«Κράτος-γέφυρα»

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 ·

Η νέα φόρμουλα για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Έντονη είναι η κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό. Φαίνεται πως όλοι βιάζονται να προχωρήσουν σχεδιασμοί και μεθοδεύσεις ώστε να φθάσουν σε μια «λύση». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Βικτόρια Νούλαντ υπεύθυνη για τις σχέσεις με την περιοχή έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα, ενώ στο Μον Πελεράν της Ελβετίας θα συναντηθούν για δεύτερη φορά οι Αναστασιάδης – Ακιντζί και ο Μπαν Κι Μουν. Ο νέος κίνδυνος για το Κυπριακό είναι η φόρμουλα «κράτος – γέφυρα», ένα μεταβατικό υβρίδιο, χωρίς επιστροφή, με άμεσο αποτέλεσμα την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών δημοσιεύουμε και 4 σημειώματα κομμάτων, σχολιαστών, δημοσιογράφων και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για να φανεί καλύτερα η συνολική εικόνα. 

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει σήμερα είναι η συμφωνία για ένα μεταβατικό υβρίδιο, προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων και της Τουρκίας 

Από ό,τι φαίνεται, κατά την πρώτη συνάντηση στο Μον Πελεράν της Ελβετίας (θα ακολουθήσει και δεύτερη αύριο) όπου συναντήθηκαν Αναστασιάδης, Ακιντζί και Μπαν Κι Μουν, αλλά και όσα διαμείφθηκαν στις συναντήσεις Ομπάμα-Τσίπρα, κυοφορείται ένα νέο έκτρωμα για την Κύπρο, μέσω από το οποίο να περάσει η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως τη γνωρίσαμε από το 1960 και τις διάφορες περιπέτειες που πέρασε. 


Η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως οντότητας αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. δηλαδή κυρίαρχο κράτος, έχει κουτσουρευτεί με την κατοχή του 38% της Βόρειας Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας και την ανακήρυξη του παράνομου τουρκοκυπριακού κράτους. 

Ο ενδοτισμός και οι υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς οδήγησαν να αναγνωρίζονται ως δύο αυτόνομες οντότητες, ο πρόεδρος της Κύπρου να είναι ισότιμος με τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο και να παζαρεύεται λύση που καταστρατηγεί κάθε έννοια δημοκρατίας και κυριαρχίας. 

Τώρα ο σχεδιασμός για πλήρη κυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων και των «ρεγάλων» που είναι διατεθειμένες να κάνουν στην Τουρκία, περνά μέσα από τη φόρμουλα του «κράτους-γέφυρα». Αυτό θα είναι μια μεταβατική φόρμουλα για να φθάσουμε σε μια συνομοσπονδία δικοινοτική- διζωνική με μια κυβέρνηση που δεν θα μπορεί καν να λειτουργήσει χωρίς να υπάρχει αποδοχή όλων των αποφάσεων από την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις. Το «πονηρό» της πρότασης από την στιγμή που γίνει δεκτή βρίσκεται στο ό,τι δεν υπάρχει σημείο επιστροφής στη σημερινή κατάσταση. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρελθόν, αφού η αποδοχή του «κράτους-γέφυρα» θα κινείται στον μονόδρομο της διάλυσής της και της αντικατάστασης από ένα υβρίδιο προτεκτοράτο, βορά στις μεγάλες δυνάμεις και στον επεκτατισμό της Τουρκίας. 

Οι πιέσεις είναι μεγάλες προς την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά και πολλά περιθώρια ελιγμών και κινήσεων δεν υπάρχουν μέσα από τη γραμμή που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα. Το σκηνικό είναι καλά στημένο και από ό,τι φαίνεται, ο Ομπάμα και ειδικά η Νούλαντ (υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνη για την περιοχή) προωθούν τη φόρμουλα αυτή σε όλες τις παρασκηνιακές συζητήσεις. 

Το «κράτος-γέφυρα» είναι το νέο… τυράκι για όλους τους συμμετέχοντες στο παζάρεμα. 

Η μεθόδευση είναι απλή: Συνομιλίες στην Ελβετία, εκβιασμοί και προτάσεις για 5μερή συνάντηση, πιέσεις και επίσπευση των διαδικασιών ώστε να υπάρξουν αποφάσεις εντός του 2016 ή αρχές του 2017, πιθανή διεξαγωγή δημοψηφίσματος για έγκριση των συμφωνηθέντων. 

