Η Ουκρανία υπέγραψε να γίνει βρετανική αποικία

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 ·

 


Η Βρετανία εξασφάλισε το αποικιακό καθεστώς της Ουκρανίας για 100 χρόνια
@ Carl Court/AP/TASS

Κείμενο: Roman Kretsul

Η Ουκρανία και η Βρετανία υπέγραψαν άλλη μια συμφωνία - αυτή τη φορά εκατονταετηρίδα. Από αυτό προκύπτει ότι το Λονδίνο σκοπεύει να αυξήσει τη ναυτική του δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα και να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η γενική φύση της συμφωνίας υπογραμμίζει μόνο την εδραίωση του αποικιακού καθεστώτος της Ουκρανίας στα μάτια της Βρετανίας.

Ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, υπέγραψαν συμφωνία για εκατονταετή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών. «Έχουμε φτάσει σε ένα νέο επίπεδο, αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια στρατηγική σχέση. Υπογράψαμε μια συμφωνία για εκατονταετή εταιρική σχέση», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Η συμφωνία και η προσθήκη της αποσκοπούν στην εμβάθυνση των σχέσεων στον αμυντικό τομέα και προβλέπουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία θα λάβει 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Η Βρετανία θα γίνει επίσης βασικός εταίρος για τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας. Επιπλέον, θα επεκταθεί η εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού.

Επιπλέον, το Λονδίνο θα παράσχει στην Ουκρανία 150 βαρέλια πυροβολικού, καθώς και κάποιο νέο κινητό σύστημα αεράμυνας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, τα χαρακτηριστικά του συστήματος θα «ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Ουκρανίας», αναφέρει το TASS .

Μια προηγούμενη δήλωση της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η συνθήκη θα ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία για την ασφάλεια στη θάλασσα μέσω ενός νέου πλαισίου για την ενίσχυση της ασφάλειας στη Βαλτική, τη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα «και θα αποτρέψει τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα».

Αργότερα, έγινε σαφές από τα έγγραφα ότι το Λονδίνο θα προσπαθούσε, με τη βοήθεια της Ουκρανίας, να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, αφού η αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην περιοχή είναι μια μακροχρόνια βρετανική γεωπολιτική παράδοση . Από την προσθήκη στη συμφωνία προκύπτει ότι το Ουκρανικό Ναυτικό, μαζί με το Βρετανικό Ναυτικό, σκοπεύουν να επιχειρήσουν ως μέρος κοινών ομάδων δυνάμεων (στόλους) «όπου χρειάζεται».

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις του Λονδίνου και της Βρετανίας θα έχουν τις πιο άνετες συνθήκες εργασίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα. Τα έγγραφα ανακοίνωσαν επίσης «υποστήριξη για έργα για το κλείσιμο ορυχείων στις περιοχές άνθρακα της Ουκρανίας» και «υποστήριξη για την ανάπτυξη μιας ουκρανικής στρατηγικής σχετικά με κρίσιμα χρήσιμους πόρους».

Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες διπλωματικές παραδοξότητες.

Το τελευταίο τμήμα της συμφωνίας σημειώνει ότι ο Ζελένσκι και ο Στάρμερ υπέγραψαν τη συμφωνία σε δύο αντίγραφα - στα αγγλικά και στα ουκρανικά, και «και τα δύο κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά». Αλλά σε περίπτωση διαφωνίας, «το αγγλικό κείμενο θα υπερισχύει». Έτσι, το κείμενο του εγγράφου στη γλώσσα έχει υποβαθμιστεί σε καθεστώς, γεγονός που χαρακτηρίζει ξεκάθαρα τη στάση του Λονδίνου απέναντι στην Ουκρανία.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Boris Rozhin υπενθύμισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Βρετανίας σχετικά με αυτό το έγγραφο ξεκίνησαν τον Μάιο του 2024 και ο David Cameron, τότε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, το ανακοίνωσε . «Δηλαδή, ο Στάρμερ κληρονόμησε αυτή τη συμφωνία». Ως εκ τούτου, μπορούμε να μιλήσουμε για τη διατήρηση μιας πολιτικής γραμμής από τη Βρετανία που λειτουργεί παρά την αλλαγή εξουσίας», είπε ο ομιλητής.

Ο ομιλητής χαρακτήρισε την ίδια τη συμφωνία «μια προσπάθεια του Λονδίνου να δικαιολογήσει νομικά τη δυνατότητα βρετανικής παρουσίας στην Ουκρανία σε μεγάλη απόσταση». «Η Βρετανία προσπαθεί να διατηρήσει τον ρόλο της ως μία από τις κορυφαίες χώρες στην εκμετάλλευση του εδάφους της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, φυσικά, προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων, που σχετίζονται, ιδίως, με τη νομιμότητα και τις ασαφείς προοπτικές του Ζελένσκι σχετικά με την Ουκρανία ως κράτος», σημείωσε ο αναλυτής.

