Η ''ΑΦΑΣΙΑ'' ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 ·

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Του ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ*

Τους τελευταίους μήνες , ένα πολύ αισιόδοξο γεγονός ξετυλίγεται, και αυτό αφορά την ανάπτυξη ενός κινήματος ενάντια στην εξάπλωση και υπέρ της κατάργησης των πυρηνικών εργοστασίων στηνΕυρώπη.

Πριν τρεις μήνες περίπου (1 Νοεμβρίου), υπήρξε πυρηνικό συμβάν στοΒέλγιο που πέρασε στα ψιλά, όσων –πολύ λίγων- μέσων ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε αυτό. Τη μέρα εκείνη, συνέβη έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Doel του Βελγίου που προκάλεσε πυρκαγιά, αλλά ευτυχώς ελέγχθηκε και έτσι αποφεύχθηκε μία τραγική εξέλιξη. Όμως, το συμβάν αυτό δεν μπορεί να μην προβληματίσει το λαό του Βελγίου, την κυβέρνηση του , ευρύτερα κάθε ευαίσθητο πολίτη. Αντίθετα, ως σήμερα, η κυβέρνηση του Βελγίου δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη ευαισθησία καιαντίδραση.

Για τον πραγματικό κίνδυνο από το ατύχημα αυτό, δεν υπήρξε πραγματική ενημέρωση, αλλά, ασφαλώς, δεν χρειάζεται καμιά σοφία για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του κινδύνου . Σύμφωνα με το περιοδικό Nature και το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, το εργοστάσιο βρίσκεται στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή για το σύνολο των πυρηνικών σταθμών στην ΕΕ. Αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 75 χιλιομέτρων από τον συγκεκριμένο σταθμό και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αγνοεί. 

Ο σταθμός του Doel, στην ανατολική Φλάνδρα, είναι ο ένας από τους δύο πυρηνικούς σταθμούς τουΒελγίου, και απασχολεί 800 εργαζομένους. 

Κάποια δημοσιεύματα, ανέφεραν, πως η Βελγική κυβέρνηση ερευνά το θέμα, όμως η στάση της, ως σήμερα δεν φανερώνει ότι έχει ασχοληθεί σοβαρά, δεν έδειξε καμιά πρόθεση για την όποια πρωτοβουλία, πχ σαν αυτή παλιότερα της Γερμανίας μετά το ατύχημα στη Φουκουτσίμα. Θυμόμαστε πως μετά το ατύχημα αυτό, η Γερμανία δήλωσε την πρόθεσή της να κλείσει μέσα σε μια δεκαετία όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια που χαιρετίστηκε σαν μια γενναία κίνηση.

Αποτελεί αναγκαιότητα, η κυβέρνηση του Βελγίου αλλά και όλες οι χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γαλλίαπου είναι γεμάτη από πυρηνικά, να τα εγκαταλείψουν, αφού οι επιπτώσεις από τυχόν τέτοιο ατύχημα θα είναι τραγικές. Η Γερμανία να μην υπαναχωρήσει από την προαναφερθείσα απόφαση όπως διαφαίνεται την τελευταία περίοδο. Το πυρηνικό συμβάν του Τσερνομπίλ όπως και το πιο πρόσφατο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν πρέπει να αγνοηθούν από κανένα. 

Το λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να επιτρέψει, ώστε, οι λαοί, να βρεθούν ξανά μπροστά σε μια τραγωδία ενός νέου Τσέρνομπιλ. 

Πάντως, είναι εντυπωσιακή, η σχεδόν πλήρης αποσιώπηση από τα ΜΜΕ στο Βέλγιο εξ ου και η άγνοια του κόσμου.

Όμως ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος είναι περισσότερο από ποτέ πιθανός.

Οι 25 παλαιότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης πλησιάζουν ή έχουν ήδη ξεπεράσει τα 35 χρόνια λειτουργίας τους. Καθώς μάλιστα τα πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης «γερνούν», ο αριθμός βλαβών και ατυχημάτων αυξάνεται. Σε παλαιότερα δημοσιεύματα έχει αναφερθεί, 50% αύξηση απρόβλεπτων βλαβών μεταξύ του 2000 και του 2006. 


Για το Βέλγιο, το 2014, όπως έχει αναγραφεί, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες έσπασαν ρεκόρ απρόβλεπτων βλαβών. Όπως είναι ευνόητο, ένα ατύχημα στο Βέλγιο, θα μπορούσε να μολύνει μεραδιενέργεια τεράστιες εκτάσεις, πέρα από τα σύνορα της χώρας. 

Για να αναφερθούμε στη χώρα μας, ειδικότερα, πρέπει να ειπωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει ναευαισθητοποιηθεί και να αναπτύξει πρωτοβουλίες για κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίωνστην περιοχή των Βαλκανίων και επίσης για εγκατάλειψη κάθε σχεδιαζόμενου νέου εργοστάσιου στη περιοχή. 

Η περιοχή μας είναι πολύ υψηλού κινδύνου. Ήδη υπάρχουν τρία σε λειτουργία πυρηνικά εργοστάσια στις βαλκανικές χώρες, (σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία), ενώ σχεδιάζονται τρία στην Τουρκία(Ακούγιου, Σινώπη, Αν. Θράκη), ακόμη ένα στη Βουλγαρία (Μπέλενε), ένα στην Αλβανία, ένα στοΜορίοβο της ΠΓΔΜ (με σχέδια για δημιουργία αντιδραστήρων σε Κρίβολακ και Σκόπια) κι άλλοι νέοι αντιδραστήρες στο υπάρχον εργοστάσιο του Τσερναβόντα στη Ρουμανία.

Κανείς λοιπόν δεν πρέπει να μένει απαθής και πρώτα από όλα η κυβέρνηση. Επιτακτική ανάγκη ο σταθερός προσανατολισμός προς τις ανανεώσιμες μορφές Ενέργειας γενικότερα προς ακίνδυνεςμορφές Ενέργειας. 

*Ο Νίκος Γεωργακάκης είναι Μεταλλειολόγος-Μηχανικός

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23548:georgakakis-pyrinikos&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È