Αναμέτρηση Αθήνας - ΔΝΤ με φόντο τη δόση της 12ης Μαΐου

Κυριακή 3 Μαΐου 2015 ·

 Tvxs Ανάλυση  

Σε μετωπική αντιπαράθεση Αθήνας και ΔΝΤ μετατρέπεται η τελική φάση της διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών, με το Ταμείο να “πυρπολεί” την ενδεκάτη ώρα όλες τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς.

Η αξίωση του ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στην ενδιάμεση συμφωνία οι ομαδικές απολύσεις και να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι δεν θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις απείλησαν να τινάξουν στον αέρα χθες το απόγευμα τις διαβουλεύσεις στο Brussels Group και σήμαναν συναγερμό στην Αθήνα.

Κύκλοι του Μαξίμου χαρακτήριζαν "τουλάχιστον παράξενη την επιμονή του ΔΝΤ να εφαρμοστεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και να μην γίνει η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων", υπονοούσαν δε ότι η εν λόγω εμμονή έχει καθαρά πολιτική χροιά και δεν βασίζεται σε καμία "τεχνοκρατική επιχειρηματολογία" καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε στα στελέχη του Ταμείου στοιχεία από την διεθνή εμπειρία που δείχνουν ότι η απουσία συλλογικών συμβάσεων δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος και δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη.

Η εμπλοκή συζητήθηκε σε έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομιών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι πιστωτές επιλέγουν να μετατρέψουν την διαπραγμάτευση σε θρίλερ έως την εσχάτη ώρα πιέζοντας και προσδοκώντας τις μέγιστες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.

Το μήνυμα από το Μαξίμου πάντως, που μεταφέρθηκε καθαρά στο ΔΝΤ, ήταν πως παρά την οριακή κατάσταση ρευστότητας οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις "αποτελούν κάτι περισσότερο από κόκκινη γραμμή" για την Ελλάδα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπαναχώρησης.

Κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν επίσης με νόημα πως εάν δεν επέλθει τελικά συμφωνία "εκείνο που παγίως προέχει είναι η καταβολή μισθών και συντάξεων", με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ακόμη και για την αποπληρωμή της δόσης της 12ης Μαΐου στο ΔΝΤ.

Η ψύχραιμη αποτίμηση, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως οι πιστωτές δοκιμάζουν τα όρια "αντίστασης" και αντοχών της ελληνικής πλευράς τη στιγμή που εξαντλούνται τα αποθέματα ρευστότητας, ενώ εκτιμάται ότι το ΔΝΤ επιχειρεί ταυτόχρονα να εγγράψει και "υποθήκες" επώδυνων μέτρων εν όψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης του Ιουνίου.

Υπό το κλίμα αυτό, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν και σήμερα, με βασικό στόχο της Αθήνας πάντα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 6ης Μαΐου να εκπέμψει σήμα χαλάρωσης της πιστωτικής ασφυξίας.

Οι πιθανότητες για το εάν θα ανοίξει δρόμος συμφωνίας τόσο σύντομα είναι μοιρασμένες, αλλά η κατάσταση των κρατικών ταμείων δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια χρόνου.
Ως θετικός οιωνός εκλαμβάνεται το χθεσινό κατηγορηματικό μήνυμα Γιούνκερ πως "δεν θα υπάρξει χρεοκοπία για την Ελλάδα", ωστόσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν έδειξε πως τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι "αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση».

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È