Ο Δανός πιλότος είχε σημαντική εμπειρία χειρισμού των F-16 και φέρεται να είχε βοηθήσει στην εκπαίδευση δεκάδων Ουκρανών
Επιβεβαιώνεται η άμεση εμπλοκή χωρών του ΝΑΤΟ στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Δανός πιλότος και εκπαιδευτής μαχητικών F-16 Jepp Hansen σκοτώθηκε σε ρωσική πυραυλική επίθεση σε κέντρο εκπαίδευσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Krivoy Rog στην περιοχή Dnepropetrovsk της κεντρικής Ουκρανίας, σύμφωνα με πηγές από τη Μόσχα.
Ο Hansen είχε σημαντική εμπειρία χειρισμού των F-16 και φέρεται να είχε βοηθήσει στην εκπαίδευση δεκάδων Ουκρανών.
Οι φίλοι του ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Hansen είχε εκπαιδεύσει «εκατοντάδες Ουκρανούς» να χειρίζονται τα αεροπλάνα.
Ωστόσο, ούτε η Δανία ούτε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχουν σχολιάσει επίσημα τις αναφορές
A Danish instructor, Jepp Hansen, who was training Ukrainian pilots to fly F-16 fighter jets, has reportedly been killed in a Russian missile strike in Ukraine, according to TASS. Russian law enforcement sources claimed Hansen died in an attack on a training center in Krivoy Rog,… pic.twitter.com/BgaQmwppWu— OSINTdefender (@sentdefender) January 19, 2025
Ο Hansen πιθανότατα εστάλη στην Ουκρανία από τη Δανία, η οποία παρέδωσε 20 F-16 στην Ουκρανία το 2024.
Η Μόσχα είχε ήδη προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ για την αποστολή όπλων, ειδικά των αμερικανικών F-16, αναφέροντας ότι η παράδοση αντιπροσώπευε κλιμάκωση των εχθροπραξιών.
Φονικό χτύπημα Iskander
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα χτύπημα Iskander-M κατέστρεψε ένα πανεπιστημιακό κτίριο, που είχε μετατραπεί σε στρατώνες, με την επίθεση να έχει καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά τον τέταρτο όροφο.
Η Δανία και η Ολλανδία ήταν οι πρώτες χώρες που έδωσαν αμερικανικά μαχητικά F-16 στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, με τα γερασμένα αεροσκάφη που προμηθεύτηκαν τη δεκαετία του 1980 να έχουν ήδη αποσυρθεί καθώς και οι δύο χώρες απέκτησαν σύγχρονα F-35A για να τα αντικαταστήσουν.
Ξεπερασμένα μοντέλα τα F -16 που δόθηκαν στην Ουκρανία
Παραδόθηκαν για πρώτη φορά την 1η Αυγούστου 2024.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έχασε το πρώτο της μαχητικό κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 26 Αυγούστου, με αυτό να επιβεβαιώνεται τρεις ημέρες αργότερα.
Τόσο η Δανία όσο και η Ολλανδία έχουν δώσει στην Ουκρανία την άδεια να χρησιμοποιήσει τα F-16 της για να συμμετάσχει σε επιδρομές σε όλο το ρωσικό έδαφος, αν και η μικρή εμβέλεια του ελαφρού αεροσκάφους, οι απαρχαιωμένοι αισθητήρες του και η έλλειψη όπλων μεγάλης εμβέλειας έχουν περιορίσει την αξία του από αυτή την άποψη.
Τα μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να τροποποιηθούν για να ενσωματώσουν μια σειρά από κατηγορίες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, με τις ΗΠΑ να αναφέρουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν πυραύλους cruise JASSM που θα πρόσθεταν σημαντική ισχύ στο επιθετικό δυναμικό της Ουκρανίας.
Παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία επαίρεται για τα αεροσκάφη, τα διαφημίζει ως τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στο ενεργητικό της, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι τα F-16 που παρέχονται στο Κίεβο από τους δυτικούς εταίρους του είναι ξεπερασμένα μοντέλα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο ικανά όσο τα κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας.
