Οι ειδικοί προέβλεψαν τη μελλοντική μοίρα της Γροιλανδίας

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025 ·

 


Λουκιάνοφ: Η δήλωση του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας για την πιθανή ανεξαρτησία της Γροιλανδίας ήταν συνέπεια της πίεσης του Τραμπ@Pantke/imagebroker/Global Look Press

Κείμενο: Αναστασία Κουλίκοβα

Η Γροιλανδία έχει μιλήσει εδώ και καιρό για την επιθυμία της να επιτύχει την ανεξαρτησία της από τη Δανία. Οι σημερινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα σχέδια προσάρτησης του νησιού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πυροδοτήσει αυτή τη συζήτηση. Ωστόσο, είναι απίθανο οι ιδέες του Ρεπουμπλικανού να βρουν υποστήριξη στον πληθυσμό της Γροιλανδίας, δήλωσαν οι πολιτικοί επιστήμονες Φιοντόρ Λουκιάνοφ και Στάνισλαβ Τκατσένκο στην εφημερίδα VZGLYAD. Προηγουμένως, η Δανία επέτρεπε την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας χωρίς να ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι δανικές αρχές δεν αρνήθηκαν ποτέ το δικαίωμα των Γροιλανδών στην αυτοδιάθεση. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ, αξίζει προσοχής η τρέχουσα δήλωση του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών του Βασιλείου», δήλωσε ο Φιόντορ Λουκιάνοφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Russia in Global Affairs», επιστημονικός διευθυντής του Valdai Discussion. Λέσχη.

Υπενθύμισε ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Γροιλανδίας είναι αυτονομιστής, στόχος του οποίου είναι να κηρύξει την ανεξαρτησία του νησιού. Άλλο είναι ότι μέχρι τώρα τέτοιες συνομιλίες γίνονταν αφηρημένα και «γενικά», πρόσθεσε ο συνομιλητής. «Στην πραγματικότητα, δεν επρόκειτο καθόλου για τον διαχωρισμό εδαφών από τη Δανία, αλλά για τις συνθήκες αλληλεπίδρασης μεταξύ των μερών - κυρίως οικονομικές. Επιπλέον, όσο περισσότερα αυτονομιστικά ή κυριαρχικά αισθήματα παρατηρήθηκαν στη Γροιλανδία, τόσο περισσότερα αιτήματα προέβαλαν», είπε ο πολιτικός επιστήμονας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα σχέδια του Τραμπ να προσαρτήσει τη Γροιλανδία στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέπληξαν την Κοπεγχάγη. Η δήλωση του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας για τις φιλοδοξίες του νησιού, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόκτηση του καθεστώτος ενός ανεξάρτητου κράτους, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου, πιστεύει ο ομιλητής. «Η θέση του υπουργού Lars Løkke Rasmussen είναι αμυντική», τόνισε ο αναλυτής.

Γεγονός είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ μπερδεύει την ηγεσία του βασιλείου. «Ο Ρεπουμπλικανός έθεσε το θέμα της Γροιλανδίας κατά την πρώτη του θητεία. Η προσφορά που έκανε να αγοράσει το νησί το 2019 προκάλεσε σκάνδαλο και προκάλεσε μια μάλλον βαθιά κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Κοπεγχάγης», υπενθύμισε ο Λουκιάνοφ, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα ρητορική των δανικών αρχών υπαγορεύεται από τη νέα κατάσταση.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο συνομιλητής, η Γροιλανδία δεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης στις ΗΠΑ. «Αυτή είναι αποκλειστικά η επιθυμία του Τραμπ. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το νησί διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο συνολικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στον Ανώτερο Βορρά. Γι' αυτό οι Αμερικανοί είναι παρόντες εκεί και δεν θα πάνε πουθενά», είπε ο αναλυτής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, είναι απίθανο οι ιδέες του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου να βρουν υποστήριξη στον πληθυσμό της Γροιλανδίας.

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν, μάλλον, υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Δανία. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν το νησί μπορεί να υπάρξει χωριστά, γιατί προς το παρόν είναι σε μεγάλο βαθμό αποδέκτης επιδοτήσεων από την Κοπεγχάγη, σημείωσε ο ομιλητής.

