Και ξαφνικά, στην χώρα των εγκλείστων και του κορονοϊού, εγένετο… γάμος. Γάμος πολιτικός, εκλογικός και κυβερνητικός – με «σινιάλο Τσίπρα σε ΚΙΝΑΛ για κοινή εκλογική κάθοδο». Διότι «μπροστά στα σενάρια για πρόωρες κάλπες, η Κουμουνδούρου αναζητεί αντίμετρα».
Το γαμήλιο σενάριο έγινε πρωτοσέλιδο στα χθεσινά «ΝΕΑ» κι έφερε μειδιάματα στην Κουμουνδούρου. «Λίγο πολιτικό χιούμορ εν μέσω πανδημίας δεν κάνει κακό» σχολίαζαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με την προσθήκη πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε προχθές ότι οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι «ευκαιρία για διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας» δεν είχε ακριβώς στο μυαλό του την… ένωση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ εις σάρκα μία.
Εκείνο που είχε, και έχει στο μυαλό του, είναι ότι η κυβέρνηση «παίζει» με την ιδέα των εκλογών το φθινόπωρο. Και, ανεξαρτήτως του εάν πραγματικά τις θέλει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός μπορεί τελικά να πάει αναγκαστικά στις κάλπες υπό την πίεση των αδιεξόδων στην οικονομία και υπό την απειλή ενός νέου Μνημονίου. Με βάση αυτή την ανάγνωση, ο Αλέξης Τσίπρας όφειλε να κάνει το πολιτικά αυτονόητο: να δηλώσει έτοιμος για μάχη, και να ξαναβάλει στο τραπέζι τον στρατηγικό στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης.
Προφανώς και το προσκλητήριο γι αυτήν την διακυβέρνηση έχει ως αποδέκτη το ΚΙΝΑΛ, και επίσης προφανώς, τα σενάρια περί κοινής προεκλογικής καθόδου ερμηνεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ ως απόπειρα να τορπιλιστούν οι – άγουρες ακόμη – γέφυρες με την άλλη πλευρά του προοδευτικού τόξου.
Εκεί, ωστόσο , που δεν γέλασαν καθόλου με τις αναγγελίες των «γάμων» ήταν στην Χαριλάου Τρικούπη. Το ΚΙΝΑΛ δίνει μάχη πολιτικού και ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού σε άγονο δημοσκοπικό πεδίο και σε ασταθές εσωκομματικό έδαφος – με συγκεκριμένα στελέχη και βουλευτές του να μην κρύβουν ότι απλώς περιμένουν το τελικό σήμα για την μεταπήδησή τους από τα έδρανα της αντιπολίτευσης σ’ εκείνα της κυβέρνησης. Και σ’ αυτό το κλίμα, κάθε σενάριο σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ – και δη προεκλογικά – εκλαμβάνεται από την Χαριλάου Τρικούπη ως διαλυτικό νεύμα.
Για τους ίδιους λόγους η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται επιθετικά αρνητική και στην ογκούμενη φιλολογία περί πρόωρων εκλογών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μπορεί να δήλωσε προχθές «απολύτως πεπεισμένος ότι θα γίνουν εκλογές» δείχνοντας μάλιστα ως «πιο βολικό μήνα τον Σεπτέμβριο», το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά όμως είναι πως «όταν δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές, δεν πρέπει να μιλάμε για εκλογές». Και ο στενός της συνεργάτης Χρήστος Πρωτόπαπας προχώρησε πρόσφατα ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «θα είναι τυχοδιωκτισμός να καταφύγουμε σε εκλογές και μάλιστα διπλές, που θα εντείνουν επικίνδυνα διαλυτικά φαινόμενα».
Πίσω από τα εκλογικά σενάρια, πάντως, και πέρα από τα… προξενιά, στον ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν με ενδιαφέρον την χθεσινή ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην Βουλή. «Ηταν ίσως η πρώτη φορά που η Φώφη έκανε καθαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, και όχι στην αντιπολίτευση», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζοντας εξίσου καθαρό προοδευτικό πρόσημο και στις προτάσεις που κατέθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για την έξοδο από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Παρακάμπτοντας, δε, την αιχμή της για «μιμητές του σοσιαλισμού», αρκετοί στην Κουμουνδούρου στάθηκαν με ανάλογο ενδιαφέρον και στην δήλωσή της για « την επιστροφή μιας νέας σοσιαλδημοκρατίας αποφασισμένης να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό».
To τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό θα μετρηθεί στους επόμενους μήνες, όχι απαραιτήτως στην κάλπη, αλλά στα κοινωνικά μέτωπα. Εκεί όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν τουλάχιστον ένα κοινό σημείο – βλέπουν αμφότεροι σκληρές ανατροπές…