Ο tποστράτηγος του Στρατού των ΗΠΑ Gordon Davis είπε ότι τα F-16 έχουν «ορισμένα προβλήματα με την εμβέλεια και την ευπάθεια» λόγω της ηλικίας τους.
Ο Davis πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει «μερικά αρκετά προηγμένα αεροσκάφη» όπως τα Su-35S, Su-30SM και τα MiG-31, τα οποία όλα αποτελούν σημαντική απειλή για τα F-16 του Κιέβου.
«Ακόμη και τα καλύτερα συστήματα που μπορούμε να τοποθετήσουμε σε αυτά τα παλιά F-16 δεν θα τα κάνουν ανώτερα από μερικά από τα καλύτερα ρωσικά αεροσκάφη», είπε ο πρώην στρατηγός στο Business Insider.
Εξάλλου, η Ολλανδία και η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδεύουν την επόμενη γενιά Ουκρανών πιλότων, οι οποίοι στάλθηκαν σε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό κέντρο στη Ρουμανία για θεωρητική εκπαίδευση.
Ερωτήματα για το ποιοι τελικά χειρίζονται τα F -16 των Ουκρανών
Οι σημαντικές διαφορές μεταξύ του F-16 και των προηγούμενων ουκρανικών μαχητικών τέταρτης γενιάς, όπως το MiG-29, έχουν εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν οι Ουκρανοί πιλότοι να εξοικειωθούν με το νέο αεροσκάφος και τροφοδότησε εικασίες ότι το μαχητικό, μπορεί να το χειρίζονται πιλότοι από το ΝΑΤΟ, αναφέρει το Military Watch Magazine.
Παρόμοια ερωτήματα έχουν τεθεί σχετικά και με άλλο εξοπλισμό, όπως τα συστήματα αεράμυνας Patriot της Ουκρανίας, τα οποία παραδόθηκαν χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί Ουκρανοί χειριστές.
Και άλλο επεισόδιο με Δανό πιλότο στη Βαλτική
Ένας Ρώσος πιλότος που πετούσε ένα Su-27P ανάγκασε τις προηγούμενες μέρες ένα F-16 της Δανικής Πολεμικής Αεροπορίας να αλλάξει πορεία, όταν επιχείρησε να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ρωσίας πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Στο βίντεο φαίνεται το ρωσικό αεροσκάφος να πλησιάζει τον εισβολέα από το πλάι και να τον αναγκάζει να αλλάξει πορεία για να αποφύγει τη σύγκρουση.
Ο πιλότος Su-27P κούνησε τα φτερά του, δείχνοντας τους πυραύλους αέρος-αέρος από κάτω.
Οι NYT είχαν γράψει πρώτοι για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Δυτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, γενικότερα στρατιωτικό προσωπικό που χειρίζεται πρόσφατα παραδοθέν υλικό ΝΑΤΟϊκού προτύπου έχουν διαδραματίσει κεντρικό και αυξανόμενο ρόλο στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τις αρχές του 2022, με τους New York Times να παρατηρούν εκείνο το έτος σχετικά με τις επιχειρήσεις τους: «Κομάντο από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ , συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Λιθουανίας, επιχειρούν επίσης εντός της Ουκρανίας... εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τα ουκρανικά στρατεύματα και παρέχουν επιτόπου πληροφορίες για όπλα και άλλη βοήθεια».
Το δημοσίευμα υπογράμμιζε την τεράστια «κλίμακα της μυστικής προσπάθειας για βοήθεια στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Επιβεβαιώθηκε κοντά στο τέλος του έτους ότι οι Βρετανοί πεζοναύτες αναπτύχθηκαν για πολεμικές επιχειρήσεις πρώτης γραμμής από τον Απρίλιο 2022, με περισσότερες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις δυτικού προσωπικού να εμφανίζονται τα επόμενα δύο χρόνια.