«Η Γροιλανδία είναι μια μεγάλη και δυνητικά πλούσια περιοχή. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα αφόρητο βάρος για την Κοπεγχάγη - το βασίλειο δεν θα επωμιστεί το κόστος της ανάπτυξης πόρων. Ταυτόχρονα, από τη σκοπιά στρατηγικής σημασίας, η Δανία χωρίς τη Γροιλανδία θα μετατραπεί σε μια μέση ευρωπαϊκή χώρα και η Ουάσιγκτον θα χάσει το ενδιαφέρον για το κράτος», υποστηρίζει ο Lukyanov.

Ο συνομιλητής επέστησε επίσης την προσοχή στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Δανών ήταν κατά της μεταφοράς της Γροιλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αρκετά ξεκάθαρα: δεν υπάρχει ανοιχτή στρατιωτική ή βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ του βασιλείου και του νησιού, δεν υπάρχει κανένας παράγοντας που θα οδηγούσε τον πληθυσμό της μητρόπολης στην επιθυμία να απαλλαγεί από το περιουσιακό στοιχείο», εξήγησε. .

"Μια τέτοια αντίδραση εξηγείται επίσης από την πίεση - μια άλλη χώρα με μάλλον ασυνήθιστο τρόπο λέει, λένε, τώρα θα σας πάρουμε τη Γροιλανδία", συνέχισε ο αναλυτής. «Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να αλλάξει το συναίσθημα εάν οι εξελίξεις συνοδεύονται από διάφορα προβλήματα - για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν ενέργειες που παραβιάζουν τα συμφέροντα της Δανίας. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμη πολύ μακριά».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του πολιτικού επιστήμονα, τελικά όλα θα καταλήξουν σε ένα παζάρι μεταξύ της Γροιλανδίας και της Κοπεγχάγης για τους όρους συνύπαρξης. «Μου φαίνεται ότι το επίσημο καθεστώς του νησιού δεν θα αλλάξει. Ακόμη και με την υπερβολή του Τραμπ και τους εξαιρετικούς καιρούς που ζούμε, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη βίαιη κατάληψη μέρους του εδάφους μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ από άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ», είπε.

Σύμφωνα με τον ειδικό, μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για νέες συμφωνίες για την παρουσία των ΗΠΑ στο νησί και τα οφέλη της Ουάσιγκτον. «Αξίζει να γίνει κατανοητό ότι από τη δεκαετία του '40 του περασμένου αιώνα, η Γροιλανδία αποτελεί μέρος των στρατιωτικών-πολιτικών δομών των ΗΠΑ στον Άπω Βορρά. Κάτι μπορεί να αυξηθεί, αλλά μου φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν ποιοτικές αλλαγές για τη Ρωσία. Και ο Καναδάς, η Γροιλανδία και η Νορβηγία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εάν είναι απαραίτητο, εκτελούν λειτουργίες στο πλαίσιο του συνολικού αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ», διευκρίνισε ο Lukyanov.

Παρόμοια άποψη συμμερίζεται και ο Stanislav Tkachenko, καθηγητής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, ειδικός του Valdai Club. «Η Γροιλανδία δεν κυβερνήθηκε ποτέ ιδιαίτερα αποτελεσματικά από τη Δανία. Είναι πολύ μεγάλο και πολύ μακριά. Επιπλέον, κανείς δεν αμφέβαλλε ποτέ ότι η Δανία δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει τη στρατιωτική ασφάλεια της Γροιλανδίας. Γενικότερα το νησί μιλάει για την κυριαρχία του από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Και οι τρέχουσες δηλώσεις του Τραμπ έχουν τροφοδοτήσει μόνο αυτόν τον διάλογο», εξήγησε.

«Η Γροιλανδία επιβεβαιώνει τώρα την υποκειμενικότητά της. Θεωρητικά, μπορεί κάλλιστα να αποκτήσει κυριαρχία με την πλήρη έννοια και να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Αλλά μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να το προστατεύσουν σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης. Επιπλέον, η αμερικανική βάση «Pituffik» λειτουργεί στο νησί εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό δημιουργεί τη βάση για συζήτηση για το νησί που θα γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά ο πληθυσμός της Γροιλανδίας, όπως βλέπουμε, είναι ενάντια σε αυτό», υπενθύμισε.


