H «δεξιά της δεξιάς»… δια χειρός Καμμένου

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 ·

Είτε στα αριστερά, είτε στα δεξιά έδρανα της Βουλής δύσκολα βρίσκεις πολιτικό που θα βάλει στοίχημα υπέρ της πολιτικής, και εκλογικής, επιβίωσης του Πάνου Καμμένου. Πολύ περισσότερο, είναι μάλλον απίθανο να βρεις δημοσκόπο που να πιστεύει ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει ουσιαστικές πιθανότητες να ξαναβρεθεί εντός Κοινοβουλίου.

Το ζήτημα όμως είναι ότι το πιστεύει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος – ή, τουλάχιστον, πιστεύει ότι μπορεί να παίξει με αξιώσεις το έσχατο προσωπικό του στοίχημα, κόντρα σε όλα τα πολιτικά και δημοσκοπικά δεδομένα. Και από αυτή την αφετηρία οριοθετεί ήδη χώρους, στοχεύει στην δεξαμενή των υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων και χτίζει νέες συμμαχίες.

Εν ολίγοις, ο Πάνος Καμμένος περνά εν χορδαίς και οργάνοις στην αντιπολίτευση, όχι πρωτίστως κατά της κυβέρνησης αλλά κυρίως κατά της Νέας Δημοκρατίας: Επιχειρεί να χτίσει την «δεξιά της δεξιάς» και να ηγηθεί της νέας «υπερδεξιάς πτέρυγας» του πολιτικού χάρτη.

Το πώς βεβαίως περνάς, πειστικά, από την συγκυβέρνηση με την αριστερά στην ηγεσία της σκληρής εθνικιστικής δεξιάς είναι ένα σοβαρό πολιτικό ερώτημα. Για τον Πάνο Καμμένο όμως όλα είναι σχετικά και όλα είναι πιθανά. Κι όπως καβάλησε κάποτε το αντιμνημονιακό κύμα, βλέπει τώρα «φως» και χώρο στο ρεύμα του υπερσυντηρητικού «μακεδονισμού».

Το στίγμα προθέσεων, άλλωστε, για το πώς και με ποιους θέλει να πορευτεί το έδωσε ήδη. Δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο ραντεβού που επέλεξε να κάνει δημόσια, στην Βουλή, στο πλαίσιο της οικοδόμησης των νέων του συμμαχιώνήταν με τον Τάκη Μπαλτάκο. Ο Τάκης Μπαλτάκος δεν είναι ο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της ακραίας σκληρής δεξιάς – είναι ένα πρόσωπο ειδικού συμβολισμού, με αναφορές ακόμη και στην σημερινή ηγετική πυραμίδα της ΝΔ: Ηταν ο εμπνευστής του δόγματος της «σοβαρής Χρυσής Αυγής», στενός συνεργάτης έως τότε του Αντώνη Σαμαρά και γραμματέας του υπουργικού του συμβουλίου.

Πλέον, πολιτεύεται ως συνιδρυτής, μαζί με τον Δημήτρη Καμμένο, της «Δύναμης Ελληνισμού» και οι πληροφορίες τον φέρουν ως εμπνευστή, και διαμεσολαβητή του πολιτικού «γάμου» ΑΝΕΛ και ΛΑΟΣ. Οι πληροφορίες λένε πως ήδη, η συνεργασία ΛΑΟΣ και «Δύναμης Ελληνισμού» - δηλαδή Τάκη Μπαλτάκου και Γιώργου Καρατζαφέρη – έχει κλείσει και θα ανακοινωθεί άμεσα.


Σ’ αυτήν την συνεργασία, ο κ. Μπαλτάκος φέρεται να βλέπει όχι μόνον χώρο, αλλά και ηγετικό ρόλο, για τον Πάνο Καμμένο τον οποίο προωθεί ως επικεφαλής μιας νέας, τριμερούς δεξιάς συμμαχίας ΑΝΕΛ – ΛΑΟΣ και Δύναμης Ελληνισμού.

Ο ίδιος ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ερωτώμενος επ΄ αυτής της προοπτικής, δεν επιβεβαίωσε τίποτα και δεν απέκλεισε τίποτα. «Ο κ. Μπαλτάκος», είπε στον Real FM, «είναι ένας δεινός διαπραγματευτής. Απλώς, η δική μου σκέψη είναι ότι ο Πάνος Καμμένος αποπειράται να κάνει μια πολιτική παρθενορραφή, τα αποτελέσματα της οποίας δεν τα ξέρουμε ακόμα. Η συνύπαρξη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαγνίζεται με δύο τρεις κραυγές και δύο τρεις καταγγελίες για χρηματισμό κάποιων. Είναι βαρύ το κλίμα για τον κ. Καμμένο, τουλάχιστον στον κόσμο τον δικό μας, τον πατριωτικό. Πρέπει ο κ. Καμμένος να δείξει πλέον στον πατριωτικό κόσμο ότι mea culpa και να καθαρίσει την εικόνα του, είναι λίγο θολή».

Και τί θα μπορούσε να κάνει για να «εξαγνιστεί» πολιτικά ο Πάνος Καμμένος; Ενδεχομένως, ένα πρώτο βήμα «κάθαρσης» και έμπρακτου «mea culpa» θα μπορούσε να είναι η υπερψήφιση μιας πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – της κυβέρνησης, στην οποία μέχρι πριν από δέκα ημέρες ήταν ο μικρότερος εταίρος. Εξ ου ενδεχομένως, και η σημερινή δήλωσή του μετά το ραντεβού με τον Τάκη Μπαλτάκο, ότι είναι έτοιμος να υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας εάν αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην πραγματικότητα ούτε ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, ούτε οι περισσότεροι εκ των – σοβαρών – επιτελών της ΝΔ θεωρούν πιθανό να αποφασίσει τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταθέσει πρόταση μομφής μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές. Εάν όμως οι εισηγήσεις του «θερμού» μπλοκ της ΝΔ επικρατήσουν και ο Μητσοτάκης το διαπράξει, ο Πάνος Καμμένος δεν έχει πολλούς λόγους να μην ανέβει στο «τρένο». Δεν έχει τίποτα να χάσει, πλην ίσως της έσχατης πολιτικής αξιοπιστίας, που όμως ουδέποτε του ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη…

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È