Η ντροπή της δημοσιογραφίας

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014 ·

Ένα μήνα πριν, ένας δημοσιογράφος αναρτούσε στο facebook ένα σημείωμα όπου μας πληροφορούσε για τον «αδικοχαμένο φίλο του, τον Μητσάρα». Ένας δεύτερος δημοσιογράφος, την ίδια ημέρα, ανέβαζε φωτογραφίες του μαζί με τον Μητσάρα. Εις μνήμην του, υποτίθεται, λες και η μνήμη ενός ανθρώπου που χάνεται τιμάται με φωτογραφίες στις οποίες πρωταγωνιστεί και ο επιζών. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο. Το πρόβλημα είναι πως ο Μητσάρας, για τον οποίο έχει θρηνήσει σχεδόν όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος (καθ' υπερβολή), δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει πεθάνει!

Ο Μητσάρας (Δημήτρης Γαλάνης), ένας τύπος που κατάφερνε να κερδίζει τα φλας των φωτογράφων και τις κάμερες των καναλιών, βρισκόταν σχεδόν σε κάθε διαδήλωση και σχεδόν σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα. Πότε μ' ένα πανό, πότε μ' ένα σύνθημα. Ήταν, και ενδεχομένως είναι ακόμα (και μακάρι), μια συμπαθητική φιγούρα για την οποία δεν γνωρίζαμε πολλά. Είχαμε μόνο την εικόνα του από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ κάποιοι τον συναντούσαν σε γήπεδα και διαδηλώσεις.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, όλα τα μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι ο Μητσάρας πέθανε. Ο «θρυλικός Μητσάρας», όπως σχεδόν πανομοιότυπα σημείωσαν. Το διαδίκτυο γέμισε με σχετικές αναφορές για τον συμπαθητικό αυτό τύπο. Αναφορές από απλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και δημοσιογράφους. Μέχρι και ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας έκανε δήλωση, πλέκοντας το εγκώμιο του Μητσάρα.

Χθες διάβασα, ότι στην εκπομπή της Νικολούλη, ο Μητσάρας (που σύμφωνα με τους δημοσιογράφους έχει πεθάνει εδώ κι ένα μήνα) εμφανίσθηκε ως αγνοούμενος. Μάλιστα, η αδελφή του εμφανίσθηκε στην εκπομπή και είπε πως έχει ψάξει σε νοσοκοκομεία, νεκτροτομεία και άλλους χώρους, αλλά από πουθενά δεν επιβεβαιώνεται ο θάνατος του αδελφού της. Και όχι μόνον αυτό. Αρκετοί τηλεθεατές τηλεφώνησαν για να πουν ότι τον έχουν δει να κινείται σε διάφορους χώρους μέχρι και πρόσφατα!

Η μικρή αυτή θλιβερή ιστορία, αποτελεί ντροπή της ελληνικής δημοσιογραφίας. Για την ακρίβεια, μια ακόμα ντροπή. Γιατί, φυσικά, δεν ευθύνεται ούτε ο αντιδήμαρχος, ούτε οι πολλές χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου που σχολίασαν την είδηση του «θανάτου». Αλλά οι δημοσιογράφοι που την αναπαρήγαγαν χωρίς καν να σηκώσουν ένα τηλέφωνο και να αναζητήσουν την επαλήθευσή της. Θα ήταν πολύ απλή η διασταύρωσή της, πριν δημοσιευτεί σε έντυπα και διαδίκτυο, πριν ακουστεί από τηλεοράσεις και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η ντροπή αυτή, είχε και συνέχεια. Όταν εμφανίσθηκε η αδελφή του Μητσάρα χθες στην τηλεόραση για να αμφισβητήσει τον θάνατό του, ελάχιστοι δημοσιογράφοι είχαν την ευθιξία να ζητήσουν συγγνώμη για όσα είχαν γράψει. Με εξαίρεση ένα αυτοκριτικό άρθρο του Π.Ζαγοριανίτη, δεν είδα πουθενά κάτι σχετικό. Οι περισσότεροι, το μόνο που είχαν να πουν ήταν πως η υπόθεση του Μητσάρα «πήρε νέα τροπή»!

Νέα τροπή, κατηφορική, έχει πάρει η δημοσιογραφία στη χώρα μας. Γιατί δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη ακραία περίπτωση. Πόσες και πόσες «ειδήσεις», δεν είναι ειδήσεις. Και για θέματα που αφορούν τη ζωή πολλών και όχι μόνο ενός, του Μητσάρα. Για τον οποίο ευχόμαστε να ειναι καλά, να βρίσκεται σε κάποια ήσυχη γωνιά και να γελάει ηχηρά με τους δημοσιογράφους...ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=37373


Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È