ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου γίνονται μέσα σε ζοφερό κλίμα. Τα μνημόνια και οι πολιτικές της λιτότητας έχουν βυθίσει μεγάλο τμήμα του λαού στη φτώχεια και στην απόγνωση.
Ο Καλλικράτης, που είναι η έκφραση των πολιτικών του μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κυριολεκτικά καταστρέψει την ουσία της.
Η δημοκρατία, το ζωτικό κύτταρο της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει στην ουσία καταργηθεί μέσα σε έναν δημαρχοκεντρικό συγκεντρωτισμό που υποβαθμίζει δημοτικά και τοπικά συμβούλια και τα μετατρέπει σε διακοσμητικά και ανυπόληπτα όργανα.
Συνδημότες – Συνδημότισσες
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου γίνονται μέσα σε ζοφερό κλίμα. Τα μνημόνια και οι πολιτικές της λιτότητας έχουν βυθίσει μεγάλο τμήμα του λαού στη φτώχεια και στην απόγνωση.
Ο Καλλικράτης, που είναι η έκφραση των πολιτικών του μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κυριολεκτικά καταστρέψει την ουσία της.
Η δημοκρατία, το ζωτικό κύτταρο της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει στην ουσία καταργηθεί μέσα σε έναν δημαρχοκεντρικό συγκεντρωτισμό που υποβαθμίζει δημοτικά και τοπικά συμβούλια και τα μετατρέπει σε διακοσμητικά και ανυπόληπτα όργανα.
Συνδημότες – Συνδημότισσες
Μέσα σε αυτό το κλίμα και απόλυτα ταυτισμένη με τις επιλογές και τις πολιτικές των μνημονίων, η δημοτική αρχή του Δήμου Αμφιλοχίας επιτέλεσε ένα αρνητικό έργο σε όλους τους τομείς. Με ένα συγκεντρωτικό, αλαζονικό Δήμαρχο και μια ομάδα μόνιμων «κολλητών» στην αυτοδιοικητική εξουσία, ήταν φυσικό ο μαρασμός να είναι ορατός και στο πνεύμα αλλά και στην πράξη της λειτουργίας του Δήμου. Δώδεκα χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι, μέσα από ένα χρεοκοπημένο μοντέλο άσκησης εξουσίας, έχουν βυθίσει τον Δήμο στην παρακμή.
Δημοτικά συμβούλια στα οποία σχεδόν κανείς δεν τοποθετείται γιατί συχνά δεν γνωρίζει καν το θέμα που συζητείται. Τοπικά συμβούλια που ποτέ δεν λειτούργησαν και δεν είχαν άποψη ούτε και στο τεχνικό πρόγραμμα που αφορούσε το τοπικό διαμέρισμα τους. Οι λαϊκές συνελεύσεις, έξω εντελώς από το πνεύμα του παντογνώστη Δημάρχου, ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο συνδυασμός «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Αμφιλοχίας για την Ανατροπή και την Αναγέννηση», που αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους, επιχειρεί και φιλοδοξεί, με την στήριξη του λαού, να βγάλει τον Δήμο μας από το τέλμα της συναλλαγής, της μετριότητας και της αναξιοκρατίας.
Προτεραιότητά μας η παραγωγή πλούτου, η αύξηση του εισοδήματος κι η προκοπή των δημοτών.
Τι Δήμο θέλουμε
Είναι η ώρα, οι δημότες του Δήμου Αμφιλοχίας να διαμορφώσουν ένα μοντέλο Δήμου που θα έχει σαν βασικές προϋποθέσεις τη συλλογικότητα, τη δημοκρατική συγκρότηση των οργάνων, τη διαφάνεια, το δημόσιο απολογισμό, τη συμμετοχή και τον έλεγχο από τον πολίτη.
Κυρίαρχο για εμάς είναι να αναδείξουμε τον άλλο δρόμο. Το δρόμο της συνεργασίας και της διαβούλευσης με την κοινωνία. Η πόλη, τα χωριά και οι συνοικισμοί θα έχουν τον πρώτο και καθοριστικό λόγο για τα ζητήματα που τους αφορούν. Είναι αρχή μας η συμμετοχική και άμεση δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα.
