Έφυγε ο Παναγιώτης Μακρής

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 ·

MΙΑ ΖΩΗ ΔΟΣΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Γεννήθηκε στο Μπισχίνι Ολυμπίας από αγρότες γονείς. Τελείωσε το παλαιό Γυμνάσιο τη Σχολή Ραδιοηλεγραφητή Πατραικού Συνδιασμού με σκοπό το Εμπορικό Ναυτικό. Μετά την αποφοίτηση πέρασε στην αεροπορία στο τμήμα Ραδιοτηλεγραφιτής Ιπτάμενων. Παίρνει μέρος στο Πόλεμο του 40 κατά των Ιταλών φασιστών εισβολέων. Ετυχε τιμητικών διακρίσεων. 

Στις 23/4//41 η μοίρα του μετακινείται στην Αίγυπτο Βρίσκεται συνέχεια στη πρώτη γραμμή και συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη του αντιφασιστικού κινήματος. Είναι ιδρυτικό μέλος της αντιφασιστικής οργάνωσης Αεροπορίας. Συμμετέχει στις δημοκρατικές εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων για τον εκδημακρατισμό τους και τη δημιουργία Δημοκρατικού στρατού για την επικράτηση του απελευθερωτικού αγώνα του λαού για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της λαικής κυριαρχίας. 

Συμμετέχει ενεργά στη Πατριωτική Δημοκρατική Εκδήλωση του Απρίλη του 44 για τη δημιουργία Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με βασικό πυρήνα τη κυβέρνηση του βουνού (Π.Ε.Ε.Α.). Οι εγγλέζοι διαλήουν τις Ενοπλες δυνάμεις και πάνω από 10.000 τους κλείνουν σε στρατόπαιδα και φυλακές. Από μαθητής γίνεται μέλος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικού Ναυτίου Ελλάδος ΟΚΝΕ. Στη Μέση Ανατολή καλείται από τη Γραμμή της Αντιφασιστικής Πρωτοπορείας. 

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1946 και εντάσσεται στο ΚΚΕ. Εξορίζεται το 1948 στην Ικαρία, Μακρόνησο Αν. Σπάρτη. Αφήνεται ελεύθερος το 1961. Ορίζεται γραμματέας της ΕΔΑ Καισαριανής μέχρι το 1965. Εκλέγεται Δήμαρχος το 1964 με ποσοστό 64%. Δύο φορές τέθηκε σε αργία για την αγωνιστική του Δράση. Στις 21/4/1967 συλλαμβάνεται από τη Χούντα και αποσπάται στο Γιούρα- Λέρο μέχρι το τέλος του 1970. Το 1973 γίνεται αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι και το 1986. Μετά τη μεταπολίτευση επανέρχεται σαν αναπληρωτής Δήμαρχος και επανεκλέγεται αλληλοδιαάδοχος Δήμαρχος το 1975-1978-1982-1986. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ. Αποχώρησε από Δήμαρχος το 1990 όχι όμως από την ενεργό πολιτική και κοινωνική δράση. Συμμετείχε και συμμετέχει ακόμα σε αγώνες και είναι πάντα μπροστάρης στο κίνημα. Στάθηκε σαν ακλόνητος βράχος στο πλευρό του Καισαριανιώτικου Λαού. 

Ο Παν. Μακρής ποτέ δε ξέχασε αυτά που υποσχέθηκε και το κυριότερο ποτέ δεν αντάλλαξε τα σοκάκια της πόλης μας με τα σαλόνια κάποιων ψηλά ιστάμενων.
 Πηγή: fb Καισαριανή Μία πόλη Μία Ιστορία

 Κι ένα κείμενο της Μαριάννας Κραουνάκη:

 Παναγιώτης Μακρής: ένα κομμάτι της ιστορίας μας, της ψυχής μας, της παρακαταθήκης-υποθήκης για ότι καλύτερο και ομορφότερο. Κάπου διάβασα το παραπάνω… και το βάζω ως πρόλογο. Για την πολιτική του δράση, θα γράψουν οι σύντροφοί του και το κόμμα του. Έκλαψα πολυ, σήμερα το πρωί στην είδηση ότι έφυγε ο Παναγιώτης ο Δήμαρχος , είχα πιστέψει ότι, ίσως είχε ένα διαφορετικό νταλαβέρι με το θάνατο και ότι είχε κερδίσει την αιώνια ζωή και την Αθανασία…. Αλλά μάλλον γελάστηκα, τώρα ανέβηκε στο κόκκινο σύννεφο του και ξεκίνησε το ταξίδι για να κατακτήσει άλλους κόσμους…. Οι σκέψεις μου για τον Παναγιώτη Μακρή πραγματικά δε χωράνε σε ένα μικρό κείμενο. Ο Παναγιώτης, ήταν μεγάλο μέρος των παιδικών μου χρόνων, των χρωμάτων και των εικόνων της εποχής. Ηταν ο άνθρωπος, που σου μάθαινε την πάλη ακόμα και μέσα από τη διαφωνία της κουβέντας. Θυμάμαι τις βδομαδιάτικες επισκέψεις στο σπίτι μας, Θυμάμαι που πείραζε τον Πατέρα μου, συνεργάτες και φίλοι πολλά χρόνια, λέγοντας του αστειευόμενος «Μιχάλη, η μικρή θα γίνει δική μας» και εκείνος θύμωνε, τελικά έγινα «δική τους», το μικρό κνιτάκι που έλεγε ο πατέρας μου…. Θυμάμαι το χαμόγελό του, ήταν άνθρωπος που του άρεσαν οι αστείες ιστορίες, θυμάμαι της διηγήσεις του από τις εξορίες. Ώρες μπορούσες να τον ακούς. Θυμάμαι το αυστηρό του βλέμμα, όταν τον ρώτησα
 «Δήμαρχε γιατί δεν υπέγραψες;».. 
«ένας επαναστάτης ποτέ δεν υπογράφει!!» μου είχε απαντήσει… Θυμάμαι, και τις εποχές της μεγάλης διαφωνίας μας, το πώς υπερασπιζόταν τις ιδέες του…. Ναι, ο Παναγιώτης Μακρής , ήταν αυτό που δεν μπορούμε να γίνουμε εμείς…. Ο αριστερός, ο ανιδιοτελής ήταν αυτό που μας τρομάζει, ο σεμνός κομμουνιστής…. Καλό ταξίδι Δήμαρχε και εις το επανιδείν Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα στις 7 μ.μ. στο νεκροταφείο Καισαριανής και θα είναι πολιτική.

http://www.kar.org.gr

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È