Φαίνεται ότι η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να «κλειδώσει» ορισμένες διευθετήσεις ώστε η νέα διοίκηση Τραμπ να είναι σχετικά δεσμευμένη. Το επιχείρημα «γρήγορα γιατί έρχεται ο Τραμπ» μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλες υποχωρήσεις. 

Ρούντι Ρινάλντι 


ΕΔΕΚ: «Να μην παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας»
Η απόφαση του ΠτΔ για κατ’ ιδίαν ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών δείχνει πως ακολουθεί παρελκυστική πολιτική έναντι των κομμάτων και του Εθνικού Συμβουλίου για τους δικούς του λόγους. 

Ενώ επικαλείται την ανάγκη ενότητας και στήριξης της προσπάθειάς του για επίλυση του Κυπριακού, ο ίδιος υπονομεύει την ενότητα και δεν ενισχύει την διαπραγματευτική του θέση. 

Έτσι, αντί να ενημερώσει άμεσα την πολιτική ηγεσία στο νησί, προχωρεί στην ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης και αφήνει την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο 24 ώρες πριν από την αναχώρησή του για την Ελβετία. […] 

Η κατ’ ιδίαν ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών δείχνει ότι έχει ήδη συμφωνήσει και καταλήξει και αυτό που επιζητεί δεν είναι η συνδιαβούλευση, η ενότητα και η εποικοδομητική συνδρομή των πολιτικών κομμάτων για τη διαχείριση του Κυπριακού (όπως είχε πει στις 14 Σεπτεμβρίου 2016) αλλά η δημιουργία των προϋποθέσεων ή η ανεύρεση δικαιολογιών για να παρουσιάσει ενδεχομένως αυτά που έχει ήδη αποδεχθεί. 

Σε ό,τι αφορά την πολυμερή ή πενταμερή, για την ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, όπως είναι το Κυπριακό, να συζητείται σε διεθνή διάσκεψη με την απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό αποτελεί ουσιαστικά ευθεία υπονόμευσή της και υπογραφή ληξιαρχικής πράξης θανάτου της. 

Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα είναι παρούσα, το μόνο που θα έχουμε καταφέρει θα είναι να παίξουμε για ακόμη μια φορά το παιχνίδι της Τουρκίας για κατάλυση και διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 


Δεν αποσύρονται τα τουρκικά στρατεύματα
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι για τη Τουρκία δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσει στο θέμα των εγγυήσεων. «Κοιτάξτε, αυτήν τη στιγμή τις εξελίξεις γύρω από την Κύπρο. Τα μάτια όλων είναι στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Λίγο πιο ανατολικά, παλαιότερα εμείς είχαμε ξεκινήσει δρομολόγια φέριμποουτ με τη Συρία. Μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας υπάρχουν πολεμικά πλοία από την κάθε χώρα. Στη Συρία είναι όλοι. Είναι η Ρωσία, είναι η Αμερική, είναι το Ιράν, είναι η Χεζμπολάχ, είναι οι Σιίτες, το ΡΚΚ, το YPG, ο ISIS, η Αλ Νούσρα και υπάρχει και ο κίνδυνος από τη ροή προσφύγων. Ποιος θα προστατεύσει τον τ/κ λαό απέναντι σ’ αυτού του είδους τις απειλές; Επομένως, για μας η ασφάλεια του τ/κ λαού είναι πολύ σημαντική. Αυτό το λέει και ο κ. Ακιντζί. Λέει ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι όρος». 


Η ενημέρωση αρχηγίσκων, αντιδραστικών και…σαμποτέρ δεν βοηθά τους χειρισμούς Αναστασιάδη
Για πληρέστερη εικόνα των αναγνωστών του ύφους και του κλίματος στην Κύπρο σχετικά με τους χειρισμούς Αναστασιάδη (πχ να μην ενημερώνει για όσα κάνει στις διαπραγματεύσεις με Μπάιντεν, Αθήνα, Ελβετία κ.λπ.) δημοσιεύουμε σχόλιο ενός υποστηρικτή της διαδικασίας αυτής, του Νίκου Τιμοθέου από τον Φιλελεύθερο της 17/11/16 

Ποιοι Ε/κ ψηφοφόροι είναι πιθανότερο να υπερψηφίσουν σε ένα δημοψήφισμα μια λύση που θα προτείνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης (το Ναι); Πιθανότερα όσοι ψήφισαν Αναστασιάδη, όσοι ψήφισαν ΑΚΕΛ, όσοι ψήφισαν το «ανεπίσημο» ΔΗΚΟ, την «ανεπίσημη» ΕΔΕΚ και ένα μεγάλο ποσοστό όσων δεν προσήλθαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (δεν τους νοιάζουν τα κόμματα, αλλά τους νοιάζει το μέλλον τους!) 