Ενδεικτικά θέτουμε στην κρίση του λαού του Δήμου μας τους κύριους άξονες της δράσης μας.
1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικών δομών. Βάζουμε φρένο στη φτωχοποίηση του νοικοκυριού και στην κατάλυση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
2. Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας. Συγχρόνως, σωστή εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας με προτεραιότητα την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
3. Διεκδίκηση πόρων, με κοινό αγωνιστικό μέτωπο και με άλλους Δήμους, ενάντια στον «Καλλικράτη» και τις μνημονιακές πολιτικές στον χώρο της Τ.Α. με στόχο την ανάπτυξη στην περιοχή.
Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ο συνδυασμός μας έχει άμεση προτεραιότητα να δημιουργήσει ένα πολύπλευρο δημοτικό δίκτυο αλληλεγγύης. Το δίκτυο αυτό θα συνοδεύεται από παράλληλο εθελοντισμό και θα μπορεί να περιλαμβάνει κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο, πυρήνες πωλήσεως αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες κλπ.
Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που θα εντάσσονται στα προγράμματα θα αξιοποιούνται στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης με την εθελοντική τους δράση και προσφορά.
Πόροι:
Πόροι που θα διατεθούν άμεσα από τον Δήμο.
Νέοι φόροι στα ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας λόγω χρήσης δημοτικής γης κλπ.
Τα αιρετά στελέχη της Δημοτικής Αρχής καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους θα καταθέτουν στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΤΑ.ΚΟΙ.ΑΛ.) το 25% της αμοιβής τους .
Αξιοποίηση ειδικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Για την ουσιαστικότερη λειτουργία του προγράμματος ο Δήμος θα δημιουργήσει ομάδα κοινωνικής αλληλεγγύης, με επικεφαλή αντιδήμαρχο.
Κοινωνική Αλληλεγγύη – Ισχυρό Κοινωνικό Κράτος
Στόχοι:
Κανένας δημότης χωρίς φαγητό
Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου
Οικονομική ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου με την αξιοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης αλουμινίου και χαρτιού.
Κανένας δημότης χωρίς στέγη
Θα στηριχθούν ενεργητικά από το Δήμο τα κινήματα αλληλεγγύης ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις.
Κανένας δημότης χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Θα λειτουργήσουμε κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο για ανέργους και ανασφάλιστους.
Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ».
Κανένας δημότης χωρίς ηλεκτρικό και νερό
Θα στηρίξουμε όλους όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
Θα υποστηρίζουμε τις δράσεις εθελοντικών κινημάτων επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και παράλληλα θα ενημερώνουμε τους Πολίτες - Δημότες για τα συνταγματικά δικαιώματα τους.
Κανένας δημότης χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση
Θα αναπτύξουμε εθελοντικό δίκτυο παροχής συμπληρωματικής εκπαίδευσης με «φροντιστήρια ελληνικής και ξενόγλωσσης εκπαίδευσης».
ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Θα αναδιαρθρώσουμε και θα αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου, με την αξιοποίηση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών για ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης. Συγκεκριμένα:
Θα προχωρήσουμε σε ανασύνταξη του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου με ουσιαστικές και επίπονες θεσμικές διαδικασίες και κοινωνική συμμετοχή.
Θα αναδείξουμε το φυσικό πλούτο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και θα προωθήσουμε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους και το παραγωγικό δυναμικό.
Η κτηνοτροφία, η αλιεία και η αγροτική παραγωγή, ο ήπιος θαλάσσιος και εναλλακτικός τουρισμός με την παροχή αναβαθμισμένων ποιοτικών υπηρεσιών, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας και θα στηριχθούν.
Η μεταφορά υπηρεσιών από την έδρα του Δήμου, την πόλη της Αμφιλοχίας και η παντελής έλλειψη οικονομικού προγράμματος οδήγησε σε μαρασμό και στο κλείσιμο πλήθους καταστημάτων ενώ η αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης μεγάλου ποσοστού ελεύθερων επαγγελματικών κάνει την κατάσταση τραγική.
