Στις «Πεταλούδες» της Κολομβίας το βραβείο Προσφύγων του ΟΗΕ

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 ·

Η ομάδα για τα δικαιώματα των Κολομβιανών γυναικών, Red Mariposas de Alas Nuevas Construyendo Futuro (Πεταλούδες με Νέα Φτερά που Χτίζουν το Μέλλον) είναι ο νικητής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Τα μέλη των «Πεταλούδων» διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν γυναίκες που έχουν επιζήσει από αναγκαστικό εκτοπισμό και σεξουαλική κακοποίηση.

Οι «Πεταλούδες», που είναι όλες εθελόντριες, έχοντας ως βάση την παραλιακή πόλη του Ειρηνικού Buenaventura, έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 1000 γυναίκες και τις οικογένειές τους.

Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία
19:49 | 15 Σεπ. 2014




του ΟΗΕ, η Κολομβία έχει τους περισσότερους εσωτερικά εκτοπισμένους παγκοσμίως μετά τη Συρία, ενώ πουθενά στη χώρα δεν είναι πιο αισθητή η καταστροφική επίδραση των πέντε δεκαετιών ένοπλης σύγκρουσης όσο στην Buenaventura.

Σε αυτό το βιομηχανικό λιμάνι σημειώνεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά βίας και εκτοπισμού λόγω των κλιμακούμενων συγκρούσεων ανάμεσα σε παράνομες ένοπλες ομάδες οι οποίες συχνά έχουν ως στόχο τις γυναίκες. Οι ομάδες αυτές κακοποιούν τις γυναίκες και τα παιδιά για να επιδείξουν την ισχύ και τη δύναμή τους, ενώ συχνά βασανίζουν, βιάζουν ή σκοτώνουν ως αντεκδίκηση.

«Αυτές οι γυναίκες κάνουν εξαιρετική δουλειά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Κάθε μέρα προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές των γυναικών και των παιδιών της Buenaventura και στην προσπάθειά τους αυτή, θέτουν την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο. Η γενναιότητά τους δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres.

«Η κατάσταση στην B
19:49 | 15 Σεπ. 2014




uenaventura καταδεικνύει τις καταστροφικές επιπτώσεις των συγκρούσεων στις οικογένειες και, κατά συνέπεια, τη σπουδαιότητα του έργου των Πεταλούδων», σημείωσε επίσης. «Στη μάχη τους για να κερδίσουν έδαφος, οι παράνομες ένοπλες ομάδες της Buenaventura επιδιώκουν να καταστρέψουν τον κοινωνικό ιστό των κοινοτήτων. Κακοποιούν τους πιο ευάλωτους μέσα από σεξουαλικές επιθέσεις, απαγωγές και δολοφονίες. Οι εθελόντριες των Πεταλούδων παίρνουν υπό την προστασία τους τις εκτοπισμένες και κακοποιημένες γυναίκες και τις βοηθούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους» πρόσθεσε.

Οι εθελόντριες, που στηρίζονται μόνο στους περιορισμένους πόρους τους, πηγαίνουν να εργαστούν με τα πόδια, το λεωφορείο ή το ποδήλατο. Όσο πιο προσεκτικά μπορούν, περνούν μέσα από τις πιο επικίνδυνες γειτονιές προκειμένου να βοηθήσουν γυναίκες να ζητήσουν ιατρική φροντίδα και να καταγγείλουν εγκλήματα. Αυτό το έργο που γίνεται βαθιά μέσα στις κοινότητες τις βοηθά να έρθουν σε επαφή με τις πιο ευάλωτες γυναίκες, αλλά ταυτόχρονα τις θέτει σε κίνδυνο υπό την απειλή των παράνομων ομάδων ενόπλων.

Οι γυναίκες στις πιο φτωχές περιοχές της Buenaventura συχνά φοβούνται να καταγγείλουν τη σεξουαλική βία και οι λίγες γυναίκες που το κάνουν παραμένουν απροστάτευτες καθώς τις πιο πολλές φορές μένουν μαζί με αυτόν που τις κακοποιεί. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι μια αργή διαδικασία γεμάτη προκλήσεις. Οι «Πεταλούδες» λειτουργούν με βάση την αρχή του “comadreo”, που έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την Αφρο-Κολομβιανή κουλτούρα, συνδυάζοντας έννοιες όπως ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η εχεμύθια.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της βοήθειας που προσφέρουν οι Πεταλούδες είναι τα εργαστήρια που διοργανώνουν για την εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με δεξιότητες ζωής και τα δικαιώματά τους. Εκεί οι γυναίκες συναντιούνται και μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι δεν είναι οι μόνες που υποφέρουν, σιγα σιγά ανακτούν την αυτοεκτίμηση και τη δύναμή τους.

Οι «Πεταλούδες» θα λάβουν το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 29 Σεπτεμβρίου. Η ομάδα θα εκπροσωπηθεί από τρείς γυναίκες: την Gloria Amparo, την Maritza Asprilla Cruz και την Mery Medina. 
 
 http://tvxs.gr/news/kala-nea/stis-petaloydes-tis-kolombias-brabeio-prosfygon-toy-oie
 

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È