Και πάλι αίμα στη Γάζα: Τρεις νεκροί και 80 τραυματίες από ισραηλινά πυρά

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018 ·

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και 81 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό της νέας μεγάλης διαδήλωσης των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας.

Η διαδήλωση που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράκτη ασφαλείας ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ, γίνεται μία εβδομάδα μετά το θάνατο 21 διαδηλωτών από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Σύμφωνα με το το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, από τους τραυματίες, οι 40 έχουν χτυπηθεί από σφαίρες.

Κατά μήκος των συνόρων έχουν αναπτυχθεί Ισραηλινοί στρατιώτες, ελεύθεροι σκοπευτές και άρματα μάχης.

Οι διαδηλωτές έκαψαν ελαστικά αυτοκινήτων ελπίζοντας ότι ο πυκνός, μαύρος καπνός θα περιορίσει την ορατότητα των ελεύθερων σκοπευτών, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα και άνοιξαν πυρ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τους Παλαιστίνιους το βράδυ της Πέμπτης, να μην πλησιάσουν τον φράκτη στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε περίπτωση καταφυγής στη βία.

Ο ισραηλινός στρατός έχει διαμηνύσει ότι η διαταγή στους άνδρες του να ανοίξουν πυρ εναντίον όποιου πλησιάσει το τείχος στα σύνορα συνεχίζει να τελεί σε ισχύ.

«Αν υπάρξουν προκλήσεις, θα υπάρξει η πιο σκληρή αντίδραση όπως και την περασμένη εβδομάδα. Δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε τις διαταγές για πυροβολισμούς, παραμένουμε στην ίδια γραμμή», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία.

Στο μεταξύ, η αριστερή ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Μπε'Τσελέμ άρχισε εκστρατεία καλώντας τους ισραηλινούς στρατιώτες να μην πυροβολούν άοπλους Παλαιστινίους στη διάρκεια των διαδηλώσεων.





Η Μπε'Τσελέμ δημοσίευσε καταχωρίσεις στα μέσα ενημέρωσης με τίτλο: «Λυπάμαι διοικητά, δεν πυροβολώ».

«Στρατιώτη, οι εντολές για πυρά, που μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο αμάχων οι οποίοι δεν δημιουργούν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, είναι παράνομες», υποστηρίζει η ΜΚΟ.

Η έκκληση αυτή καταγγέλθηκε από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας στον ραδιοσταθμό του στρατού πως ζήτησε από τον εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις σε βάρος της Μπε Τσελέμ για «κάλεσμα σε στάση»

http://tvxs.gr/news/kosmos/gaza-toylaxiston-enas-nekros-kai-80-traymaties-sti-nea-megali-diadilosi

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È