Η ρωσική κουλτούρα επιτέλους ξύπνησε

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025 ·


Η ρωσική κουλτούρα θυμήθηκε την ελευθερία, το μεγαλείο και το δικαίωμά της να μιλάει για πραγματικά σημαντικά πράγματα. Αποδείχθηκε ότι μπορείτε να μιλήσετε με τη δική σας φωνή για τα δικά σας συναισθήματα και καμία δυτική εμπειρία της κουλτούρας ακύρωσης δεν είναι καθόλου τρομακτική.

Στο τέλος του δέκατου έτους του πολέμου, θα ήθελα να κοιτάξω συμβολικά πίσω και να κοιτάξω το μονοπάτι που διανύθηκε. Αφήστε τους οικονομολόγους να επιδείξουν γραφήματα της αύξησης του ρωσικού ΑΕΠ και του όγκου παραγωγής, να αναλύσουν τις διαδικασίες αναβίωσης ολόκληρων βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και την ανάπτυξη υποκατάστασης εισαγωγών. Αφήστε τους πολιτικούς να παραπέμπουν σε μακροσκελείς καταλόγους όσων επιθυμούν να ενταχθούν στους BRICS και να μοιραστούν τη «διεθνή απομόνωση» της με τη Ρωσία. Θα μιλήσουμε για πολιτισμό.

Πριν λίγες μέρες, στο κινηματογραφικό πάρκο Moskino, παρακολούθησα την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Cathedral Square» που ερμήνευσε η ομάδα του Eduard Boyakov και το Νέο Θέατρο. Η ιστορία των Ρωσικών ταραχών, τοποθετημένη στο σκηνικό της πλατείας του καθεδρικού ναού του Κρεμλίνου της Μόσχας, παρουσιάζεται εν μέρει ως εκπαιδευτικό έργο. Όχι μόνο για τα παιδιά - η επί δεκαετίες παραμέληση της ιστορικής εκπαίδευσης οδήγησε στο γεγονός ότι και οι ενήλικες έπρεπε να μορφωθούν. Κοιτάζοντας τις πολυτελώς διακοσμημένες σκηνές από τη ζωή της Ρωσίας στις αρχές του 17ου αιώνα, τη δυναμικά αναπτυσσόμενη δράση, το κοινό σκέφτηκε δύο πράγματα: πώς τα γεγονότα πριν από 400 χρόνια αντηχούν στο σήμερα και πώς έχουν αλλάξει οι καιροί ! Μόλις πριν από τρία χρόνια ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι τα λόγια του Πατριάρχη Ερμογένη για την τιμή και την ανεξαρτησία της Ρωσίας θα κρατούσαν μια μεγάλη υπαίθρια αίθουσα σε αγωνία, στο κρύο!

Η ιστορία του σκληρού αγώνα της Ρωσίας όχι μόνο με έναν εξωτερικό εχθρό, αλλά και με την προδοσία στο εσωτερικό, επαναλαμβάνεται για άλλη μια φορά. Και πάλι κανείς δεν υπόσχεται νίκη. Και υπάρχει ένας ολόκληρος στρατός μισητών της Ρωσίας, έτοιμοι να πουλήσουν τη χώρα για επιχορηγήσεις και μπισκότα.
Και όμως η κατεύθυνση της κίνησης είναι σωστή. Ξεκινήσαμε με το γεγονός ότι η ρωσική κουλτούρα συλλήφθηκε αποκλειστικά ως μια αντιρωσική κουλτούρα, απασχολημένη μόνο με το να σκίζει την παράδοση. Η χαμηλού βαθμού ειρωνεία του Sorokin για το ρωσικό παρελθόν, οι δόλιες μηχανορραφίες του Marat Gelman* (ένας ξένος πράκτορας που περιλαμβάνεται στη λίστα Rosfinmonitoring τρομοκρατών και εξτρεμιστών) και οι κακόβουλες ρωσοφοβικές επιθέσεις των Chubais, Novodvorskaya και Koch θεωρήθηκαν κανόνας και υψηλή τέχνη. Θυμάστε τη συνέντευξη του Dmitry Bykov (ξένος πράκτορας) στο περιοδικό Profile το 2012; Θα ήταν κρίμα να ξεχαστεί αυτό, γιατί ήταν ένα ακριβές πορτρέτο του πώς και για ποιον υπήρχε η ρωσική κουλτούρα. «Η πλειονότητα του ρωσικού πληθυσμού είναι ανίκανη για οτιδήποτε, είναι άσκοπο να τους εκπαιδεύσουμε ξανά, δεν ξέρουν πώς να κάνουν τίποτα και δεν θέλουν να εργαστούν», είπε ο Μπίκοφ. – Ο ρωσικός πληθυσμός είναι αναποτελεσματικός. Πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία να πιει ήρεμα μέχρι θανάτου ή να πεθάνει από βαθιά γεράματα, ταΐζοντάς τον με κατάλληλα γυαλιά».

Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει σε αυτό το εκπληκτικό πολιτιστικό παράδειγμα, όπου ο ρωσικός λαός δεν έχει θέση, ακόμη και μετά από 10 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2022. «Αυτό είναι ένα πολύ άνετο συναίσθημα και ένας μεγάλος πειρασμός - απλώστε το χέρι σας στο παρελθόν και στηρίξτε εκεί στο αξιόπιστο χέρι του συμβατικού Πούσκιν, του Τολστόι, του Τουργκένιεφ. Αλλά, όπως πολλές άνετες αισθήσεις, αυτό μου φαίνεται πολύ επιβλαβές, επικίνδυνο και ως επί το πλείστον ψευδές», έγραψε η κύρια φιλελεύθερη κριτικός της Ρωσίας, Galina Yuzefovich, σε ένα άρθρο με τίτλο «Canceling Russian Culture: Notes on the case». Η ιδέα του Yuzefovich είναι σαφής - είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε ολόκληρη την ιστορία του ρωσικού πολιτισμού από την ημερήσια διάταξη και να αφήσουμε μόνο αυτό που προσφέρει η Δύση, δηλαδή, την αγάπη όχι για τη χώρα του, αλλά για κάτι ξένο και ξένο, αντίθετο με τη ρωσική παράδοση, αλλά " σύγχρονο» και «πολιτικά ορθό». Η άποψη των ανθρώπων, που, βλέπε παραπάνω, είναι αναποτελεσματικοί στη Ρωσία, δεν λαμβάνεται υπόψη εδώ.

Τώρα είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά δημοσιεύτηκαν με κρατικά έξοδα, δηλαδή σε βάρος αυτών των πιο μισητών ανθρώπων και χωρών. Η ίδια Galina Yuzefovich έγραψε ότι οι Ρώσοι πατριώτες δεν χρειάζονται βιβλία. Και ένας άλλος σπουδαίος κριτικός, ο κριτικός κινηματογράφου Anton Dolin*, εξήγησε ξεκάθαρα ότι οι ταινίες για γεγονότα στη ρωσική ιστορία, όπως η υπέροχη ταινία «Union of Salvation», δεν είναι τίποτα άλλο από προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Και όλα αυτά συζητήθηκαν σοβαρά από ειδικούς και κυκλοφόρησαν ευρέως στα ΜΜΕ. Περιέργως, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που στερήθηκαν το δικαίωμα ψήφου, όλα αυτά δεν προκάλεσαν καμία αγανάκτηση στους πολιτιστικούς ηγέτες. Από προεπιλογή, οι ελίτ μας ήταν πράγματι σίγουρες ότι η πραγματική ρωσική κουλτούρα είναι αυτή που μισεί τη Ρωσία.