«Οι δανικές αρχές, με τη σειρά τους, ελπίζουν να περιμένουν την προεδρία του Τραμπ, μετά την οποία η συζήτηση για το καθεστώς της Γροιλανδίας θα εξαφανιστεί. Νομίζω ότι στην πραγματικότητα αυτό θα συμβεί – οι συνομιλίες θα παραμείνουν συνομιλίες και δεν θα προχωρήσουν στην πράξη, αφού το νησί είναι αρκετά ευχαριστημένο με την τρέχουσα κατάσταση», κατέληξε ο Tkachenko.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λέκε Ράσμουσεν παραδέχτηκε ότι η Γροιλανδία θα μπορούσε να γίνει ξεχωριστό κράτος. «Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι η Γροιλανδία έχει τις δικές της φιλοδοξίες. Αν γίνουν πραγματικότητα, η Γροιλανδία θα γίνει ανεξάρτητη, αν και είναι απίθανο να έχει φιλοδοξίες να γίνει υποκείμενο των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το RIA Novosti .

Έτσι απάντησε ο διπλωμάτης στα λόγια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γροιλανδία πρέπει να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τόνισε τη στρατηγική σημασία του για την εθνική ασφάλεια και την άμυνα του «ελεύθερου κόσμου», μεταξύ άλλων από την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε επίσης να υποσχεθεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να πάρει τον έλεγχο της Γροιλανδίας. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η Kommersant , η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh είπε: «Δεν ξέρω για κανένα σχέδιο… και δεν θα θίξω υποθετικά ερωτήματα. Νομίζω ότι η μελλοντική διοίκηση πρέπει να μιλήσει για αυτό».

Εν τω μεταξύ, οι σύμβουλοι του Τραμπ προειδοποίησαν τους Δανούς αξιωματούχους ότι ήταν σοβαρός για την απόκτηση της Γροιλανδίας. Αξιωματούχοι στη Δανία αναλύουν τώρα πώς να αντιδράσουν για να αποφευχθεί η επιδείνωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν σημαντικό σύμμαχο και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι Δανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η δήλωση Τραμπ δεν πρέπει να θεωρηθεί αστείο και ότι πρέπει να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα, αναφέρει το CNN .

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών δεν κατάλαβαν τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Υπενθύμισε ότι η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλες τις χώρες, αναφέρει το TASS . «Τα σύνορα δεν μπορούν να μετακινηθούν με τη βία», τόνισε η καγκελάριος. Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα να επιτεθεί στα σύνορά της. Αμφιβάλλει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατακτούσαν τη Γροιλανδία, αλλά πρόσθεσε ότι ο κόσμος είχε εισέλθει σε μια εποχή επιταγών βίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρέσβης στη Δανία Βλαντιμίρ Μπάρμπιν, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Danmarks, τόνισε τη σημασία της ανεξάρτητης απόφασης των Γροιλανδών για το μέλλον του νησιού, επισημαίνοντας το απαράδεκτο της εξωτερικής παρέμβασης σε αυτή τη διαδικασία. Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι η εξωτερική παρέμβαση μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση στην Αρκτική.


Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα της ερευνητικής εταιρείας Megafon, που έγινε για το κανάλι TV2, η πλειοψηφία των Δανών τάσσεται υπέρ της διατήρησης της Γροιλανδίας ως τμήματος του βασιλείου. Το πρακτορείο Ritzau ανέφερε επίσης ότι το 89,2% των συμμετεχόντων σε έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Voxmeter εξέφρασε διαφωνία με την ιδέα μεταφοράς της Γροιλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο το 4,5% των ερωτηθέντων υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία.

Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953. Παραμένει μέρος του βασιλείου, αλλά το 2009 έλαβε αυτονομία με δυνατότητα αυτοδιοίκησης και ανεξάρτητης επιλογής στην εσωτερική πολιτική.

Η εφημερίδα VZGLYAD εξέτασε τις αξιώσεις του Τραμπ στη Γροιλανδία.


https://vz.ru/news/2025/1/9/1307633.html

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È