστώς» (12).

Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ειδησεογραφία για την Αϊτή, μια φτωχή χώρα σε απόλυτο χάος και στα χέρια ένοπλων συμμοριών, οι οποίες έχουν προκαλέσει φέτος περισσότερους από 5.000 θανάτους (13) και τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων (14). Και ότι δημοσιεύεται είναι απλές περιγραφές βίαιων γεγονότων, καρυκευμένες με φολκλόρ για μαγεία και βουντού. Ούτε ένας υπαινιγμός για την ηχηρή και παραδειγματική αποτυχία του κυρίαρχου (καπιταλιστικού) συστήματος στη χώρα αυτή (15). Τώρα, φανταστείτε, να εμφανιζόταν μια μια μέρα στην Κούβα,- μόνο μια- ένοπλη συμμορία. Τότε θα διαβάζαμε ξανά και ξανά για ένα «αποτυχημένο σύστημα».


Ένας Κορεάτης θα περάσει 14 μήνες στη φυλακή επειδή δημοσίευσε ένα πολιτικό ποίημα , θα στοιχημάτιζα ότι είναι στη Βόρεια Κορέα! Λοιπόν, όχι δεν είναι. Διαβάζουμε ότι «δικαστήριο της Νότιας Κορέας καταδίκασε» τον άνδρα «επειδή εξύμνησε τον Βορρά σε ένα ποίημα» (16). Το κείμενό του έλεγε ότι, αν οι δύο Κορέες ήταν ενωμένες κάτω από ένα σοσιαλιστικό σύστημα, «οι άνθρωποι θα είχαν δωρεάν στέγαση, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση». Και όμως, στον «δημοκρατικό» Νότο, ένας νόμος απαγορεύει τον δημόσιο έπαινο της Βόρειας Κορέας. Το διαβάσαμε στο BBC, το οποίο το διηγείται ως ανέκδοτο, χωρίς τον παραμικρό τόνο καταγγελίας. Καταστολή, λογοκρισία; Όχι. Αυτές οι λέξεις προορίζονται για ειδήσεις σχετικά με την Κούβα (17).


Ελευθερίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση: στη Λιθουανία, επιβλήθηκε σε πολίτη πρόστιμο 700 ευρώ επειδή ανέφερε τον Λένιν στα κοινωνικά της δίκτυα και καταδίκασε το σημερινό λιθουανικό εκπαιδευτικό σύστημα ως «διεφθαρμένο» (18). Όλα αυτά σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικών Αδικημάτων, ο οποίος ποινικοποιεί την «επίδειξη συμβόλων ολοκληρωτικών καθεστώτων», συμπεριλαμβανομένου του «κομμουνισμού».

Παρεμπιπτόντως, η Λιθουανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που επιβάλλει κυρώσεις στη Γεωργία (19). Και όλα αυτά επειδή οι πολίτες αυτής της χώρας ψήφισαν λάθος: εξέλεξαν έναν πρόεδρο που τάσσεται υπέρ της συνεννόησης με τη Ρωσία. Κάπως έτσι λειτουργεί η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπρόσωπος της οποίας προειδοποίησε «τη σημερινή φιλορωσική κυβέρνηση της Γεωργίας ότι η απόφασή της να παγώσει» την «ιδιότητα του μέλους της ΕΕ “θα έχει άμεσες συνέπειες”. Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη δημοσιεύσει τα πρώτα ρεπορτάζ για «βασανισμένα θύματα του γεωργιανού καθεστώτος» (21). Γίνεται αντιληπτή η ιδέα του «ανεξάρτητου Τύπου», έτσι δεν είναι;

Είναι ο ίδιος «ανεξάρτητος Τύπος» που με ενθουσιασμό μας λέει ότι στην Ουκρανία «ο Ζελένσκι διατηρεί τη νομιμότητα και τη δημοτικότητά του παρά την παραμονή του στην εξουσία χωρίς εκλογές» (22). Με αυτόν τον τρόπο τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης νομιμοποιούν το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, αφού απαγόρευσε περισσότερους από δέκα πολιτικούς σχηματισμούς (σχεδόν όλους αριστερούς) (23), κυβερνά de facto από τον Μάιο, αφού ανέστειλε τις εκλογές (24). Παρεμπιπτόντως, έχει επίσης απαγορεύσει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (25). Αλλά εκεί που παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία (σταματήστε τα γέλια) είναι... στην Κούβα (26)!

Πριν από ένα χρόνο, ο ευρωπαϊκός Τύπος δημοσίευσε θριαμβολογικούς τίτλους όπως «Η Γερμανία αποτινάσσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο» (27) ή «Η Γερμανία δεν φοβάται πλέον το κρύο του χειμώνα ή την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου» (28). Τώρα, που η οικονομική ύφεση πλήττει τη χώρα, με απεργίες και χιλιάδες απολύσεις σε στρατηγικούς τομείς της, αυτός ο ίδιος Τύπος αποφάσισε να κρύψει το ρωσικό φυσικό αέριο κάτω από το χαλί (29) (30). Πρέπει να συγκαληφθεί η άμεση σύνδεση της γερμανικής κρίσης με τις κυρώσεις στη Ρωσία οι οποίες εμποδίζουν τη Γερμανία να προμηθεύεται ρωσικά καύσιμα σε χαμηλές τιμές όπως παλαιότερα (31) (32).

Όπως πρέπει να αποσιωπηθεί η απόφαση πέντε αφρικανικών χωρών (Τσαντ, Σενεγάλη, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Νίγηρας) να τερματίσουν τη γαλλική στρατιωτική παρουσία και να συνάψουν συμφωνίες με τη Ρωσία (33).

Αυτό που είναι ένα απλό εξάρτημα της δυτικής πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος, ένας απλός μηχανισμός προπαγάνδας του ΝΑΤΟ, παρουσιάζεται ως το μοντέλο ενός «ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου» που πρέπει να εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Κούβα. Μακάρι να μην έρθει ποτέ αυτή η μέρα.

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È