Οι άγγελοι της ερήμου – Κρύβουν νερό στην άμμο, για να γλιτώσουν από το θάνατο οι μετανάστες

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014 ·

Αυτά τα σύνορα είναι ο προορισμός χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο. Παράνομων μεταναστών, που ελπίζουν να περάσουν από το Μεξικό στις ΗΠΑ, ελπίζοντας ότι εκεί θα βρουν μία καλύτερη ζωή. Πολλοί από αυτούς όμως δεν τα καταφέρνουν. Αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην έρημο.
Μία ομάδα ακτιβιστών αποφάσισε να κάνει κάτι για να τους βοηθήσει. Αποκαλούνται «Αγγελοι της Ερήμου» και κάνουν την πιο απλή κίνηση, που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για χιλιάδες ανθρώπους. Κρύβουν μπουκάλια νερού στην έρημο, κατά μήκος των συνόρων, εκεί όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει ακόμη και στους 45 βαθμούς κελσίου.«Πολλοί από αυτούς πεθαίνουν από δίψα ενώ διασχίζουν τα σύνορα», λέει ο Ενρίκες Μορόνες, ένας από τους «Αγγέλους», με τα χέρια του γεμάτα μπουκάλια με νερό. «Είναι η νο1 αιτία θανάτου για τους 10.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν παράνομα τα σύνορα σε αυτές τις περιοχές», συμπληρώνει ο άνθρωπος που ίδρυσε την ομάδα.Μαζί με τους υπόλοιπους, ψάχνουν κάποιο φυτό ή δέντρο, για να αφήσουν από κάτω το μπουκάλι με το νερό. Ενας θησαυρός για τους μετανάστες, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά που ακολουθούν αυτή τη διαδρομή, με μοιραίες συνέπειες πολλές φορές.Τα μπουκάλια όμως δεν καταλήγουν πάντα στα χέρια εκείνων που τα έχουν ανάγκη. Κάποιες φορές, φταίνε τα κογιότ που τα διαλύουν. Αλλες, είναι άνθρωποι, ντόπιοι, που δεν συνειδητοποιούν τη βαρύτητα της κίνησής τους και απλά είναι αντίθετοι με την παρουσία των μεταναστών στην περιοχή τους.

Πολλές φορές οι ακτιβιστές βρίσκουν πτώματα στην έρημο. Μετανάστες που δεν άντεξαν τη ζέστη, την εξάντληση ή την αφυδάτωση. Πάνω από 600 από αυτούς βρίσκονται σε ένα νεκροταφείο, τραγικά κοντά στα σύνορα που δεν κατάφεραν να φτάσουν εκεί. Είναι γνωστό ως «το νεκροταφείο για εκείνους που δεν θα ξεχαστούν». Οι ακτιβιστές φροντίζουν και για αυτό. Τοποθετούν αυτοσχέδιους σταυρούς στους τάφους και συνεχίζουν το έργο τους, προσπαθώντας να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν.


Πηγή: Οι άγγελοι της ερήμου -Κρύβουν νερό στην άμμο, για να γλιτώσουν από το θάνατο οι παράνομοι μετανάστες [εικόνες] | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/170137#ixzz3DGl2oJsa

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È