Για να μήν ξεχνίομαστε «Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ»

Τρίτη 13 Μαΐου 2014 ·

 Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"

Οι ιστορίες τραγουδιών δεν αφορούν μόνο τα αγαπημένα τραγούδια, αλλά και ύμνους, ολοκληρωτικών καθεστώτων και δίσεκτων καιρών, αφού κι αυτά ακούστηκαν, ζωντανά και στα ραδιόφωνα, αλλά και, τραγουδήθηκαν, δυστυχώς, από μερίδα Ελλήνων.
Ο «Ύμνος της 21ης Απριλίου», γράφτηκε, ακούστηκε κι ηχογραφήθηκε, λίγους μήνες, μετά το απριλιανό πραξικόπημα της Χούντας(21/4/1967).

Συγκεκριμένα το δικτατορικό καθεστώς απέκτησε τον ύμνο του, διά χειρός του Γιώργου Οικονομίδη(στίχοι) και σε μελοποίηση του Γιώργου Κατσαρού.

Σε πρώτη live εκτέλεση το τραγούδησαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού! Και, κατόπιν, ηχογραφήθηκε από τον Φώτη Δήμα, συνοδεία χορωδίας.


Ένας συνθέτης με σημαντικό έργο και τραγούδια, ο Γιώργος Κατσαρός έγραψε τη μουσική κι ο στιχουργός του «Κορόιδο Μουσολίνι», ο Γιώργος Οικονομίδης, έγραψε τους στίχους, κατοχυρώνοντας το καλλιτεχνικό οξύμωρο, με στίχους του να σατιρίζει έναν φασίστα(Μουσολίνι) και με στίχους του να υμνεί ένα φασιστικό καθεστώς(Χούντα)!
Το επιστέγασμα στην τραγελαφική ιστορία του χουντικού ύμνου, αποτέλεσαν ο, τραγουδιστής της «Ρωμιοσύνης», Γρηγόρης Μπιθικώτσης(ο οποίος είχε κάνει κι εξορία στη Μακρόνησο(!), όπου εκεί και γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη) κι η μεγάλη Βίκυ Μοσχολιού, όπου, μαζί, το πρωτοτραγούδησαν ζωντανά!

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 13 Ιουλίου 1967, σε μια καλλιτεχνική βραδιά, υπό την αιγίδα του Κεντρικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων, στο κέντρο «Δειλινά» της Γλυφάδας, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγούδησαν, σε πρώτη live εκτέλεση, τον «Ύμνο της 21ης Απριλίου».

Έμεινε, ως ιστορικό ντοκουμέντο, η απελπισμένη επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη, προς τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, που δεν εισακούστηκε :
«Γρηγόρη.
Διάβασα με κατάπληξη ότι πρόκειται να τραγουδήσεις στα “Δειλινά” τον “Ύμνο της Επαναστάσεως”. Νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνεις τι πρόκειται να κάνεις. Πόσες ευθύνες επωμίζεσαι και σε τι σοβαρούς κινδύνους μπαίνεις. Κάθισε σπίτι σου με αξιοπρέπεια. Μην γκρεμίζεις με μια κλωτσιά αυτό που χτίσαμε μαζί τόσα χρόνια. Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους. Μη ρίχνεις στο βούρκο το όνομά σου και το όνομα των παιδιών σου, που σε λίγο θα ντρέπονται για σένα. Κάνε τον άρρωστο. Φύγε για το εξωτερικό. Εκεί μπορείς ν’ αρχίσεις μια καινούργια καριέρα. Η Μελίνα σε περιμένει. Γιατί αν εσύ ο Μπιθικώτσης, το πρωτοπαλίκαρο του Θεοδωράκη, γίνεις επίσημος τραγουδιστής της Δικτατορίας τραγουδώντας αυτό το άθλιο κατασκεύασμα θα πρέπει να ξέρεις ότι θα γίνεις ο πιο αχάριστος και τιποτένιος προδότης που γέννησε ο Λαός μας. Στο όνομα της φιλίας μας και για χάρη της γυναίκας σου, των παιδιών σου και όλων των αμέτρητων φίλων μας, σε ικετεύω να μ’ ακούσεις για τελευταία φορά. Μετά την Πέμπτη θα είναι αργά. Πάρα πολύ αργά.
(Υπογραφή: Μίκης Θεοδωράκης)
Αθήναι, Ιούλιος 1967».( δημοσιεύτηκε στο όργανο της χούντας «Ελεύθερος Κόσμος», του Σάββα Κωνσταντόπουλου, στις 16 Νοεμβρίου 1967).
Οι στίχοι του ύμνου, συμπυκνώνουν όλη την εθνικιστική, μιλιταριστική και φασιστική ιδεολογία του χουντικού καθεστώτος…

«ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ»

Μουσική : Γιώργος Κατσαρός
Στίχοι : Γιώργος Οικονομίδης
Πρώτη live εκτέλεση : Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Βίκυ Μοσχολιού(13/7/1967 στο κέντρο «ΔΕΙΛΙΝΑ» στη Γλυφάδα)
Πρώτη ηχογράφηση : Φώτης Δήμας και χορωδία

Μέσα στ’ Απρίλη τη Γιορτή
το Μέλλον χτίζει η Νιότη
αγκαλιασμένοι – δυνατοί
μ’ Εργάτη, Αγρότη, Φοιτητή
και πρώτο τον Στρατιώτη.

——

Τραγούδι αγάπης αντηχεί
γελούν όλα τα χείλη
Και σμίγουν μέσα στην ψυχή
του Είκοσι-ένα η εποχή
κι η Είκοσι-μια τ’ Απρίλη

——

Μες στις καρδιές φτάνει ζεστή
του Απριλιού η λιακάδα
κι έχουν στα στήθια μας χτιστεί
Θρησκεία, Οικογένεια
και πάνω απ’ όλα ΕΛΛΑΔΑ!

http://www.kar.org.gr/

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È