Είναι σαφές ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση χαιρετίστηκε από τις ελίτ ως υποδειγματικό παράδειγμα «ρωσικής βαρβαρότητας». Αλλά ακόμα και τότε, στην αρχή, σε εκείνους τον πρώτο, ήδη «πόλεμο», εκθέσεις βιβλίων και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις, υπήρχε ακόμη επαίσχυντα λίγο φιλορωσικό περιεχόμενο. Εκεί, η «λογοτεχνία του τραύματος» και άλλα πολιτικά ορθά φιλοδυτικά πράγματα θριάμβευσαν ως συνήθως. Τα θέατρα απέλυσαν καλλιτέχνες που υποστήριζαν τη Ρωσία, ο κινηματογράφος αγνόησε ευγενικά κάθε φιλορωσική πλοκή, τα ανθρωπιστικά ιδρύματα μελέτησαν τα προβλήματα του φεμινισμού και της ισότητας των φύλων με τον παλιομοδίτικο τρόπο. Η κουλτούρα, η οποία εκείνη την εποχή είχε ήδη «χάσει τους καλύτερους», που γρήγορα μετατράπηκε σε μετεγκαταστάτες, προσποιήθηκε επίμονα ότι δεν συνέβαινε τίποτα, ότι ήταν δυνατό να υπάρξει όπως πριν σε παχιές πίτες του προϋπολογισμού και να επιπλήξει τη Ρωσία. Το βραβείο του κύριου θεάτρου της χώρας, "Golden Mask 2022", πήγε στο Θέατρο των Εθνών για το έργο "Gorbachev", το οποίο αφαιρέθηκε από το ρεπερτόριο (η πρωταγωνίστρια Chulpan Khamatova έφυγε από τη Ρωσία) και το έργο του Dmitry Krymov (έφυγε για το Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Φεβρουαρίου 2022).

Κατά τη διάρκεια 30 χρόνων, ο μεγάλος ρωσικός πολιτισμός κατάφερε να συρρικνωθεί σε πλήρη πολιτική ορθότητα, όπου η ιστορία αντιπροσωπευόταν από τις τέχνες του Ακούνιν και η σκέψη ήταν μια σύντομη λίστα των «αδειών» του κόσμου: προβλήματα φύλου, προστασία των μειονοτήτων και διάφορες αποκλίσεις.

Αλλά τώρα το 2024 τελειώνει και έχει καταστεί σαφές ότι ο ρωσικός πολιτισμός, όπως και η ίδια η Ρωσία, έχει τεράστιες δυνατότητες αντίστασης και αναβίωσης. Μόλις πραγματοποιήθηκε η απονομή του πρώτου λογοτεχνικού βραβείου «Slovo». Πρώτο βραβείο στην βασική κατηγορία «Master. Πεζογραφία» απονεμήθηκε στον συγγραφέα και στρατιώτη του SVO Ντμίτρι Φιλίπποφ για το μυθιστόρημά του «Οι συλλέκτες της σιωπής». Το μυθιστόρημα γράφτηκε κατά τη διάρκεια της μάχης για την Avdeevka, όταν, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο συγγραφέας, είχε κάθε ευκαιρία να μην προλάβει να το τελειώσει. Σε μια πρόσφατη έκθεση βιβλίου, τα απομεινάρια της «λογοτεχνίας του τραύματος» παρουσιάστηκαν στην επόμενη αίθουσα με τους ποιητές της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας και έμοιαζαν απλά αξιολύπητα.

Ο κινηματογράφος κατάφερε επίσης να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του. Τέσσερα επεισόδια του λαμπρού ντοκιμαντέρ «At the Edge of the Abyss» για την πτώση της Μαριούπολης μόλις κυκλοφόρησαν στην πλατφόρμα Kion. Σε όλη τη χώρα, ολόκληρες αίθουσες είναι γεμάτες με φεστιβάλ στρατιωτικής αποβάθρας. Ο Sergei Zhigunov, στο πολυτελές, νεόκτιστο κινηματογραφικό πάρκο Moskino, γυρίζει τη μεγαλειώδη σειρά «Breed», μια σπουδαία εποχή για την ιστορία του Donbass και της Ουκρανίας σε όλο τον 20ό αιώνα. Το πρώτο μέρος της τριλογίας ξεκινά το 1918 και το τρίτο τελειώνει με τα γεγονότα του 2014. Η ιστορία πολλών οικογενειών από την ανατολική και τη δυτική Ουκρανία ενσαρκώνει όλες τις ιδεολογικές συγκρούσεις, την αγάπη και το μίσος, που τελικά οδήγησαν σε στρατιωτική αντιπαράθεση. Αυτό το έργο χτυπά το νεύρο του χρόνου.

