Ο Ιγκλέσιας επανεξελέγη στην ηγεσία των Podemos με ποσοστό πάνω από 89%

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 ·

Με ποσοστό που ξεπέρασε το 89%, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επανεξελέγη σήμερα γενικός γραμματέας του Podemos από το Συνέδριο του Κόμματος. Νίκησε τον πολιτικό του αντίπαλο και πολιτικό γραμματέα του κόμματος Ινίγο Ερεχόν, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. 

Η νίκη του Ιγκλέσιας είναι καθοριστική και για την πολιτική πορεία του κόμματος. Ο Ιγκλέσιας διατηρεί και την πλειοψηφία στην «Επιτροπή των Πολιτών», με 37 μέλη ενώ ο Ερεχόν εξέλεξε 23 και η «Αντικαπιταλιστική Αριστερά» των Μιγκέλ Ουρμπάν και Τερέσα Ροντρίγκεθ 2 μέλη. Επίσης εκτός από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ιγκλέσιας, παραμένει στην ηγεσία εγκρίθηκε από το Συνέδριο και το πολιτικό του πρόγραμμα με ποσοστό 56%. Αντίθετα, οι θέσεις που πρότεινε ο 33χρονος Ινίγο Ερεχόν, συγκέντρωσαν ποσοστό 34%.

Ο Ιγκλέσιας υποστηρίζει τη διατήρηση της συμμαχίας του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά και την συνέχιση της έντονης κινηματικής δράσεις, σε αντίθεση με τον Ινίγο Ερεχόν, ο οποίος ζητούσε μια «στροφή» του κόμματος προς το κέντρο προκειμένου αυτό να μπορέσει να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές (PSOE). Επίσης ο Ερεχόν ζητούσε αποκέντρωσε των εξουσιών στο κόμμα καθώς έκρινε ότι αυτή είναι υπερβολικά συγκεντρωμένη στα χέρια του Ιγκλέσιας. 

Η στιγμή της επανεκλογής του Ιγκλέσιας

«Ενότητα, ενότητα, ενότητα», φώναζαν τα μέλη του κόμματος όταν εμφανίστηκαν μαζί τα δύο κορυφαία στελέχη του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Ενότητα και ταπεινότητα μέχρι τη νίκη» απάντησε ο Ιγκλέσιας στο πλήθος και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του αφού αγκάλιασε προηγουμένως τον Ερεχόν.

Η εσωτερική κρίση και η τελική μάχη

Το Podemos το τελευταίο διάστημα είχε βουλιάξει σε μια βαθιά εσωτερική κρίση, έναν πόλεμο μεταξύ του «Νούμερο 1» και του «Νούμερο 2» του κόμματος και λίγο πριν το Συνέδριο εμφανιζόταν εντελώς διαιρεμένο. 


Η τελική μάχη δόθηκε σήμερα. Ιγκλέσιας και Ερεχόν υπέβαλαν χωριστά ψηφοδέλτια για το σχηματισμό της ηγεσίας του κόμματος αλλά και για τις άλλες ψηφοφορίες (πολιτικό πρόγραμμα και όργανα), καθώς δεν κατάφεραν να υπερβούν τις διαφορές τους.

Παρά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών από το βήμα του Συνεδρίου, τόσο ο Ίγκλεσιας, όσο και ο Ερεχόν - που δένονταν με βαθιά φιλία πριν διαφωνήσουν ριζικά πολιτικά - διατήρησαν χαμηλούς τόνους και προσπάθησαν να μην προχωρήσουν σε μετωπική σύγκρουση. 


«Η εσωστρέφεια και ο διχασμός, ευνοούν τον αντίπαλο» ήταν το μήνυμα του Ιγκλέσιας ενώ ο Ερεχόν είπε: «από τη Δευτέρα, μπορούμε, περισσότερο ενωμένοι και περισσότερο δυνατοί».

Σύμφωνα με τις διαρροές για το παρασκήνιο του συνεδρίου πάντως το κλίμα ήταν παγωμένο και παρά τις αγκαλιές των δυο ανδρών μπροστά στις κάμερες, οι δυο τους δεν μίλησαν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.


Το Podemos ιδρύθηκε το 2014 και σήμερα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία. Ο συνασπισμός Unidos Podemos («Ενωμένοι Μπορούμε») που σχημάτισε με την Ενωμένη Αριστερά διαθέτει 71 έδρες στο 350μελές κοινοβούλιο ενώ ελέγχει και μεγάλους δήμους της χώρας. Στο συνέδριο ψήφισαν περισσότερα από 155.000 μέλη του.

Μένει τώρα να φανεί αν οι αποφάσεις του Συνεδρίου θα μπορέσουν να σβήσουν τις εσωκομματικές διαφωνίες. «Πιστεύω ότι όλοι τελικά θα αγκαλιάσουν τη νέα ηγεσία», δήλωσε το στέλεχος του Podemos, Αλμπέρτο Γκαβίν, που πρόσκειται στον Ιγκλέσιας. «Δεν μπορώ με τίποτα να φανταστώ μια διάσπαση... Θα ήταν αυτοκτονία».

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È