Η πρόβλεψη για τις διαπραγματεύσεις είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθούν, έως ότου καταληφθούν οι πόλεις της αριστερής όχθης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού και του Kharkiv, που ήταν εξάλλου ρωσικές πόλεις
Δύο προαπαιτούμενα έχει θέσει η Ρωσία, προκειμένου να συναινέσει στην έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία.
Το πρώτο σχετίζεται με το επιχειρησιακό κομμάτι και αφορά στην κατάληψη τεσσάρων ακόμη πόλεων στο Donetsk μετά το Kurakhove, που θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο μέτωπο.
Το δεύτερο αφορά στη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας με την ταυτόχρονη αντικατάσταση του σημερινού καθεστώτος του σφετεριστή προέδρου Volodymyr Zelensky.
Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η απελευθέρωση των ρωσικών εδαφών αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Η ταυτόχρονη κατάληψη 4 σημαντικών πόλεων
Έτσι, αν στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν μάχες μόνο για μία πόλη (Bakhmut, Avdiivka, Soledar, Ugledar), τώρα διεξάγονται για πέντε ταυτόχρονα.
Το ρωσικό σχέδιο είναι προφανές και το επιβεβαιώνουν οι στρατιωτικές κινήσεις επί του πεδίου.
Η Ρωσία επιδιώκει πρόσβαση στα βιομηχανικά κέντρα του Dnepropetrovsk και του Zaporozhye από τη Velikaya Novoselka και το Pokrovsk.
Παράλληλα σχεδιάζει την ολοκλήρωση της κατάληψης του Donetsk με το Pokrovsk, το Chasiv Yar και το Toretsk.
Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι ο ρωσικός στρατός θέλει να φτάσει στη γραμμή Izyum-Balakleya με την κατάληψη του πολύπαθου Kupyansk.
Το επιχειρησιακό προγεφύρωμα των Ουκρανών στον ποταμό Oskol έχει κοπεί σε δύο μέρη.
Οι δυνάμεις του Κιέβου καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν το Kupyansk και χτίζουν αμυντικές γραμμές έξω από την πόλη, στην περιοχή του αεροδρομίου.
Το 2024, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν 19 οικισμούς στην περιοχή του Kharkiv.
Η πρόβλεψη για τις διαπραγματεύσεις είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθούν, έως ότου καταληφθούν οι πόλεις της αριστερής όχθης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού και του Kharkiv, που ήταν εξάλλου ρωσικές πόλεις.
Υπό τον έλεγχο των Ρώσων το 90% του Toretsk
Μετά την κατάληψη του Kurakhove και το 90% του Toretsk τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Απομένει να καταλάβουν το ορυχείο Toretskaya στα βόρεια της πόλης το δυτικό τμήμα της οποίας έχει ήδη καταληφθεί.
Μετά την κατάληψη του Toretsk οι ουκρανικές δυνάμεις θα χάσουν την ικανότητα να χτυπούν την Gorlovka με πυροβολικό και εκτοξευτές πυραύλων τύπου Grad.
Στο Chasiv Yar, ο ρωσικός στρατός απέκλεισε το κέντρο της πόλης από τα βόρεια και έτσι άφησε τις οχυρωμένες κεντρικές περιοχές χωρίς προμήθειες.
Μετά το Chasiv Yar ανοίγει ο δρόμος για το Kramatorsk και το Slavyansk εκτιμά η αναλύτρια Lyubov Stepushova.
Και η Velikaya Novoselka περιμένει την κατάληψή της, καθώς Neskuchny και Vremyevka έχουν περάσει στον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.
Οι Ρώσοι θέλουν να εδραιώσουν τον έλεγχο στα εδάφη που κατέλαβαν στην Ουκρανία – Στόχος για το 2025 Kherson - Zaporozhye
H καθιέρωση του ελέγχου στις νέες περιοχές θα αποτελέσει στόχο προτεραιότητας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2025, δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, συνταγματάρχης Anatoly Matviychuk.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα σκοπεύει να ολοκληρώσει την εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση του Kursk, αναφέρει το Lenta.
Υπάρχουν τρεις στόχοι και ένα ενιαίο σχέδιο, δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
«Αυτή είναι η απελευθέρωση των συνταγματικών μας εδαφών.
Η ολοκλήρωση της ήττας των Ουκρανών προς την κατεύθυνση του Κursk.
Επίσης μια βελτίωση της επιχειρησιακής-τακτικής κατάστασης στο μέτωπο όσον αφορά στη Μαύρη Θάλασσα, την Οδησσό, το Mykolaiv και την πρόσβαση στο Kharkiv», σημείωσε ο Matviychuk.
Εξάλλου ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Alexei Zhivov παρατήρησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες το 2024 προς την κατεύθυνση του Donetsk, όπου πήραν την Avdiivka και τo Ugledar ενώ προσέγγισαν επίσης το Pokrovsk, αποκτώντας τον έλεγχο πολλών οικισμών.
Κατά τη γνώμη του, αν του χρόνου ο αντίπαλος αποδυναμωθεί, ο ρωσικός στρατός θα είναι σε θέση να πάρει καταλάβει πλήρως Kherson και Zaporozhye.
Η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας το 2025 το πιο εύλογο σενάριο
Σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας (24/2/2022) καθίσταται προφανές ότι ο στρατός της Ουκρανίας αναγκάστηκε να πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις που διέθετε.
Αυτή η αδυσώπητη πίεση και ο ρυθμός έχουν αφήσει τον στρατό της χωρίς βοηθητική ικανότητα να ρυθμίσει την έντασή του ή να διαχειριστεί την κλιμάκωση.
