Μεξικό: Διαδηλωτές καίνε κυβερνητικό κτίριο για τη εξαφάνιση των 43 μαθητών

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 ·

Mαθητές καi εκπαιδευτικοί έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο στο νότιο Μεξικό χθες, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους 43 νέους ανθρώπους που πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί από την τοπική αστυνομία που συνδέεται με καρτέλ ναρκωτικών. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να επιστρέψουν ζωντανοί οι αγνοούμενοι φοιτητές του κολεγίου εκπαιδευτικών στο Guerrero, αν και έχουν ενισχυθεί οι φόβοι ότι τα σώματά τους βρίσκονται στους 10 ομαδικούς τάφους που έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα.

Το Σάββατο, ο κυβερνήτης του Guerrero είπε ότι μερικά από τα πτώματα που ανασύρθηκαν από τους τάφους το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν μοιάζουν να ανήκουν στους αγνοούμενους νεαρούς. Τα απομεινάρια που ανακαλύφθησαν είχαν σοβαρά εγκαύματα ενώ οι εμπειρογνώμονες διεξαγάγουν τεστ DNA σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν τις ταυτότητες των νεκρών.


Οι δάσκαλοι, με την υποστήριξη εκατοντάδων φοιτητών από το κολέγιο των εκπαιδευτικών Ayotzinapa, απέκλεισαν το κυβερνητικό κτήριο και επιτέθηκαν με μεταλλικές μπάρες, πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, από τη στιγμή που η αστυνομία της Iguala, που ανήκει στο Guerrero, άνοιξε πυρ εναντίον των φοιτητών του κολλεγίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι.

Μάρτυρες δήλωσαν ότι δεκάδες μαθητές απήχθησαν από την αστυνομία και δεν τους έχουν δει από τότε.

Είκοσι-έξι αξιωματικοί της τοπικής αστυνομίας τέθηκαν υπό κράτηση ενώ η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψουν εάν κάποιοι από τους μαθητές βρίσκονται στους μαζικούς τάφους στη γύρω περιοχή.

Τα τελευταία γεγονότα στην Iguala ρίχνουν φως σε ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα σχετικά με την τοπική αστυνομία στο Μεξικό, ότι συχνά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. Στην περίπτωση της Iguala, η αστυνομία που επιτέθηκε στους μαθητές, συνεργάζεται με το τοπικό καρτέλ, Guerreros Unidos, σύμφωνα με μαρτυρία των συλληφθέντων.


Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας ακολούθησαν τον πυροβοιλισμό και τραυματισμό ενός Γερμανού φοιτητή από την αστυνομία του Guerrero.

Το θύμα, ο Kim Fritz Kaiser, είναι σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών του Monterrey Institute of Technology, στην πανεπιστημιούπολη της Πόλης του Μεξικού, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Pedro Grassa. Ο Κaiser είναι σε καλή κατάσταση.

Ο Kaiser ήταν σε ένα φορτηγό με άλλους μαθητές – έναν Γερμανό, δύο Γάλλους και έξι Μεξικανούς – και επέστρεφαν από το Ακαπούλκο, περνώντας μέσα από το Chilpancingo, λίγο μετά από τη σύγκρουση μεταξύ της αστυνομίας και των απαγωγέων που σκότωσαν έναν αστυνομικό.

Η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει το φορτηγό, πιστεύοντας ότι ήταν ύποπτο. Η αστυνομία δήλωσε ότι άνοιξε πυρ όταν άκουσε κάτι σαν πυροβολισμό ή έκρηξη. Οι μαθητές συνέχισαν να οδηγούν, φοβούμενοι ότι οι ένοπλοι μπορεί να προσπαθήσουν να τους απαγάγουν, όπως είπε ο εισαγγελέας Inaky Blanco. Τότε οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στο κάτω μέρος του van, προσπαθώντας να χτυπήσουν τα ελαστικά για να το κάνουν να σταματήσει.

Ο Kaiser πυροβολήθηκε στο πόδι. Η αστυνομικοί που εμπλέκονται στο περιστατικό έχουν συλληφθεί και τα όπλα τους ελέγχονται, σύμφωνα με δήλωση από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Ταξιδιωτική προειδοποίηση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν το Τσιλπατσίνγκο, μαζί με όλα τα μέρη του Guerrero έξω από τα θέρετρα του Ακαπούλκο, την Ιξτάπα και Ζιουατανέχο και τα τουριστικά αξιοθέατα της Τάξκο και τις σπηλιές Cacahuamilpa.

Μια προηγούμενη προειδοποίηση τον Ιανουάριο είχε ήδη ενημερώσει κατά των ταξιδιών στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας κοντά στα σύνορα με το Μεξικό όπου βρίσκεται η Iguala.


ΠΗΓΗ: dailymail

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È