[Μια ματιά στον κόσμο] Σταματήστε την κατοχή της Αϊτής, τώρα

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 ·

του Δημήτρη Γκιβίση
Δεκάδες κοινωνικές οργανώσεις και πολλοί διανοούμενοι από διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, έχουν υπογράψει στην εκστρατεία για την αποχώρηση της MINUSTAH από την Αϊτή. Η στρατιωτική κατοχή της χώρας από την κατ’ ευφημισμόν «αποστολή του ΟΗΕ για την σταθεροποίηση της Αϊτής» ξεκίνησε το 2004, στον απόηχο των συγκρούσεων που προκάλεσε το οργανωμένο από τις ΗΠΑ και την Γαλλία πραξικόπημα εναντίον του λαοφιλούς προέδρου Ζαν Μπετράν Αριστίντ.

Παρόλο που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα στρατεύματα θα παρέμεναν στη χώρα για έξι μήνες, την Τετάρτη συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια, ενώ τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπεται ότι θα αποφασίσει την συνέχιση της παραμονής τους. Παρά τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ για τον ρόλο της MINUSTAH, η κοινωνία της Αϊτής μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει σταθεροποιηθεί, αλλά αντιμετωπίζει μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση (ανεργία 60%, επισιτιστική ανασφάλεια, έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα, ακραία φτώχεια, κλπ), που επιδεινώνεται από την παρουσία της στρατιωτικής αποστολής. Να σημειωθεί, ότι ένας από τους βασικούς στόχους της MINUSTAH ήταν η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, όμως η εκλογική διαδικασία έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία της, και αυτό αποτυπώθηκε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές που το ποσοστό της συμμετοχής σε αυτές ήταν μόνο 17%.

Ενδεικτικό της συνολικής αποτυχίας της MINUSTAH σχετικά με την θεσμική σταθεροποίηση, είναι ότι οι προγραμματισμένες για το 2011 δημοτικές εκλογές ακόμα δεν έχουν γίνει. Όμως και ο διακηρυγμένος στόχος της δημόσιας ασφάλειας έχει αποτύχει πλήρως, αφού η χώρα υποφέρει από την αυξανόμενη βία λόγω της διακίνησης των ναρκωτικών, ιδιαίτερα της κοκαΐνης, προς τις ΗΠΑ. Η πολυεθνική αποστολή ευθύνεται όμως και για μια σειρά πράξεων που έχουν αυξήσει την αγανάκτηση εναντίον της, όπως την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων, την κατάχρηση εξουσίας, την ενθάρρυνση προς τις πολυεθνικές να συνεχίζουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και του φυσικού πλούτου, τις συνεχείς παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών στα σύνορα με την Δομινικανή Δημοκρατία.

Παράλληλα, η στρατιωτική διοίκηση προωθεί συστηματικά την ατιμωρησία, και μέχρι σήμερα δεν έχει τιμωρήσει κανέναν από τους στρατιώτες της για τους δεκάδες βιασμούς παιδιών και γυναικών, παρόλο που σε όλα τα περιστατικά υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες εναντίον τους. Όμως η σταγόνα που ξεχείλισε την οργή ήταν όταν τον Οκτώβριο του 2010 στρατεύματα της MINUSTAH που έφθασαν από το Νεπάλ, μετέφεραν στην Αϊτή την επιδημία της χολέρας, από την οποία έχουν πεθάνει περίπου 9.000 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 730.000. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία η εξάπλωση της χολέρας, που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ως τότε στην Αϊτή, οφείλεται στην εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων να κάνουν εξετάσεις στους στρατιώτες.

Παράλληλα, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την μόλυνση που προκάλεσε στον ποταμό Antibonite, το νερό του οποίου χρησιμοποιείται για πόση και μαγείρεμα, η ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων από την βάση του ΟΗΕ. Ωστόσο ο ΟΗΕ αρνείται να δεχτεί την ενοχή του, και για αυτό χιλιάδες συγγενείς θυμάτων έχουν κάνει μήνυση εναντίον του ζητώντας αποζημίωση για τους θανάτους και την οικονομική καταστροφή των κοινοτήτων τους, που η εκδίκασή της θα ξεκινήσει την Τετάρτη στην Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιατρικού συλλόγου της χώρας, μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπεται ότι θα προσβληθούν από την χολέρα περίπου 45.000 άνθρωποι ακόμα, ενώ το δεκαετές σχέδιο που ανακοινώθηκε το 2013 για την εξάλειψή της και την πρόσβαση όλων στο νερό κρίνεται ανεπαρκές.

Οι Αϊτινοί ζητούν από τον ΟΗΕ ένα σχέδιο δεσμευτικό και παράλληλα να τριπλασιαστεί το ποσό που έχει ανακοινωθεί, αφού τα 120 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν ως υπόσχεση είναι ελάχιστα σε σχέση με τα 600 εκατομμύρια που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός για την παραμονή της MINUSTAH στην χώρα. Το κίνημα για την απόσυρση των στρατευμάτων συνεχώς αυξάνεται, και σε διάφορες πόλεις της Λατινικής Αμερικής έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δράσεις αλληλεγγύης. Στην μεγάλη διαδήλωση της Κυριακής στην πλατεία της 1ης Μαΐου στο Μπουένος Άιρες, κεντρικός ομιλητής ήταν ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομπελίστας της Ειρήνης Αντόλφο Πέρεζ Εσκίβελ, ενώ μετά την διαδήλωση που έγινε στο Μοντεβίδεο, ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα σταματήσει να συμμετέχει στην αποστολή.

Στην επιστολή που στάλθηκε πριν λίγες μέρες στον ΟΗΕ και στα θεσμικά όργανα της περιφερειακής ολοκλήρωσης, όπως στην UNASUR και στην CELAC, οι αλληλέγγυοι αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι οι κυβερνήσεις των κρατών που συμμετέχουν στην MINUSTAH πρέπει να σεβαστούν την βούληση των Αϊτινών, και να καταλάβουν ότι η Αϊτή δεν αποτελεί μια απειλή για την ειρήνη στην περιοχή, όπως ισχυρίζονται μέχρι σήμερα. Παράλληλα, τονίζουν ότι η παραμονή της στρατιωτικής αποστολής στη χώρα είναι μια μόνιμη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπονομεύει την λειτουργία των θεσμικών οργάνων, και παραβιάζει το δικαίωμα ενός λαού στην αυτοδιάθεση.

Η στήλη του Δημήτρη Γκιβίση «Μια ματιά στον κόσμο», κάθε Κυριακή στο Rednotebook.

http://rednotebook.gr/2014/10/stamatiste-katoxi-aitis/

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È