Γι' αυτό σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης θα θέσουμε προτεραιότητες για την ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών και την δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα:
- Θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση - ανάπλαση του παραλιακού χώρου, με σχέδιο για τη λειτουργική αξιοποίησή του και όχι με προεκλογικές προχειρότητες.
- Οι πεζόδρομοι - όσοι υπάρχουν, καθώς και όσοι κριθεί αναγκαίο να δημιουργηθούν - θα πρέπει να αποτελούν πόλο έλξης, αναψυχής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- Δύο παιδικές χαρές σύγχρονων προδιαγραφών στις δυο πλευρές της πόλης και όχι μορφώματα παιδικής χαράς που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.
- Η καθαριότητα των δημόσιων χώρων και των δημοτικών δρόμων είναι άμεσης προτεραιότητας σε μια πόλη που κυριολεκτικά θυμίζει - με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής - τριτοκοσμική γειτονιά.
- Ανάπτυξη οδικού δικτύου και δικτύου μεταφοράς που θα επιτρέπουν τη σύντομη και εύκολη πρόσβαση στην πόλη όλων των κατοίκων του Δήμου.
- Σύγχρονη διαμόρφωση των δυο πλαζ ώστε επιτέλους να επιτραπεί σε ντόπιους και επισκέπτες να απολαύσουν υπό ανθρώπινες συνθήκες ένα μπάνιο στη θάλασσα.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ απαραίτητες προϋποθέσεις για μια πόλη που επιδιώκει:
• την αύξηση τις επισκεψιμότητας από τις κοντινές πόλεις καθ' όλη την διάρκεια του έτους
• την αύξηση των παραθεριστών την καλοκαιρινή περίοδο.
Φιλοδοξία μας είναι η Αμφιλοχία να υπερβεί τη σημερινή της άσχημη κατάσταση και να μετατραπεί σε διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Κέντρο που θα παρέχει αναβαθμισμένες ποιοτικά αλλά παράλληλα και ανταγωνιστικές υπηρεσίες.
Κοινότητα Μενιδίου, ένα διαμέρισμα άμεσα εξαρτώμενο από την θάλασσα.
Το παραθεριστικό – τουριστικό κομμάτι, που άλλοτε αποτελούσε την προμετωπίδα ανάπτυξης της περιοχής, έχει πλέον δεχτεί ισχυρά πλήγματα, βυθίζοντας στο τέλμα παραδοσιακές επιχειρήσεις, και την επιχειρηματικότητα εν γένει.
Οι προγραμματικές δηλώσεις τού συνδυασμού μας για την κοινότητα Μενιδίου έχουν ως κύριο στόχο την υποβοήθηση των ομάδων εκείνων του πληθυσμού, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αλιείας, του τουρισμού και στις υπόλοιπες παρελκόμενες υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα:
Θα ενθαρρύνουμε την ίδρυση Συνεταιρισμού Αλιέων
Υδατοκαλλιέργειες - εκτροφή μυδιών. Προτεραιότητά μας η εγκατάσταση ελεγχόμενης ζώνης εκτροφής δίθυρων μαλακίων (μύδια), με μονάδα επεξεργασίας – τυποποίησης - συσκευασίας - αποθήκευσης στην περιοχή Μακρυνόρος - Κατάφουρκο Μενιδίου.
Κατασκευή φούρνου βαθιάς κατάψυξης και αποθηκευτικού χώρου αλιευμάτων, με προοπτική την διαχείριση, τυποποίηση, συσκευασία και διάθεση προϊόντων ονομασίας προέλευσης, πχ «γαρίδα Αμβρακικού», "μύδια Μακρυνόρους", "δολώματα Άγριλου" κλπ.
Αλιευτικός Τουρισμός, ένα εναλλακτικό είδος τουρισμού με στόχο την διοργάνωση 7ήμερων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων αναψυχής, για κάθε μια από τις 4 εποχές του χρόνου.
Διαμόρφωση Παραλιακής Ζώνης Η παραλία Μενιδίου τους θερινούς μήνες είναι από τους πιο σύντομους και φτηνούς προορισμούς για χιλιάδες λουόμενους από τις γύρω περιοχές.
Κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων Το εγκαταλελειμμένο κτήριο στην νότια είσοδο της κοινότητας, ιδιοκτησίας τράπεζας, με πρωτοβουλία του Δήμου μπορεί να αξιοποιηθεί με σκοπό την εγκατάσταση κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων.
Δεσμευόμαστε για την άμεση - ταχεία αποπεράτωση του έργου του βιολογικού δικτύου και ορθής διαχείρισης των λυμάτων.
Ομάδα πυροπροστασίας, εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης κρίσης
Λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του δημοτικού διαμερίσματος Μενιδίου και το χρόνο ανταπόκρισης των ένστολων, κρίνετε απαραίτητος η επανασύσταση και οργάνωση τοπικών εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας με σύγχρονες μεθόδους φύλαξης βασισμένη πάντα και στην συμμετοχή των δημοτών μας.
Ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και προστασία του περιβάλλοντος
Ανάδειξη του φυσικού πλούτου και των πλεονεκτημάτων της περιοχής. Ο Αμβρακικός Κόλπος, τα δάση βελανιδιάς στο Μακρυνόρος, τα ελατοδάση στα Όρη του Βάλτου, τα ποτάμια (Ίναχος, Αχελώος), οι λίμνες αποτελούν ένα τεράστιο οικοσύστημα το οποίο, εκτός από τις φυσικές ομορφιές, ανοίγει τεράστιες δυνατότητες για ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και της απασχόλησης.
Θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση συνθηκών οργανωμένης κτηνοτροφίας. Με ομάδες παραγωγών - κτηνοτρόφων με σύγχρονες υποδομές και παραχώρηση εκτάσεων για κτηνοτροφικά πάρκα, ο δυναμικός παραγωγικός τομέας της κτηνοτροφίας θα αποτελέσει το μοχλό οικονομικής ανάπτυξης του Βάλτου.
Ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής με προτεραιότητα στις εναλλακτικές καλλιέργειες που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας σε σχέση και με το μέγεθος των κλήρων. Καταγραφή και σχεδιασμός με την βοήθεια επιστημονικού προσωπικού.
Η μελισσοκομία μπορεί να αποτελέσει ένα νέο δυναμικό κλάδο ανάπτυξης αξιοποιώντας το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της χλωρίδας της περιοχής μας. Το μέλι της περιοχής μας πρέπει να γίνει επώνυμο και να προστατεύεται.
Η ανάδειξη και η προβολή των ορεινών όγκων, των λιμνών και των ποταμών θα συμβάλει στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού, του ορεινού τουρισμού και του εναλλακτικού τουρισμού γενικότερα. Ενδεικτικά αναφέρονται: χάραξη και ανάδειξη ορειβατικών – περιπατητικών διαδρομών, διαδρομή ορεινής ποδηλασίας στον παλαιό Σταθά, σηματοδότηση και καθαρισμός ορεινών μονοπατιών, αναβάθμιση και αξιοποίηση της πίστας αιωροπτερισμού στον Εμπεσό).
Είναι ανάγκη να διασωθεί η Δημοτική Επιχείρηση Ιαματικών Λουτρών Αλευράδας (Κρεμαστά) που λειτούργησε για δεκαετίες και να αναπτυχθεί με σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές.
Οι κατασκηνώσεις της Μπούκας θα αναβαθμιστούν. Εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις με κατάλληλο προσωπικό είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία τους.
Ένταξη σε προγράμματα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων στις οροφές δημοσίων κτηρίων (Δημαρχείο κλπ) και χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων για το φωτισμό δρόμων.
Διαχείριση Υδάτινων Πόρων – ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΡΔΕΥΣΗ
Το έργο μεταφοράς νερού για την ύδρευση της Αμφιλοχίας και την ύδρευση - άρδευση του Κάτω Βάλτου, που υλοποιείται από το Υπουργείο Υποδομών, παρά τις χρόνιες υποσχέσεις και μεγαλόστομες διακηρύξεις, παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις. Η πόλη της Αμφιλοχίας και τα χωριά ουσιαστικά δεν διαθέτουν πόσιμο νερό.
