«Χάος»: Η λέξη κλειδί στην Τουρκία

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 ·

Φωτογραφία: Sedat Suna/EPA

Τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία όλοι προφέρουν την λέξη «χάος». Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλληλοκατηγορούνται ότι ωθούν την κατάσταση στα άκρα μόλις δυο εβδομάδες πριν τις κάλπες. Του Νιαζί Νταλιανζί, Κωνσταντινούπολη


«Δεν πιστεύουν στην κάλπη. Επειδή, βλέπουν τι θα γίνει στις 30 Μαρτίου, σπέρνουν παντού το χάος για να κερδίσουν. Αλλά δεν θα κερδίσουν», είπε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα μια μέρα αφού η αστυνομία κατέλαβε βίαια τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

«Το πρόσωπο που καταλαμβάνει την πρωθυπουργική θέση προκαλεί επικίνδυνα μαζί με τον μικρό κύκλο που τον υποστηρίζει», ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Θεωρεί ότι μια κατάσταση χάους και σύγκρουσης στην χώρα είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθεί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις πρόσφατες κατηγορίες που εμπλέκουν τον Ερντογάν στο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ταλανίσει την τουρκική κυβέρνηση.

Δυο ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μετά την μαζική πορεία που ακολούθησε την κηδεία και την ταφή του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος είχε μείνει σε κώμα για 269 μέρες έχοντας χτυπηθεί στο κεφάλι από δακρυγόνο κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης μια ομάδα νεαρών περπατούσαν κοντά στο σπίτι του Μπερκίν φωνάζοντας συνθήματα όπως «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Τους επιτέθηκαν άλλοι νέοι που κατοικούσαν στην γειτονιά. Στην συμπλοκή που ακολούθησε έπεσαν πυροβολισμοί και ο 22χρονος Μπουράκ Καν Καραμάνογλου, ένας από την πρώτη ομάδα, χτυπήθηκε στο κεφάλι. Αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο ενώ δυο άλλοι νοσηλεύτηκαν ελαφρά τραυματισμένοι.

Μέχρι την ταφή του Μπερκίν το πλήθος των 400.000, που ακολουθούσε την πομπή, ήταν φιλειρηνικό. Μετά θέλησε να κατευθυνθεί στην πλατεία Ταξίμ για να εναποθέσει λουλούδια για τους 8 νέους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων του περασμένου Ιουνίου. Η αστυνομία παρενέβη με αύρες νερού και δακρυγόνα δημιουργώντας αμέσως μια κόλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Αντίστοιχες επεμβάσεις της αστυνομίας έλαβαν χώρα στην Άγκυρα, στην Σμύρνη, στην Άδανα, στην Προύσα, στην Αττάλεια, στην Σαμψούντα, στην Τραπεζούντα, στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Ταντσέλι, και σε άλλες πόλεις. Στο Ταντσέλι, ένας 30χρονος αστυνομικός έπαθε ανακοπή καρδιάς μέσα σε ένα θωρακισμένο όχημα. Σύμφωνα με κάποιες πηγές την ανακοπή προκάλεσαν τα δακρυγόνα, αλλά οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

Το χάος κυβερνά την Τουρκία

Οι κατηγορίες για διαφθορά, που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ, εις βάρος του Ερντογάν, μελών της οικογένειάς του και επιχειρηματιών είχαν μπει στο αρχείο όταν εκατοντάδες δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομικοί, που εμπλέκονταν στην έρευνα, μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Από τότε σχεδόν καθημερινά διαρρέουν αρχεία από τηλεφωνικές συνομιλίες του Ερντογάν, του γιου του, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. Στις συνομιλίες ο πρωθυπουργός ζητά από τον γιο του να κρύψει εκατομμύρια ευρώ και δολάρια, να παζαρεύει λαδώματα και να ζητά από καναλάρχες να κόψουν τα σχόλια ηγετών της αντιπολίτευσης ή να μην δημοσιεύσουν ειδήσεις για κοντινούς του επιχειρηματίες.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι είναι αντιμέτωπος με απόπειρα πραξικοπήματος από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον επικεφαλής του κινήματος Κιζμέτ, που υποστηρίζεται τόσο από το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου, όπως και από το Κόμμα της Εθνικής Δράσης.

«Δεν κινούνται εναντίον μου ή ενάντια στο Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης», δήλωσε πρόσφατα σε προεκλογική ομιλία. «Κινούνται ενάντια στην Τουρκία, στο έθνος στο σύνολό του. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν θέλουν η Τουρκία να γίνει δυνατή, που δεν θέλουν να λύσουμε το κουρδικό πρόβλημα».

Βέβαια, ο Ερντογάν αρνήθηκε να μιλήσει για τις συνομιλίες του, καθώς επιμένει ότι οι διαρροές είναι παράνομες.

«Από εδώ και στο εξής δεν θα τον αποκαλούμε πρωθυπουργό. Κάποιος που είναι ψεύτης και κλέφτης δεν είναι αξίζει να είναι πρωθυπουργός. Ας τον αποκαλούμε τον αρχηγό των κλεφτών», επαναλαμβάνει στις ομιλίες του ο Κιλιτσντάρογλου.

Την ίδια στιγμή, οι νέοι εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης απέστειλαν στην Βουλή έγγραφα εξηγώντας γιατί ξεκίνησαν έρευνα εις βάρος τεσσάρων πρώην υπουργών. Η αρμόδια επιτροπή θα αποφασίσει εάν οι πρώην υπουργοί θα δικαστούν ή όχι. Τα στοιχεία των εισαγγελέων έφτασαν στην Βουλή αφού αυτή έπαυσε τις δραστηριότητές της ενόψει των εκλογών. Οι υπουργοί έχασαν τις θέσεις τους σε έναν ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς τον Δεκέμβριο.

Ένα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη απελευθέρωσε τους συλληφθέντες γιους των υπουργών Εσωτερικών και Ενέργειας καθώς και τον Ιρανό επιχειρηματία, Ρέζα Ζαράπ – όλοι τους κατηγορούνταν για την δωροδοκία αξιωματούχων. Πλέον κανείς ύποπτος δεν κρατείται. Η απελευθέρωσή τους έτυχε σκληρής κριτικής από την αντιπολίτευση.

Την ώρα που όλα αυτά συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο, ο θάνατος του Μπερκίν προκάλεσε μαζικές αντικυβερνητικές και κυρίως αντι-Ερντογάν-ικές διαδηλώσεις. Οι άνθρωποι στους δρόμους φώναζαν κρατώντας πλακάτ «Φονιά Ερντογάν».

Παρόλο που ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι μια εκλογική του νίκη θα τον καθαρίσει από όλα τα λάθη, η αντιπολίτευση δηλώνει ότι η κάλπη δεν είναι δικαιοδοτικό όργανο και ο ίδιος θα πρέπει να οδηγηθεί σε δικαστήριο.

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν είναι σε θέση να κρίνει πως όλες αυτές οι εξελίξεις και το χάος στους δρόμους θα επηρεάσει την κάλπη. Σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Ερντογάν έχει χάσει μέρος της υποστήριξης που είχε, αλλά ακόμη προηγείται.

Η διχοτόμηση είναι βαθιά. Φαίνεται πως όποια κατηγορία και εάν βαραίνει τον πρωθυπουργό οι πιστοί του ακόλουθοι στις κεντρικές και ανατολικές πόλεις δεν επηρεάζονται. Αλλά όλα αυτά είναι σενάρια. Οι αναταραχές δεν αφήνουν περιθώρια για σίγουρες εκτιμήσεις.

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È