Ποιοι Ε/κ ψηφοφόροι είναι πιθανότερο να καταψηφίσουν σε ένα δημοψήφισμα μια λύση που θα προτείνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης (το «όχι); Πιθανότατα οι οπαδοί της «επίσημης» ΕΔΕΚ, του ΕΛΑΜ και ακόμη της Συμμαχίας, της Αλληλεγγύης και των Οικολόγων και του «επίσημου» ΔΗΚΟ! 

Γιατί πρέπει ο πρόεδρος να ενημερώνει ομοιόμορφα και εκείνους που στηρίζουν μια πιθανή λύση και όσους είναι ξεκάθαρα απορριπτικοί: ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και ακόμη Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι και «επίσημο» ΔΗΚΟ; 

Δημοκρατία θα πει να ενημερώνονται κατά προτεραιότητα οι αρνητικοί και οι «αντιδραστικοί» και οι «σαμποτέρ»; Να ενημερώνονται, βέβαια, αλλά την κατάλληλη στιγμή! Οι θέσεις τους είναι πασίγνωστες και δεν πρόκειται να προσθέσουν ένα «ιώτα» στη διαπραγμάτευση! Γιατί πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να «παραμορφώνουν» την ενημέρωσή τους όπως συχνά κάμνουν αποκαλώντας τον πρόεδρο αναξιόπιστο κ.ο.κ.; Αν αποδειχθεί τέτοιος, δεν θα καταδικαστεί απλώς στη συνείδηση του λαού όπως, καλή ώρα, ο προκάτοχός του, αλλά θα κινδυνεύει να κατηγορηθεί για… προδοσία! 

Ακόμη μια φορά θεωρούνται «δεσμευμένοι/δεμένοι» οι μάλλον/πολύ θετικοί (ψηφοφόροι και κόμματα) και δίδονται «όπλα» στους μάλλον/πολύ/απόλυτα αρνητικούς; 

Ο πρόεδρος, δικαίως, δεν συγκαλεί το δήθεν «Εθνικό Συμβούλιο» αφού είναι ουσιαστικά σίγουρο ότι οι εθνικο-σοσιαλιστές επιδιώκουν να σαμποτάρουν και τον ίδιο και τη διαπραγμάτευση! Δεν θα έπρεπε καν να ενημερώσει τους αρχηγίσκους πριν τη συμπλήρωση της διαπραγμάτευσης! 

Όταν έχει έτοιμη λύση οφείλει ο πρόεδρος, η κυβέρνησή του και τα θετικά κόμματα να ενημερώσουν λεπτομερέστατα τον λαό παντοιοτρόπως και να γίνουν δημόσιες συζητήσεις και αναλύσεις από ικανούς αναλυτές (ειδικούς και επιστήμονες) και φυσικά από «πολιτικούς» και «αναλυτές» όλων των αποχρώσεων. Και μετά να αποφασίσει ο κάθε ψηφοφόρος τι θα ψηφίσει! 

Αυτό που γίνεται τώρα είναι ουσιαστικά ένας συγχυστικός αχταρμάς δηλώσεων και αντιδηλώσεων με βάση εικοτολογίες, φαντασιώσεις, εμμονές και προκαταλήψεις. Πολύ λίγοι είναι οι αναλυτές που μπορούν να κριθούν ως σοβαροί, αντικειμενικοί και αμερόληπτοι! 

Δεν θέλουμε επανάληψη του Brexit και της εκλογής Τσίπρα και Τραμπ! Ούτε ποσοστά γύρω στο 50%! Θέλουμε τουλάχιστον 60%-65% υπέρ ή εναντίον μιας λύσης. Καθαρή απόφαση! 

Νίκος Τιμοθέου 


«Δεν θα βάλετε εγγυητή στην Κύπρο την Τουρκία που είναι αγκαλιά με το ISIS»!
Άρθρο του γνωστού τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ , που απευθυνόμενος στον Τουρκοκύπριο «πρόεδρο» Ακιντζί αναφέρει τα παρακάτω: 