Η Δημοτική αρχή αχρήστευσε μελέτη που θα είχε λύσει από χρόνια το πρόβλημα της ύδρευσης και αρκείται στο να επανεντάσσει στο πρόγραμμά της το έργο. Εμείς απαιτούμε και παλεύουμε να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί το έργο το ταχύτερο δυνατόν. Παράλληλα, δίνουμε προτεραιότητα στην εκτέλεση έργων για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης στη Δημοτική Ενότητα Αμφιλοχίας.
Η κοιλάδα του Ινάχου χαρακτηρίζεται από υψηλά αποθέματα υδάτινου πλούτου. Παρόλα αυτά δεν επαρκούν για τις ανάγκες των κατοίκων και της αγροτικής παραγωγής. Είναι προφανές ότι απουσιάζει ένα σύστημα ορθολογικής εκμετάλλευσης του νερού. Το νερό είναι ακριβό. Έχει κατασκευαστεί ένα κατακερματισμένο, ανομοιογενές, ενεργοβόρο, πολυδάπανο και εν πολλοίς αντιπαραγωγικό δίκτυο ύδρευσης που συντελεί στην αύξηση του κόστους του νερού. Θέτουμε ως άμεσο στόχο την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου συνολικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Είναι προφανές ότι θα προχωρήσουμε σε μείωση των τελών ύδρευσης μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας της υπηρεσίας ύδρευσης παίρνοντας άμεσα μέτρα.
Συγκεκριμένα:
Ενοποιούμε τις υπηρεσίες ύδρευσης σε μία επιχειρησιακή μονάδα.
Δημιουργούμε σύστημα ελέγχου και κοστολόγησης της λειτουργίας των υποδομών του δικτύου ύδρευσης (κόστος ενέργειας για τα αντλιοστάσια, συντηρήσεις κλπ).
Αξιοποιούμε οικονομίες κλίμακας και συνέργειες που θα προκύψουν από τη διοικητική συνένωση, τις προμήθειες υλικών και τις δαπάνες συντήρησης.
Ελέγχουμε και μηδενίζουμε τις διαρροές και τις τυχόν υποκλοπές του νερού.
Μειώνουμε τα τέλη ύδρευσης ενώ παράλληλα προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες (πχ με μειωμένο τιμολόγιο) και τους ανήμπορους να πληρώσουν.
Αποχέτευση
Αποπεράτωση του αποχετευτικού δικτύου στην Αμφιλοχία. Καλύτερη συντήρηση, με τα κατάλληλα υλικά και τακτικό έλεγχο λειτουργίας για να υπάρχει η επιθυμητή απόδοση και προστασία του περιβάλλοντος (Αμβρακικός Κόλπος).
Στο Μενίδι θα ολοκληρωθεί άμεσα το δίκτυο και η μονάδα βιολογικού καθαρισμού.
Επιβάλλεται η αναζήτηση λύσεων και η αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων διαχείρισης των λυμάτων των οικισμών της κοιλάδας του Ινάχου. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους γιατί τα λύματα όλων των οικισμών καταλήγουν ακατέργαστα στον ποταμό Ίναχο.
Το αποχετευτικό δίκτυο σε Ν. Χαλκιόπουλο και Θύαμο θα συντηρηθεί και θα εξευρεθούν λύσεις για τη διάθεση των λυμάτων. Επείγει επίσης η ολοκλήρωση της μελέτης για τον Εμπεσό όπου υπάρχει οξύτατο πρόβλημα. Πρόβλημα παρατηρείται ακόμα σε Μαλεσιάδα κι Αμοργιανούς και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Για την αντιμετώπιση εξαιρετικά επειγουσών καταστάσεων και την προστασία της δημόσιας υγείας, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα χρήσης ιδιόκτητου ή μισθωμένου οχήματος που θα εξυπηρετεί το δημότη με ένα πολύ χαμηλό κόστος.