«Παρόλα αυτά, το Λονδίνο θα χρησιμοποιήσει το έγγραφο για τους δικούς του σκοπούς μέχρι να απορριφθεί», συνέχισε ο Rozhin. «Ο Ζελένσκι ενδιαφέρεται επίσης για τη συμφωνία: κατά τη γνώμη του, η υπογραφή των εγγράφων εγγυάται τη συνέχιση των προμηθειών όπλων και της χρηματοδότησης από τη Βρετανία. Το σχήμα είναι αρκετά απλό: βραχυπρόθεσμοι τόκοι με αντάλλαγμα μακροπρόθεσμα οφέλη», διευκρίνισε ο συνομιλητής.

«Στην ουσία, η Ουκρανία υπέγραψε το καθεστώς της αποικίας.

Ινδοί, Κινέζοι ή Αφρικανοί -κάτοικοι χωρών από τις οποίες η Βρετανική Αυτοκρατορία ρουφούσε αίμα για αιώνες- υπενθύμισε ο στρατιωτικός ανταποκριτής και μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλεξάντερ Κοτς.

«Και τώρα η Αγγλίδα, για περίπου τρία δισεκατομμύρια το χρόνο, ελπίζει να διακυβεύσει τη διεκδίκησή της για το ουκρανικό υπέδαφος και τα ορυκτά που κρύβονται σε αυτά . Το Λονδίνο προετοιμάζεται για μεγάλη καταιγίδα ως συνήθως. Και ο Ζελένσκι χαίρεται - ουάου, τώρα ο λευκός κύριος και εγώ είμαστε φίλοι για αιώνες! Παρεμπιπτόντως, ο Στάρμερ έγινε ο τέταρτος Βρετανός πρωθυπουργός που έσφιξε το χέρι του Ζελένσκι. Οι τρεις προηγούμενοι παραιτήθηκαν μετά από αυτό», είπε σαρκαστικά ο στρατιωτικός ανταποκριτής.

Την ίδια στιγμή, ο πολιτικός επιστήμονας Βλαντιμίρ Κορνίλοφ δεν αποκλείει ότι στο μέλλον όλοι θα ξεχάσουν αυτή τη συμφωνία, «όπως όλοι ξέχασαν τις συμφωνίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας που συνήψε η Ουκρανία με ορισμένες χώρες πέρυσι». Αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει τη Βρετανία να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία «ως παράρτημα πρώτων υλών και ως αποικία».

«Παρόλα αυτά, η μοίρα της Ουκρανίας θα καθοριστεί από τους ηγέτες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τι και σε ποιον μπορεί να υποσχεθεί ο Keir Starmer σε μια προοπτική εκατό ετών, εάν ο ίδιος δεν είναι σίγουρος για τις προοπτικές του ; Το ίδιο ισχύει και για τον Ζελένσκι, ο οποίος τον Μάιο του περασμένου έτους έχασε την εξουσία του να υπογράφει οποιεσδήποτε συμφωνίες», σημείωσε ο Κορνίλοφ.

Με τη σειρά του, ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Kost Bondarenko χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας μια «καλλιτεχνική συσκευή» που πληροί τους νόμους του σκηνικού είδους και των δημοσίων σχέσεων - «όμορφη, φωτεινή, δυνατή». «Ως ιστορικός, μπορώ να πω: δεν υπάρχει τίποτα πιο βραχυπρόθεσμο από τις «εκατόχρονες» ή «αιώνιες» συνθήκες», θυμάται.

«Φανταστείτε ότι η Μεγάλη Βρετανία υπέγραψε μια συγκεκριμένη συνθήκη με μια συγκεκριμένη χώρα πριν από 100 χρόνια, στις αρχές του 1925. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πέντε μονάρχες και 24 πρωθυπουργοί άλλαξαν στη Βρετανία, η Βρετανία επέζησε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επτά οικονομικές κρίσεις, έχασε τις αποικίες της και έπαψε να είναι αυτοκρατορία. Πόσες συνθήκες που υπέγραψε το Λονδίνο το 1925 δεν έχουν χάσει τη σημασία τους; – ρωτάει ο ειδικός.

Ωστόσο, στην καρδιά αυτού του εγγράφου, ο πολιτικός επιστήμονας βλέπει «μια προσπάθεια του συνασπισμού κατά του Τραμπ να δεσμεύσει τον Ζελένσκι, να μετατρέψει την Ουκρανία σε όργανο για την επίτευξη των στόχων των παγκοσμιοποιητών στις σύγχρονες διαδικασίες». Αυτή είναι μια συμφωνία για τη συνέχιση του πολέμου, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι Τραμπ και Πούτιν μπορεί να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποκλιμάκωσης. Και αυτή είναι μια συμφωνία ότι το ουκρανικό «πολεμικό κόμμα» θα περιέλθει τελικά στο προτεκτοράτο του Λονδίνου», κατέληξε ο Bondarenko.

Μπορείτε να σχολιάσετε τα υλικά της εφημερίδας VZGLYAD κάνοντας εγγραφή στον ιστότοπο. Διαβάστε για την πολιτική σχολίων σύνταξης εδώ .

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È