«Δεν βγαίνει η φωνή σου… Αντιληπτό πως το δεύτερο δεν είναι τόσο εύκολο όσο το πρώτο… Είναι εύκολο να συγχαίρεις τον Ερντογάν, αλλά δύσκολο να καταγγέλλεις την φυλάκιση του Σελαχαττίν Ντεμιρτάς… Σε ολόκληρη εφημερίδα Τζουμχουριέτ έγινε αστυνομική έφοδος και μια κουβέντα δεν είπες… Η εκλεγμένη δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ ρίχτηκε στην φυλακή και από σένα πάλι δεν ακούστηκε η φωνή σου… Όταν, μέσα στα μαύρα χαράματα, έγινε έφοδος και πήραν 9 βουλευτές μεταξύ των οποίων τους συμπροέδρους του HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουξεκντάγ και σε αυτό δεν είχες τίποτε να πεις… 

Μήπως λες «τι μας νοιάζει εμάς, εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας»; 

Ναι αλλά όταν συνέχαιρες τον Ερντογάν ως «ήρωα της δημοκρατίας» και ως «θύμα πραξικοπήματος» δεν σκέφτηκες «τι μας νοιάζει εμάς»… Τον συνεχάρης… Του μετέφερες την αγάπη σου για την δημοκρατία… Μα αφού τότε τον συνεχάρης, τώρα δεν πρέπει να κάνεις καταγγελία; Ή μήπως κατά τη γνώμη σου αυτά που γίνονται τώρα, γίνονται από αγάπη για τη δημοκρατία ; Αυτή είναι η δημοκρατία που θαυμάζεις και μας λες «Το μόνο λιμάνι που έχουμε να καταφύγουμε είναι η Τουρκία»; 

Και υπάρχουν κι άλλα ακόμη χειρότερα… Τα έγγραφα Wikileaks…. Εάν δεν ξέρεις να στα πω εγώ… Πρόκειται για μέιλ της Χίλαρι Κλίντον… Κοίτα τι περιέχουν… Κοίτα τι διέρρευσε και αποκαλύφθηκε… Η ISIS δημιουργήθηκε από τις HΠΑ για να ανατρέψει τον Καντάφι και τον Άσαντ…Και ποιόν έβαλαν επικεφαλής ξέρεις; Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… Ποιος ήταν ο στόχος; Να αποκτήσουν τα πετρέλαια που θα καταλάμβανε η ISIS στη Συρία. Και επικεφαλής αυτή της δουλειάς για τα πετρέλαια, τοποθετήθηκε εκεί ο γαμπρός του Ερντογάν, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ… 

Ήταν γνωστό από παλιά πως ο Ερντογάν σχετιζόταν με τους ψυχοπαθείς της ISIS που κόβουν κεφάλια. Τώρα, λοιπόν, με αυτή την αλληλογραφία αυτό ξεκαθαρίζει. Εσύ λοιπόν Μουσταφά σε αυτουνού την αγκαλιά αγωνίζεσαι να μας πετάξεις; Για αυτό πηγαίνεις στον Μοντ Πελερίν; Και δηλαδή θα πείσεις τον Νίκο να το δεχτεί και νομίζεις πως επειδή οι Ελληνοκύπριοι είναι πολύ χαζοί θα το δεχτούν, ε; Άστα αυτά Μουσταφά, άστα… Πάνε πάρε καθαρό αέρα εκεί… Μετά γύρνα στο σπίτι σου… Μάζεψε τη βαλίτσα σου και βγες για βόλτα με τους συνταξιούχους… 

Όπως εσύ, έτσι και εγώ είμαι Κύπριος. Δεν ξέρω τι σκέφτονται οι υπόλοιποι για αυτό το θέμα και δεν με αφορά. Αλλά εάν εσύ επιδιώκεις να μας καθίσει στο κεφάλι μας ένα κράτος κολλητό με την ISIS, τότε θεωρώ πως εσύ παραβιάζεις τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. 

Επικεφαλής της Τουρκίας υπάρχει ένας αρχηγός και μια συμμορία που θα έπρεπε να δικαστούν σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου… 

Εξακόσιες χιλιάδες άτομα ξεψύχησαν στη Συρία. Τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες σε άθλια κατάσταση. Χιλιάδες παιδιά έγιναν τροφή για τους καρχαρίες στις θάλασσές μας. Δεν έμεινε αγριότητα στην οποία να μην γίνουμε μάρτυρες. Και εσύ ακόμη μας λες πως «Το μόνο λιμάνι που έχουμε να καταφύγουμε είναι η Τουρκία»; 

Δηλαδή, θα βάλεις στο κεφάλι μας ως εγγυητή ένα κράτος που δεν έμεινε τίποτα που να μην το κάνει στους πολίτες του, την ώρα που γυρνά αγκαλιά με την ISIS; 

Σενέρ Λεβέντ

Πηγή: e-dromos.gr


Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È