Καθαριότητα -Ηλεκτροφωτισμός
Σπασμωδικές ενέργειες με μηδαμινά αποτελέσματα αποτελούν την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στον τομέα της καθαριότητας. Δεν χρειάζεται να πει κανείς περισσότερα, αρκεί να ρίξει μια ματιά στους δρόμους της πόλης, να τους περπατήσει ή να περπατήσει προς τον Αη Γιώργη για να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί περαστικοί ισχυρίζονται. Ότι η όμορφη Αμφιλοχία βουλιάζει στην εγκατάλειψη.
Ο συνδυασμός μας έχει επεξεργαστεί σύστημα στοχεύσεων στον νευραλγικό τομέα της καθαριότητας.
Περιορισμός του όγκου των απορριμμάτων με στοχευμένες δράσεις και σύνταξη σχεδίου για την ανακύκλωση σκουπιδιών στην πόλη και τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου. Φυσικά, θα έχει προηγηθεί συστηματική και υπεύθυνη καμπάνια ενημέρωσης στους κατοίκους και τους μαθητές για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης.
Σταδιακή αλλαγή του στόλου των απορριμματοφόρων με αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση (leasing). Τα περισσότερα από τα οχήματα απορριμμάτων του Δήμου είναι ασύμφορα λόγω παλαιότητας.
Διάθεση ανοικτού φορτηγού αυτοκίνητου για την περιοδική (πχ. μια φορά στις 15 ήμερες) αποκομιδή βαρέων και ογκωδών αντικειμένων από όλους τους οικισμούς του δήμου.
Δύο σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Δ.Ε Αμφιλοχίας και Δ.Ε Ινάχου), γεγονός που θα μειώσει δραστικά το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας.
Στον τομέα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού αρχικά επιβάλλεται καταγραφή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και αναλυτική κοστολόγηση των δαπανών. Χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων για το φωτισμό.
Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικά. Η ορθολογική διαχείριση, ο έλεγχος και ο περιορισμός των δαπανών, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό και την καταγραφή των εσόδων που διαφεύγουν θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη.
Μαρίνα
Για εμάς η αξιοποίηση της μαρίνας συνδέεται ευθέως με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Για να αποτελέσει «πόλο έλξης» σκαφών η μαρίνα, πρέπει να πληρούνται κι άλλες προϋποθέσεις (καθαρή πόλη, καθαρές θάλασσες, οργανωμένες παραλίες, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, στοχευμένες τουριστικές προτάσεις). Διαφορετικά η μαρίνα θα συνεχίσει να αποτελεί σκουπιδότοπο, νεκροταφείο αχρήστων πλοιαρίων, συνέχεια ενός εγκλήματος κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ και διάψευσης προσδοκιών.
Πολιτισμός – Αθλητισμός – Ποιότητα ζωής
Ο συνδυασμός μας δίνει προτεραιότητα σε ό,τι αναβαθμίζει τον άνθρωπο και καλλιεργεί τον χαρακτήρα του. Συνεπώς για εμάς ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι το αντίδοτο στη βαρβαρότητα, ενισχύει την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και συντελεί στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα:
Θα ενισχύσουμε και θα αναβαθμίσουμε τη δημοτική βιβλιοθήκη με την πρόσληψη - βιβλιοθηκονόμου.
Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους και κινήσεις και στηρίζουμε ολόθερμα πρωτοβουλίες πολιτιστικού χαρακτήρα.
Στηρίζουμε την δημοτική φιλαρμονική στοχεύοντας στην περαιτέρω αξιοποίηση της και θα επανασυστήσουμε την δημοτική χορωδία.
