Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι απλά θέμα «μένω ή φεύγω»

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 ·

Η κοινή αντίληψη επιτάσσει ότι όταν υφίσταται ένα άτομο βία – πόσω μάλλον ενδοοικογενειακή – τότε φεύγει από το περιβάλλον όπου αυτή του ασκείται. Όμως μετά την επίθεση που δέχθηκε η Τζανάι Πάλμερ από τον τότε αρραβωνιαστικό και νυν σύζυγό της αθλητή του αμερικανικού NFL, Ρέι Ράις, τον Σεπτέμβριο, διαδικτυακά ξέσπασε μεγάλος διάλογος για το κατά πόσο ήταν φυσιολογικό το γεγονός ότι έμεινε μαζί του. Κάποιοι πρότειναν ως απάντηση ότι δεν κακοποιήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα. Όμως τότε ήταν η στιγμή, που και άλλες κακοποιημένες γυναίκες – με πρώτη την συγγραφέα Μπέβελρι Γκούντεν - άρχισαν να γράφουν στο twitter την δική τους άποψη φτιάχνοντας το hashtag #WhyIStayed (μτφ.: Γιατί έμεινα).
Στα tweet που ακολούθησαν αυτό της συγγραφέως καταγράφηκαν οι προσωπικές ιστορίες γυναικών που βίωσαν την βία από τον σύντροφό τους δηλώνοντας ότι το να αποφύγει κανείς την βία δεν είναι απλά θέμα "μένω ή φεύγω". Για τις ίδιες ο φαύλος κύκλος της ενδοοικογενειακής βίας είναι πολύ μεγαλύτερος και πολύ πιο σύνθετος.

Υπολογίζεται ότι μια στις τέσσερις γυναίκες αλλά και ένας στους επτά άντρες θα υποστούν ενδοοικογενειακή βία στην ζωή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η βία δεν καταγγέλλεται. Κατά μέσο όρο, ένα θύμα αφήνει τον σύντροφο που ασκεί βία επτά φορές πριν τον αφήσει οριστικά.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, του Υπουργείου Εσωτερικών ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται κάθε είδους σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος από τον πρώην ή νυν σύζυγο ή σύντροφο, καθώς και από μέλη της οικογένειάς του. Κύριες εκφάνσεις της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί η βία μεταξύ συζύγων ή συντρόφων, οι επιθέσεις εφήβων προς τους γονείς, η κακοποίηση και εκμετάλλευση ανήλικων ή ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

Η βία μέσα στην οικογένεια μπορεί να εμφανίζεται με μορφές όπως είναι η ψυχολογική βία, η οικονομική εκμετάλλευση, η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση. Από τις πιο συνηθισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτή που εκδηλώνεται από τον (πρώην ή νυν) σύζυγο ή σύντροφο προς τη σύζυγο ή σύντροφο αντίστοιχα.

Ο βιασμός, κατά την ίδια πηγή, είναι ο εξαναγκασμός ατόμου, με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της (άρθρο 336 παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα). Ο βιασμός είναι το πιο αποτρόπαιο έγκλημα. Είναι ένα έγκλημα εξουσίας και επιβολής που προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι η εκάστοτε συμπεριφορά σεξουαλικού περιεχομένου ή άλλη έμφυλη συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την αξιοπρέπεια γυναικών και ανδρών στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς των προϊσταμένων και των συναδέλφων.

«Είναι μια ανυπόφορη παραβίαση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων ή των εκπαιδευομένων και είναι απαράδεκτη στις περιπτώσεις που:
Μια τέτοια συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη, αθέμιτη και προσβλητική.
Εργοδότες ή συνάδελφοι χρησιμοποιούν την απόρριψη ή την αποδοχή μιας τέτοιας συμπεριφοράς εκ μέρους ενός προσώπου ως βάση για μια απόφαση που επηρεάζει την πρόσβαση του εργαζομένου στην επαγγελματική κατάρτιση, στην εργασία, στη συνέχιση της απασχόλησης, στην προαγωγή, στο μισθό ή και σε άλλες συνθήκες εργασίας.
Τέτοιου είδους συμπεριφορά δημιουργεί ένα κλίμα εργασίας εκφοβιστικό, εχθρικό ή ταπεινωτικό για το εν λόγω άτομο.

Η σεξουαλική παρενόχληση συνδέεται με ένα ανασφαλές, αβέβαιο και επικίνδυνο ψυχοκοινωνικά εργασιακό περιβάλλον», αναφέρει η Γενική Γραμματεία.

http://tvxs.gr/news/kosmos/whyistayed-i-endooikogeneiaki-bia-den-einai-apla-thema-meno-i-feygo

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È