από Άρδην - Ρήξη
Oι υπουργοί εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας στη Δαμασκό
Της Σύνταξης
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έφτασε στη Δαμασκό το πρωί της Παρασκευής 3 Ιανουαρίου, μαζί με τη Γερμανίδα ομόλογό του, στην πρώτη επίσκεψη σε αυτό το επίπεδο ηγετών των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.
Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό και η Ανναλένα Μπάερμποκ πρόκειται να συναντηθούν από κοινού με τον νέο Σύρο ηγέτη, Αχμάντ αλ-Τσάρεχ.
Οι υπουργοί σκοπεύουν επίσης να επισκεφθούν τη φυλακή Σαϊντνάγια, κοντά στη συριακή πρωτεύουσα, σύμβολο της μαζικής καταστολής από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, πριν από τη συνάντησή τους με τον νέο Σύρο ηγέτη.
«Μαζί, η Γαλλία και η Γερμανία στέκονται στο πλευρό του συριακού λαού, σε όλη του την ποικιλομορφία», έγραψε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο κοινωνικό δίκτυο X. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θέλουν να «προωθήσουν μια ειρηνική και απαιτητική μετάβαση στην υπηρεσία των Σύρων και της περιφερειακής σταθερότητας».
Την Παρασκευή στη Δαμασκό, ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό εξέφρασε την ελπίδα να δει «μια κυρίαρχη, σταθερή και ειρηνική Συρία», κατά την πρώτη του επίσκεψη. «Είναι μια πραγματική ελπίδα, αλλά είναι μια εύθραυστη ελπίδα», πρόσθεσε ο υπουργός από τη γαλλική πρεσβεία στη Δαμασκό.
Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τη Συρία να ξαναγίνει «ένα ασφαλές σπίτι για όλους τους κατοίκους της» και «ένα λειτουργικό κράτος με πλήρη έλεγχο του εδάφους του», δήλωσε η Ανναλένα Μπέρμποκ ενόψει του ταξιδιού της στη Δαμασκό την Παρασκευή, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της.
«Παρά την επιφυλακτικότητα» απέναντι στους ισλαμιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTC), οι οποίοι ηγούνται του συνασπισμού που ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ στις αρχές Δεκεμβρίου, «δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε τον συριακό λαό σε αυτό το σημαντικό σταυροδρόμι», δήλωσε η υπουργός ενόψει του ταξιδιού της.
Στο μεταξύ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 528.500 ανθρώπους, μετά από σχεδόν 14 χρόνια καταστροφικών συγκρούσεων που προκλήθηκαν μετά την καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο ανατράπηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Περισσότεροι από 181.939 άμαχοι συγκαταλέγονται στους περισσότερους από 528.592 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου το 2011, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 15.207 γυναίκες και 25.284 παιδιά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τους θανάτους το 2024, αλλά και χιλιάδες άλλους θανάτους κατά τη διάρκεια των ετών του πολέμου που η ΜΚΟ μπόρεσε μόλις πρόσφατα να επαληθεύσει. Συνολικά για το έτος 2024, το OSDH αναφέρει τον θάνατο 6777 ανθρώπων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 3.598 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 240 γυναίκες και 337 «παιδιά κάτω των 18 ετών», σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.
3179 μαχητές από τις τάξεις των διαφόρων εμπόλεμων πλευρών έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων του «πρώην καθεστώτος», των «ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων» και των τζιχαντιστών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το 2023, η OSDH ανέφερε ότι σκοτώθηκαν 4.360 άτομα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 1.900 αμάχων.
Περισσότεροι από 64.000 βρήκαν το θάνατο στις φυλακές της πρώην κυβέρνησης «λόγω βασανιστηρίων, ιατρικής αμέλειας ή κακών συνθηκών» κράτησης.
Με πληροφορίες από το AFP.