Η συμφωνία μεταξύ της παλαιστινιακής αντίστασης και της σιωνιστικής κατοχής καθορίζει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των εκτοπισμένων. Από την έβδομη ημέρα, οι κάτοικοι της νότιας Γάζας θα μπορούν να επιστρέψουν στο βορρά χωρίς περιορισμούς. Φωτογραφία: ΕΦΕ
Μια επικείμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση στη Γάζα, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς, οι οποίοι εξακολουθούν να πραγματοποιούν κρίσιμες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για να την οριστικοποιήσουν. Καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει στρατιωτική απόσυρση, ανταλλαγή αιχμαλώτων και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια.
Το προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο έλαβε η Al Mayadeen , θα τεθεί σε ισχύ 24 ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωσή του . Προβλέπει μια πρώτη φάση έξι εβδομάδων κατά την οποία το Ισραήλ θα απελευθερώσει 250 κρατούμενους με ισόβια και 400 με μακροχρόνιες ποινές . Επιπλέον, όλοι οι κρατούμενοι της «Συμφωνίας Σαλίτ» και οι 1.000 κρατούμενοι της Γάζας που συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 θα απελευθερωθούν, μαζί με όλες τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται επί του παρόντος υπό κράτηση στο Ισραήλ.
Ως κεντρικό μέρος της συμφωνίας, το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του σε απόσταση 700 μέτρων από τα σύνορα της Γάζας. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα ενταθεί σημαντικά με την καθημερινή είσοδο 600 φορτηγών προμηθειών , υπό την επίβλεψη του Κατάρ. Το σχέδιο περιλαμβάνει την είσοδο 200.000 σκηνών και 60.000 τροχόσπιτων για διαμονή έκτακτης ανάγκης .
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η συμφωνία καθορίζει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των εκτοπισμένων. Από την έβδομη ημέρα, οι κάτοικοι της νότιας Γάζας θα μπορούν να επιστρέψουν στο βορρά χωρίς περιορισμούς , μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από την οδό Al-Rashid. Μέχρι τις 22, οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν εντελώς τον άξονα Νετζαρίμ .
Η πρώτη φάση της συμφωνίας προβλέπει την απελευθέρωση 33 Ισραηλινών κρατουμένων, ζωντανών ή νεκρών, με επακόλουθες διαπραγματεύσεις για τους υπόλοιπους 66 στα επόμενα στάδια . Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης σημαντικά μέτρα για την αποκατάσταση των ιατρικών υποδομών, με την είσοδο επιτόπιων νοσοκομείων και χειρουργικών ομάδων.
Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων διατάξεων είναι ο περιορισμός των στρατιωτικών πτήσεων πάνω από τη Γάζα για 8 έως 10 ώρες την ημέρα και το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα. Η συμφωνία εγγυάται επίσης την ελευθερία μετακίνησης σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή όλων των εκτοπισθέντων στους αρχικούς τόπους διαμονής τους.
Το Κατάρ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την οριστικοποίηση της συμφωνίας
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι πραγματοποιεί κρίσιμες συναντήσεις με εκπροσώπους της Χαμάς στη Ντόχα για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα , καθώς εμφανίζονται νέες προκλήσεις στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με έκτακτες αναφορές, η Χαμάς υπέβαλε πρόσθετα αιτήματα της τελευταίας στιγμής σχετικά με τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια λωρίδα γης μήκους 14 χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου.
Παρά τις αρχικές προσδοκίες για μια ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, οι συνομιλίες συνεχίζονται για τρίτη μέρα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, με τις έντονες διαπραγματεύσεις να δείχνουν προς μια επικείμενη αλλά όχι ακόμη τελική συμφωνία.
Έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Παλαιστινιακής αντίστασης και της Σιωνιστικής οντότητας ξεκίνησαν πριν από μήνες στη Ντόχα, με μεσολάβηση του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου.
Επανειλημμένα, η παλαιστινιακή αντίσταση κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι καθυστερεί σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις για να συνεχίσει τη γενοκτονία στη Γάζα και να αποτρέψει τη δίκη του Νετανιάχου για διαφθορά.
Μετά από σχεδόν 15 μήνες εγκληματικής πολιορκίας κατά της Γάζας, η σιωνιστική κατοχή δολοφόνησε τουλάχιστον 46.707 Παλαιστίνιους, το 70% από αυτούς παιδιά και γυναίκες . Επιπλέον, μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών τραυμάτισε 110.265 Παλαιστίνιους και άφησε περίπου 11.000 αγνοούμενους , πιθανώς κάτω από τα ερείπια.
Οι κατοχικές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν καταστρέψει περίπου το 60 τοις εκατό της υποδομής της Λωρίδας της Γάζας , καθιστώντας την ουσιαστικά ακατοίκητη.
Συγγραφέας: teleSUR - DRB - JDO
Πηγή: Al Mayadeen