Θα ενεργήσουμε να συσταθούν το λαογραφικό και ναυτικό μουσείο στην Αμφιλοχία. Χώροι δημοτικοί υπάρχουν, το υλικό εκκίνησης υπάρχει, πολιτική βούληση χρειάζεται. Κι εμείς την έχουμε. Αποπεράτωση λαογραφικού μουσείου Εμπεσού και δημιουργία Μουσείου Καπνού στη Στάνο. Καλλιέργεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Διάσωση και αναβάθμιση των αρχαιολογικών μας θησαυρών. Άμεσος καθαρισμός τού χώρου τής αρχαίας ακρόπολης Λιμναίας, με παράλληλη σήμανσή του και φωτισμό των τειχών του. Ανάλογες παρεμβάσεις ανάδειξης θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή τού Αμφιλοχικού Άργους, στις Όλπεις (Αγριλοβούνι), Μπελιχρηνιάσσα (προς οικισμό Κάναλο), Κρήνες (Παλιαυλή). Στο Αμφιλοχικό Άργος, μάλιστα, θα γίνει προσπάθεια διάσωσης και ανακατασκευής του αρχαίου θεάτρου του, μέσω της αναζήτησης χρηματοδοτήσεων και ένταξής του στους σχεδιασμούς τής Κίνησης «Διάζωμα».
Στον αθλητισμό θεωρούμε ότι όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου πρέπει να είναι προσβάσιμες και ανοιχτές για την νεολαία και τους πολίτες.
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την Ανατροπή και την Αναγέννηση θα δώσει προτεραιότητα στον αθλητισμό και κυρίως το σχολικό αθλητισμό.
Δίνουμε προτεραιότητα σε χώρους μαζικής άθλησης και σε εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ανάγκες αθλητικών σωματίων και σχολείων.
Θα ενισχύσουμε ιδιαίτερα τον Ναυτικό Όμιλο μιας και η θάλασσα μας προσφέρεται για θαλάσσιο αθλητισμό.
Υγεία - Παιδεία
Η πρωτοβάθμια υγεία είναι πρώτιστο μέλημά μας. Τα αγροτικά ιατρεία και τα δύο Κέντρα Υγείας χρειάζονται για την καλύτερη λειτουργία και στελέχωσή τους την αρωγή και την αγωνιστική επαγρύπνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμείς δεσμευόμαστε γι' αυτό. Δεσμευόμαστε ακόμη σε όλους τους τόνους ότι το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας θα συνεχίσει να λειτουργεί όχι μόνο με ιατρικό αλλά και με νοσηλευτικό περιεχόμενο (κλειστή νοσηλεία).
Πάνω απ' όλα όμως θα αγωνιστούμε να μη χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του για να μπορεί να επιτελεί τον κοινωνικό του ρόλο και παράλληλα να καταστεί παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης.
Στον τομέα της παιδείας θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την καλύτερη λειτουργία των σχολείων του Δήμους μας, από τα οποία λείπουν βασικά εφόδια και υλικά. Οι σχολικές κτηριακές υποδομές χρειάζονται συνεχή συντήρηση για να μπορούν οι μαθητές να διδάσκονται σε ένα ανθρώπινο κι ευχάριστο περιβάλλον.
Ειδικότερα για το ΕΠΑΛ δεσμευόμαστε για την άμεση προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού για τη λειτουργία των ειδικοτήτων του.
Δημότες του Δήμου Αμφιλοχίας
Το πρόγραμμα μας είναι λιτό και ανθρώπινο. Εμείς έχουμε το φιλότιμο να μην δημιουργούμε χίμαιρες τύπου "υποθαλάσσιο πάρκινγκ και υδροπλάνα", αλλά έντιμα να σας υποσχεθούμε πως έχουμε όραμα για τον τόπο και θέλουμε να το υλοποιήσουμε. Προπάντων όμως υποσχόμαστε αγώνα για την ανατροπή του φθαρμένου, του μόνιμου, του επαγγελματισμού, του καριερισμού. Μια ανατροπή με τη βοήθεια των συνδημοτών μας θα αλλάξει την πόλη μας και θα ομορφύνει την ζωή μας. Ο τόπος μας δεν μπορεί να περιμένει άλλες χαμένες ευκαιρίες. Δώδεκα χρόνια ήταν αρκετά για να φτάσει ο Δήμος στα όρια του. ΑΡΚΕΤΑ!
Άντρες και Γυναίκες του Δήμου μας, το καιροσκοπικό χτύπημα στην πλάτη λίγο πριν από την κάλπη είναι από χέρι «αμαρτωλό». ΚΟΨΤΕ ΤΟ!