Προέλαση ISIS στη Συρία, πιέζει και την Τουρκία

Σάββατο 28 Μαΐου 2016 ·

efsyn.gr

Το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει στα συριακά εδάφη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου κατέλαβε τη Μάρεα, προπύργιο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έπειτα από ισχυρές συγκρούσεις.

Την ίδια στιγμή τις δυνάμεις των ανταρτών της αντιπολίτευσης χτυπούν και τα κυβερνητικά στρατεύματα στις πόλεις γύρω από το Χαλέπι αυξάνοντας εκατέρωθεν τις πιέσεις προς τους αντάρτες.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται και η πίεση προς την Τουρκία, έπειτα από νέα επίθεση με ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία προς την τουρκική πόλη Κιλίς, τουρκικά και συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν δυνάμεις του ISIS στη συριακή μεθόριο.

Εξαιτίας των μαχών, περισσότεροι από 160.000 πολίτες βρίσκονται παγιδευμένοι ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν στην εκκένωση ενός από τα τελευταία νοσοκομεία που λειτουργούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πριν από την ένοπλη επίθεση στη Μάρεα το Ισλαμικό Κράτος είχε χτυπήσει την πόλη με βομβιστές αυτοκτονίας.

Οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους εναντίον του προπυργίου της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης, επιτυγχάνοντας να καταλάβουν έξι χρόνια κοντά στην Αζάζ, εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες αμάχους ενώ σύμφωνα με της Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC), υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις οικογένειες που ξεκληρίστηκαν στη διάρκεια των μαχών.
Ανησυχία για τους αμάχους

Η IRC, που λειτουργεί κέντρα προστασίας για 8.500 παιδιά και γυναίκες, αναφέρει ότι οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι και σταδιακά αρχίζουν να φεύγουν από την περιοχή ελάχιστοι κατευθυνόμενοι προς τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι αντάρτες, και οι περισσότεροι προς τα τουρκικά σύνορα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει για την ασφάλειά τους, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά.

Το IRC αναγκάστηκε να αλλάξει θέσεις στα κέντρα προστασίας που διαθέτει μεταφέροντάς τα σε ασφαλέστερες περιοχές, ώστε να φιλοξενήσει πρόσφυγες εκεί έως ότου μπορέσουν να γυρίσουν στα κτίρια που το φιλοξενούσαν.


Η ζωή στο Χαλέπι | Alexander Kots/Komsomolskaya Pravda via AP, File

Ωστόσο, η κατάσταση γίνεται όλο και δυσκολότερη για τους αμάχους, καθώς η πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και νερό καθίσταται δυσχερής.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι υπάρχει «βαθιά ανησυχία» για τους αμάχους. 

«Πολίτες που έφευγαν για να γλιτώσουν, βρέθηκαν εν μέσω πυρών, ενώ καθημερινά αγωνιούν για το αν θα έχουν πρόσβαση σε τροφή, νερό ή φάρμακα», αναφέρει η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας. 
Αυξανόμενη πίεση και στην Τουρκία

Η ενίσχυση των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, εκτός του γεγονότος ότι δείχνει την ικανότητα των εξτρεμιστών να κερδίζουν σημεία στον πόλεμο, αυξάνει και την πίεση προς την Τουρκία.

Με χιλιάδες πρόσφυγες να συνωστίζονται στα σύνορα, όπου ο διάδρομος της Αζάζ είναι κλειστός, ταυτόχρονα δέχεται τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους με ρουκέτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah Daily news, μόνο την Παρασκευή πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι ρουκέτες του ΙΚ που προέρχονταν από τη βόρεια Συρία έπληξαν την τουρκική μεθοριακή επαρχία Κιλίς.

Σε αντίποινα των επιθέσεων η τουρκική πολεμική αεροπορία και αεροσκάφη του συνασπισμού που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 104 μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αυτή η επίθεση του ISIS έρχεται να προστεθεί σε άλλες, που ξεπερνούν της 70 από τον Ιανουάριο, και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.
Ένταση μεταξύ Ερντογάν και ΗΠΑ

Ενώ οι μάχες μαίνονται, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε σήμερα την υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Κούρδους μαχητές της Συρίας, εντείνοντας την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Με αφορμή το γεγονός ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί φωτογραφήθηκαν να φορούν διακριτικά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα δήλωσε:

«Η υποστήριξη που δίνουν στο PYD (την πολιτική πτέρυγα των YPG), στις YPG, το λέω από το Ντιγιάρμπακιρ: την καταδικάζω».

«Αυτοί που είναι φίλοι μας, που είναι μαζί μας στο ΝΑΤΟ (...) δεν μπορούν, δεν πρέπει να στέλνουν τους στρατιώτες τους στη Συρία με τα διακριτικά των YPG», επισήμανε.

«Δεν είναι η υπόσχεση που μας δόθηκε (από τους Αμερικανούς). Εγώ πιστεύω πως η πολιτική πρέπει να ασκείται με εντιμότητα», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Τους στρατιώτες με τα διακριτικά των YPG φωτογράφησε την Τετάρτη το Γαλλικό Πρακτορείο στην επαρχία Ράκα, προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπου ένας συνασπισμός Κούρδων και Αράβων μαχητών (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, FDS) εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τις κουρδικές πολιτοφυλακές μία από τις πιο αποτελεσματικές ένοπλες οργανώσεις για την καταπολέμηση του Ι.Κ. στο έδαφος της Συρίας. Η Άγκυρα, ωστόσο, τις συνδέει στενά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Τουρκία και η οποία διεξάγει από το 1984 φονικό ανταρτοπόλεμο.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την Τουρκία, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους στρατιωτικούς τους που φωτογραφήθηκαν να αφαιρέσουν τα διακριτικά των YPG, ανακοίνωσε χθες ο συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, εκπρόσωπος του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού εναντίον του ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ.

Ωστόσο δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζονται στους Κούρδους μαχητές στη μάχη κατά του ΙΚ. Ακόμη και αν το PKK χαρακτηρίζεται από την Ουάσινγκτον ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση», «οι YPG, όπως και άλλες δυνάμεις στη βόρεια Συρία, πολεμούν αποτελεσματικά το ΙΚ», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Όμως, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε:

«Σε εκείνους που λένε “θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις YPG, δεν είναι το PKK” τούς ζητώ να πάρουν αυτό το μάθημα από μέρους μας: η θέση σας δεν είναι καλή. Το να είστε κατά της τρομοκρατίας δεν είναι να είστε μαζί με την τρομοκρατία».

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È