Οι ρεαλιστικές δυνατότητες για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 ·

του ΚΩΣΤΑ ΉΣΥΧΟΥ *


Η Νέα Δημοκρατία, αναβαθμίζει στα πλαίσια των κόμματων του μνημονιακού και τροικανού Μπλοκ, το δόγμα «ανήκουμε στη Δύση», σε νέο δόγμα «ανήκουμε ολοκληρωτικά στους δανειστές και στην Τρόικα».
Το 2006 στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβεζ, είχε προτείνει ένα συνολικό πακέτο προτάσεων προς την Ε.Ε., όπου στον ενεργειακό τομέα, η χώρα του θα μπορούσε να προμηθεύσει υδρογονάνθρακες σε ποσότητες και σε τιμές ανταγωνιστικές στην Ε.Ε. Στα πλαίσια των αντισταθμιστικών οφελών, μέρος αυτών των πολυμερών διακρατικών και ενεργειακών συμφωνιών, ένα ποσοστό πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης θα πήγαινε σε ασθενείς ομάδες των πληθυσμών, για δημόσιες συγκοινωνίες και θέρμανση στα σχολειά, τα δημόσια νοσοκομεία, κ.λ.π.
Το 2007 ο τότε δημοκρατικός δήμαρχος του Λονδίνου Ken Livingstone, υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με την κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, που έδωσε την δυνατότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου να μειώσουν αισθητά τις τιμές εισιτηρίων, αλλά και να στηρίζουν τους φοιτητές και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το ίδιο μοντέλο, υιοθετήθηκε και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Με την άνοδο του συντηρητικού Boris Johnson στην Δημαρχεία το 2008, οι κοινωνικές πολιτικές της προηγούμενης δημοτικής αρχής ακυρωθήκαν, όπως και η συμφωνία για «φθηνό πετρέλαιο», για κοινωνικές πολιτικές.



Προφανώς ο κ. Σαμαράς ως άμεσος «ιδεολογικός συγγενείς» του συντηρητικού αδελφού κόμματος της Μεγ. Βρετανίας, έχει κάθε λόγο να απεχθάνεται την ιδέα κοινωνικών πολιτικών, που στηρίζουν τους σημερινούς εξαθλιωμένους και κοινωνικά αποκλεισμένους στη πατρίδα μας. Για το λόγο αυτό καταγγέλλει τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, να αναζητηθούν οικονομικές ενεργειακές πήγες και όχι μόνο, που θα μπορούσαν να στηρίξουν, ιδιαίτερα σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας. Αντίθετα επικροτεί μαζί με τα γεράκια του πολέμου, το «εμπάργκο στο Ιράν», θέση που στοιχίζει ακριβά στην Ελληνική οικονομία, αφού η συγκεκριμένη χώρα καλύπτει το 35% των πετρελαϊκών μας αναγκών με πίστωση.

Ο συνολικός αναπροσανατολισμός της χώρας μας στην εξωτερική της πολιτική, είναι επιτακτικής και ιστορικής ανάγκης. Η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, χρήζει ριζικό επαναπροσδιορισμό προς χώρες της Ευρασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και του Αραβικού κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, που δυστυχώς ταράζουν τα λιμνάζοντα ύδατα, του ξεπερασμένου και ανιστόρητου προγραμματικού πλαισίου της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θέσεις που δεν έχουν καμία αξιακή ανταπόκριση στο νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη. Ο μνημονιακός "εναγκαλισμός" των Ν.Δ. –ΠΑΣΟΚ, αποτρέπει κάθε σκέψη ανεξάρτητης, πολυδιάστατης, δημιουργικής εξωτερικής πολιτικής, που ενδεχόμενα θα ακύρωνε το «έργο» λεηλασίας των δανειστών.

Σήμερα η Ισπανία και η Πορτογαλία όπως και η γειτονική μας Τουρκία, χώρες του πολύπαθου Ευρωπαϊκού Νότου, έχουν σημαντικές διακρατικές συμφωνίες στο εμπόριο, στον πολιτισμό αλλά και ενεργειακές συμφωνίες με τη Βενεζουέλα, ενώ αναζητούν διεύρυνση των συμφωνιών αυτών, με την Βραζιλία, τον Ισημερινό και την Αργεντινή. Πετρέλαιο σε ανταγωνιστικές τιμές προμηθεύετε η Πορτογαλία από τη Βενεζουέλα, ενώ σε αντιστάθμισμα, συμμετέχει στο φιλόδοξο πρόγραμμα της Βενεζουέλας για την κατασκευή εκατομμυρίων σπιτιών τα επόμενα δέκα χρόνια, με πολλές δημόσιες και ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρίες, προκειμένου τα σπίτια αυτά να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν στα φτωχά και λαϊκά στρώματα, με διπλό όφελος για τις δύο χώρες και τους λαούς.

Ο κ. Σαμαράς μπορεί να θέλει να εκχυδαΐσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με ανούσιες ατάκες. Η θεώρησή του για τον εγκλωβισμό της Ελλάδας στο αμαρτωλό τρίγωνο ΝΑΤΟ – ΗΠΑ- ΙΣΡΑΗΛ, είναι δεδομένος. Του υπενθυμίζουμε όμως εκτός των άλλων, ώστε να μη χάσει το στόχο του και για να μείνει πιστός στο δόγμα του «ανήκουμε στη Δύση», ότι η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, αλλά και άλλες μεγάλες εξαγωγικές πετρελαϊκές δυνάμεις, όπως ο Ισημερινός και το Μεξικό, βρίσκονται στο δυτικό ημισφαίριο.

Είναι αδύνατον σήμερα να αναζητεί μια νέα θέση της χώρας, σε ένα διαφορετικό γεωπολιτικό παγκόσμιο χάρτη, με μία παρηκμασμένη και αντιδραστική Ε.Ε. που οι ισχυροί της Ε.Ε. μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποικία τους, με τους νέους πετρελαϊκούς δρόμους του 21ου αιώνα, με τις συνταγές των Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, που εμμένουν στις πολιτικές εξάρτησης, στους δανειστές, που θεωρούν τα μνημόνια «αναγκαίο κακό», τον ταξικό πόλεμο σε βάρος του λαού μας «παράπλευρη απώλεια».

Δεν αρκεί να φύγουν εδώ και τώρα, η ήττα τους πρέπει να είναι ολοκληρωτική στην κάλπη. Πρέπει να είναι προγραμματική και ιδεολογική! Η αριστερά είναι το φόβητρο τους, το πρόγραμμα εξουσίας της ο εφιάλτης τους, η αναγκαία ενότητα της σήμερα και αύριο το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα! Κάθε μέρα που περνά το καταλαβαίνουν.

*Ο Κ. Ήσυχος είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την εξωτ. πολιτική και άμυνα.

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È