Τα τελευταία 24ωρα όλος ο πλανήτης «χορεύει» στους ρυθμούς του κινεζικού DeepSeek, και όχι άδικα.
Η νέα έκδοση του μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) DeepSeek R1 προκάλεσε τριγμούς στους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς της Δύσης, βλέποντας την χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών τους να κάνουν βουτιά. Πάνω από 1 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης χάθηκαν από την τεχνολογική αγορά με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της NVIDIA που έχασε περισσότερα από 600 δισ. δολάρια. Ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας για πιο αποτελεσματικά και πιο φθηνά συστήματα ΤΝ.
Πανικός που σίγουρα δεν οφείλεται σε κάποιο άλμα αποτελεσματικότητας που υπάρχει στο DeepSeek σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Στην πραγματικότητα, η εμπειρία χρήσης δεν φέρνει κάτι τόσο καινούριο από όσα ήδη γνωρίζαμε από τα δυτικά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (τύπου ChatGPT). Αυτό αποτυπώνεται και στα αντίστοιχα συγκριτικά τεστ που πραγματοποιούνται – την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο – με τα αποτελέσματά του DeepSeek R1 να είναι αντίστοιχα με του ChatGPT, πετυχαίνοντας μάλιστα οριακές νίκες σε διάφορες κατηγορίες. Στις βασικές εφαρμογές των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, όπως μετάφραση κειμένου, παραγωγή περιεχομένου και κώδικα, τα αποτελέσματά του είναι όντως εντυπωσιακά και κοιτάνε στα μάτια την ακριβή έκδοση του ChatGPT. Φαίνεται πάντως να χειρίζεται τα ελληνικά με μεγαλύτερη ευκολία από τα υπόλοιπα μοντέλα.
Η πρώτη μεγάλη διαφορά που έχει το κινέζικο μοντέλο είναι η σχέση απόδοσης/κόστους, είτε ενεργειακού, είτε λειτουργικού, είτε εκπαίδευσης του ίδιου του μοντέλου. Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία, το DeepSeek παρουσιάζει τα παραπάνω επιτεύγματα, καταναλώνοντας μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των αντίστοιχων πόρων που χρειάζονται τα δυτικά μοντέλα. Οι ίδιο αναφέρουν πως δαπανήθηκαν μόλις 6 εκ. δολάρια για την δημιουργία του DeepSeek σε αντίθεση με εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δαπανώνται κάθε χρόνο από τις ΗΠΑ. Οι Κινέζοι φαίνεται να ξεπερνούν με αυτόν τον τρόπο το εμπάργκο στην εισαγωγή chip και να μπαίνουν δυναμικά στον τεχνολογικό ανταγωνισμό γύρω από τα συστήματα ΤΝ. Έναν ανταγωνισμό που μέχρι πρότινος αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Η προσέγγιση του ανοιχτού κώδικα
Ίσως, ο πυρήνας του σεισμού DeepSeek να μην βρίσκεται ούτε στο μικρό κόστος, ούτε στην ενεργειακή κατανάλωση του, ούτε στην αποτελεσματικότητα του. Η μεγάλη διαφορά με τα υπόλοιπα μεγάλα μοντέλα είναι ότι το DeepSeek έχει κατασκευαστεί με την λογική του ανοιχτού κώδικα (OpenSource). Η προσέγγιση του ανοιχτού κώδικα, προσφέρει στους χρήστες την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον κώδικα του DeepSeek για διάφορες εφαρμογές αλλά και να πατήσουν πάνω σε αυτόν, παράγοντας νέα, χρήσιμα και μη, προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι δυνατότητες προσφέρονται από την OpenAI και το ChatGPT με αντάλλαγμα 200$ το μήνα, για την πιο οικονομική συνδρομή.
Η λογική του ανοιχτού κώδικα ανοίγει ρήγματα στο μαύρο κουτί των συστημάτων ΤΝ και αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση γύρω από την κατοχή και τον διαμοιρασμό της τεχνογνωσίας για τα συστήματα αυτά. Αυτή η λογική προσφέρει όλο το έδαφος για την ταχύτατη εκπαίδευση του κινέζικου μοντέλου. Τα καίρια ερωτήματα όμως, γύρω από την κατοχή και την διαχείριση των δεδομένων παραμένουν αναπάντητα από την κινεζική εταιρεία.
Το μεγάλο εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων ΤΝ είναι αυτό της παραγωγής και αξιοποίησης νέων δεδομένων. Συστήματα που εκπαιδεύονται και μεγαλώνουν καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων που εμείς παράγουμε καθημερινά. Δεδομένα που έχουν ήδη καταναλωθεί από τα υπάρχοντα μοντέλα ΤΝ. Ο περιορισμός αυτός είναι που βάζει φρένο στις κραυγές περί Γενικής τεχνητής νοημοσύνης και στις εκτιμήσεις για συθέμελη αλλαγή στην παραγωγική διαδικασία ή ακόμα και για την «εξαφάνιση» του αμερικανικού τεχνολογικού κεφαλαίου.
Οι τελευταίες εξελίξεις είναι άλλη μία απόδειξη για την βαρύτητα που έχει πλέον η συζήτηση γύρω από τις νέες τεχνολογίες με αιχμή την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μπορεί η προσέγγιση του ανοιχτού κώδικα να αλλάξει τα δεδομένα στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης;
Το στοίχημα για το αν οι τεχνολογικές εξελίξεις θα αποτελούν εργαλείο εκμετάλλευσης του μεγάλου τεχνολογικού κεφαλαίου και μοχλός πίεσης εν μέσω διεθνών ανταγωνισμών ή θα αποτελούν εργαλείο των κοινωνιών για βελτίωση των όρων διαβίωσης και εργασίας είναι ανοιχτό.
Πάνω από όλα όμως, συνιστάται ψυχραιμία!
https://kommon.gr/paremvaseis/item/21133-deepseek-i-vathia-anazitisi-tis-kinas-pou-tromokratise-tin-dysi-tou-agapiou-chrysostomidi?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=deepseek-i-vathia-anazitisi-tis-kinas-pou-tromokratise-tin-dysi-tou-agapiou-chrysostomidi