Με τον καιρό, η κατάρρευση ή η συνθηκολόγηση γίνεται πιο εύλογο σενάριο για την Ουκρανία επιβεβαιώνει σε ανάλυσή του και το National Interest.
Σήμερα, η Ουάσιγκτον προτρέπει το Κίεβο να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και να μειώσει το όριο ηλικίας στρατολόγησης στα 18, καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές πρόοδοι επιταχύνονται στο έδαφος.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός, πως η ικανότητα της Μόσχας για συμβατική κλιμάκωση συνδυάζεται με την προθυμία της να δράσει.
Παρά τις συζητήσεις στις δυτικές πρωτεύουσες για την απροθυμία της Μόσχας να πραγματοποιήσει τις απειλές της, η Ρωσία αντιθέτως διαχειρίστηκε την κλιμάκωσή της με βαθμονόμηση, ελαχιστοποιώντας την υπερέκθεση και μετριάζοντας τους κινδύνους υπέρβασης και υπερθέρμανσης.
Ενάντια στις εξελισσόμενες και αναδυόμενες απειλές, η Ρωσία έχει επεκτείνει τους πολιτικούς της στόχους, έχει εντείνει τη δύναμη πυρός της και έχει κινητοποιήσει περαιτέρω στρατεύματα για να ανταποκρίνεται σε αλλαγές στους στόχους και τη στρατηγική της.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πόλεμος φθοράς που εντάθηκε και παρατάθηκε από τη δυτική βοήθεια, λειτούργησε για να ισχυροποιήσει τη ρωσική στρατιωτική δύναμη.
Σήμερα, η Μόσχα διαθέτει μια σειρά εργαλείων για να εντείνει και να επεκτείνει τον πόλεμο εντός της Ουκρανίας και εκτός αυτής, εάν χρειαστεί.
Αυτή η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει προηγμένη ανάπτυξη στην τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων, καθοδηγούμενα πυρομαχικά ακριβείας, αντιπυραυλική άμυνα, τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, drones, όπλα για τον κυβερνοχώρο και ηλεκτρονικό πόλεμο, παρατηρεί το National Interest.
Εκτός από την προηγμένη τεχνολογική της τεχνογνωσία, τα τεράστια αποθέματα της Ρωσίας σε κρίσιμα ορυκτά, ενεργειακούς πόρους και βιομηχανικά μέταλλα παρέχουν τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της μεγάλης κλίμακας παραγωγής όπλων, η οποία δεν έχει ακόμη φτάσει στο μέγιστο της παραγωγής της.
Σε έναν πόλεμο όπου το πυροβολικό παραμένει «Βασιλιάς του Πεδίου Μάχης», η Ρωσία παράγει βλήματα πυροβολικού τρεις φορές πιο γρήγορα -και με το ένα τέταρτο του κόστους- σε σύγκριση με τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ μαζί.
Πιο αποφασιστική στην πολεμική δράση η Ρωσία από το ΝΑΤΟ
Εξάλλου η θέλησή της να πολεμήσει πηγάζει από την ισορροπία της αποφασιστικότητας στην Ουκρανία, όπου τα διακυβεύματα της Ρωσίας είναι περισσότερα από αυτά του ΝΑΤΟ.
Και πάλι, δεν είναι τυχαίο ότι η δέσμευση της Δύσης στην Ουκρανία παραμένει μακρινή, περιορίζεται στην υποστήριξη από μακριά και όχι στην άμεση άμυνα.
Ωστόσο, παρά τις σαφείς αποδείξεις της αποφασιστικότητας της Ρωσίας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παραμένουν προσηλωμένες σε ξεπερασμένες αντιλήψεις.
Σε βάρος των δικών τους στρατηγικών, οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποτυγχάνουν σταθερά να αναγνωρίσουν, πόσο μάλλον να αποδεχτούν, ότι η δύναμη της θέλησης της Ρωσίας δεν καθοδηγείται από την αυτοκρατορική φιλοδοξία αλλά από την πεποίθηση ότι η εμβάθυνση της σχέσης του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία—και η προσπάθεια να την ενσωματώσει στη συμμαχία— αποτελεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια, τονίζει το National Interest.
Η ιστορία έχει επανειλημμένα δείξει ότι όταν ένα κράτος αντιλαμβάνεται την ασφάλειά του να απειλείται, η αποφασιστικότητά του σκληραίνει.
Και πόσο μάλλον η Ρωσία με τεράστια επιτυχία στους αμυντικούς πολέμους, όπως έχει παραδεχθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Τι θα κάνει ο Trump
Την ίδια στιγμή Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν πως ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Donald Trump θα επιδιώξει μία στρατηγική ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη, αποφεύγοντας άσκοπες προκλήσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Θα επιχειρήσει να φέρει όλα τα μέρη στο τραπέζι, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος μέσω διαπραγματεύσεων.
Σε πρώτη ανάγνωση ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχει ενστάσεις για το ρωσικό σχέδιο, που περιλαμβάνει και την απομάκρυνση του Zelensky από την εξουσία.
Ο δρόμος Trump προς την ειρήνη θα επικεντρωθεί σε μια νέα ευρωπαϊκή σχέση ασφάλειας που θα λαμβάνει υπόψη τη μακροχρόνια αποστροφή της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει έμφαση στην επίσπευση της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παίξουν «το χαρτί της Κίνας» λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον του Πεκίνου να δει τον πόλεμο στην Ουκρανία να τελειώνει.
Η συμπερίληψη της Κίνας στην επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων θα βοηθούσε στη δέσμευση των μερών και θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των δύσκολων σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική διπλωματική συνεργασία.