ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ ΦΥΛΗ "ΜΑΣΚΟ ΠΙΡΟ" ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012 ·

Τουρίστες, χρυσοθήρες και υλοτόμοι διώχνουν τις ιθαγενείς φυλές από τα εδάφη τους στον Αμαζόνιο
Της Αναστασίας Καραπατσιά. 1/2/2012. Εικόνες από την απομονωμένη φυλή των Μάσκο Πίρο στον Αμαζόνιο του Περού δημοσίευσε η Οργάνωση Survival International δίνοντας έτσι πληροφορίες για της ζωή μιας ακόμη κοινότητας ιθαγενών που δεν έχει καμία επαφή με τον δικό μας πολιτισμό. Τις φωτογραφίες αυτές κατάφερε να πάρει ο Ισπανός αρχαιολόγος Diego Cortijo, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπιο τοποθετημένο σε φωτογραφική μηχανή σε απόσταση 120 μέτρων. Ο Κορτίχο αν και δεν είχε καμία διάθεση να ενοχλήσει τους ιθαγενείς, από ότι φαίνεται στο φωτογραφικό στιγμιότυπο αυτοί αιφνιδιάστηκαν και κοιτάζουν προς το μέρος του φακού.
Οι ιθαγενείς της φυλής Μάσκο Πίρο τους οποίους απαθανάτισε ο Diego Cortijo για την Οργάνωση Survival International

Ρίχνουν βέλη για να "αμυνθούν"


Η φυλή αυτη ζει απομονωμένη μη έχοντας επαφή με άλλες κοινότητες και συχνά ρίχνει βέλη σε βάρκες με τουρίστες, οι οποίες τους πλησιάζουν, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μήνυμα προς όλους ότι επιθυμούν να συνεχίσουν την μέχρι τώρα μοναχική ζωή τους.

Αυτό που ορισμένοι δεν μπορούν να καταλάβουν είναι ότι η φυλή Mashco-Piro δεν επιτίθεται, απλά προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να προστατευθεί, θεωρώντας ότι βρίσκεται σε άμυνα.

Εκτός από τους τουρίστες που “εισβάλλουν” στα εδάφη τους, η φυλή έχει να αντιμετωπίσει και την εξόρυξη χρυσού, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και την παράνομη υλοτομία στην περιοχή αναγκάζοντας τους ιθαγενείς να φύγουν από τα εδάφη τους και να αναζητούν νέα γη για να εγκατασταθούν.

"Παραβιάζονται τα δικαιώματα των ιθαγενών"

Πολλές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τα δικαιώματα των ιθαγενών παραβιάζονται με τις επισκέψεις των τουριστών, που τους βλέπουν σαν αξιοθέατο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις του Περού αλλά και των άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, από όπου περνάει ο Αμαζόνιος, έχουν τεράστια ηθική ευθύνη για την πολιτιστική και ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται και οφείλουν να προστατεύσουν τις φυλές αυτές και να τους επιτρέψουν να ζήσουν όπως αυτοί επιθυμούν. Ειρηνικά, σε κοινότητες μακριά από τον δικό μας πολιτισμό.

Οι ιθαγενείς δεν είναι αξιοθέατα

Οι ιθαγενείς φυλές δεν μπορεί να είναι αξιοθέατα ούτε και ευκαιρία πλουτισμού για κάποιους που κόβουν εισιτήρια στους τουρίστες. Η εξόρυξη χρυσού ή πετρελαίου μπορεί πράγματι να αποβεί κερδοφόρα για το Κράτος, ωστόσο θα πρέπει να σκεφτούν όσοι επιτρέπουν αυτή την 'εισβολή” στα εδάφη των ιθαγενών φυλών ότι η παράδοση, ο πολιτισμός και η ιστορία του Περού δεν σχετίστηκαν ποτέ με το χρήμα. Αντίθετα, ο πολιτισμός και η παράδοση του Περού είναι ακριβώς αυτές οι φυλές και οι αγώνες των προγόνων τους για ανεξαρτησία. Αναρωτιέμαι μάλιστα, μήπως τελικά εμείς δεν είμαστε περισσότερο "πολιτισμένοι" από αυτές τις φυλές του Αμαζονίου.

http://www.americalatina.com.gr

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È