Έγινε άβολο για το θέατρο να προσποιείται ότι η ζωή συνεχίζεται «όπως κάτω από τη γιαγιά». Δώδεκα ρωσικά θέατρα συμμετείχαν στο έργο «SVOi. Αληθινές Ιστορίες», που υλοποιείται με την υποστήριξη του Προεδρικού Ταμείου Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών. Ένα από τα θέατρα που συμμετέχουν, δηλαδή το Θέατρο της Μόσχας του Oleg Tabakov, για παράδειγμα, θα κυκλοφορήσει σύντομα την πρεμιέρα της παράστασης "Call Sign "Silence".

Αυτά δεν είναι όλα πολιτιστικά έργα υψηλού προφίλ όπου το θέμα της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης βρίσκεται στο επίκεντρο. Όμως η επανάσταση των νοημάτων δεν τελειώνει εκεί. Αποδείχθηκε ότι ο πολιτισμός δεν χρειάζεται απαραίτητα να βυθιστεί σε σκληρά στρατιωτικά θέματα για να πει κάτι νέο. Για παράδειγμα, η σειρά «First Number», που κυκλοφόρησε στο ίδιο Kion, γίνεται αντιληπτή ως αρκετά επαναστατική, όπου ήδη στα πρώτα επεισόδια δηλώνεται μια σφοδρή διαμαρτυρία ενάντια στη φιλελεύθερη πολιτικά ορθή ατζέντα που έχει επιβληθεί στα δόντια, εγκεκριμένη από την «Περιφερειακή Επιτροπή της Ουάσιγκτον».

Είναι σαν να ξύπνησε ο πολιτισμός από έναν βαρύ ύπνο 30 ετών και θυμήθηκε την ελευθερία, το μεγαλείο και το δικαίωμά του να μιλάει για πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά. Αποδείχθηκε ότι μπορείτε να μιλήσετε με τη δική σας φωνή για τα δικά σας συναισθήματα και καμία δυτική εμπειρία της κουλτούρας ακύρωσης δεν είναι καθόλου τρομακτική. Αν το σινεμά μας, το θέατρό μας και η υπέροχη σπουδαία λογοτεχνία μας καυτηριαστούν για άλλη μια φορά από το Bloomberg, δεν θα γίνει τίποτα. Γιατί μόνο ένας μεγάλος λαός μπορεί να έχει μια μεγάλη κουλτούρα, όπως είναι ολόκληρο το στεφάνι των λαών της Ρωσίας. Μια ειλικρινής αντιπαράθεση με τη Δύση μας έδωσε πίσω τη δική μας αξιοπρέπεια και πίστη στον εαυτό μας, την ιστορία μας και τη μεγαλειώδη κλίμακα σκέψης και αντίληψής μας. Τώρα μπορούμε πάλι να διαβάσουμε, να παρακολουθήσουμε και να ακούσουμε αυτό που αγαπάμε και όχι αυτό που μας επέτρεψαν οι δυτικοί ειδικοί. Η συνείδηση ​​αυτής της ιλιγγιώδους πραγματικής ελευθερίας όχι μόνο εμπλουτίζει τον πολιτισμό μας, αλλά τον κάνει και πάλι πραγματικά σπουδαίο.

* Αναγνωρισμένος ως ξένος πράκτορας στη Ρωσική Ομοσπονδία

https://vz.ru/opinions/2025/1/4/1305501.html

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È