Τουρκία: Κύμα οργής για τον θάνατο του 15χρονου του πάρκου Γκεζί

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014 ·

Φωτογραφία: Sedat Suna/EPA

Κύμα διαδηλώσεων έχει ξεσπάσει στην Τουρκία την Τρίτη με σοβαρά επεισόδια και επιθέσεις της αστυνομίας σε διαδηλωτές, μετά την ανακοίνωση ότι ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, που βρισκόταν σε κώμα σχεδόν εννέα μήνες μετά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, άφησε την τελευταία του πνοή. Η οικογένεια του Ελβάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θάνατο του 15χρονου.

Ο Μπερκίν Ελβάν στις 16 Ιουνίου χτυπήθηκε από μεταλλικό περίβλημα ενός δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και από τότε νοσηλευόταν σε κώμα τραυματισμένος σοβαρά στο κεφάλι.

Ο Ελβάν Μπερκίν πήγαινε να αγοράσει ψωμί όταν αστυνομικός τον πυροβόλησε απευθείας στο κεφάλι. Ήταν ο όγδοος νεκρός στις διαδηλώσεις ενάντια στη κυβέρνηση Ερντογάν.

«Για τους φίλους μας: Χάσαμε σήμερα τον Μπερκίν Ελβάν στις 7 το πρωί. Συλλυπητήρια σε όλους μας» έγραψε η οικογένειά του σε ένα μήνυμα στο Twitter.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του 15χρονου τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, κυρίως φοιτητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής, στην Άγκυρα, απέκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση. Επίσης μαθητές έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους και προχώρησαν σε καθιστικές διαμαρτυρίες.



Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και στην Κωνσταντινούπολη, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο όπου κατέληξε ο 15χρονος.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από ένα χώρο λατρείας των Αλεβιτών όπου μεταφέρθηκε η σορός του παιδιού μετά την διαδικασία της νεκροψίας, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, όπως «το κράτος είναι δολοφόνος», «ο Μπερκίν είναι παντού, η αντίσταση είναι παντού», ή «σώμα με σώμα κατά του φασισμού».


«Έχουμε έρθει εδώ εξ αιτίας της δολοφονίας από την αστυνομία. Θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Το αίμα του Μπερκίν Ελβάν δεν θα μείνει ατιμώρητο» δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών, ο Αχμέτ Εκιντζί.


Εκδηλώσει διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν από μαθητές και φοιτητές, έλαβαν χώρα και στη Σμύρνη και την Αττάλεια, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το βράδυ αναμένονται μεγάλες διαμαρτυρίες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ενώ η κηδεία του 15χρονου είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη.


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οικογένεια του Ελβάν Μπερκίν είχε καλέσει σε αγρυπνία έξω από το νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης καθώς είχε διαπιστωθεί επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του αγοριού. Η αστυνομία διέλυσε την αγρυπνία χρησιμοποιώντας και πάλι δακρυγόνα, κάτι το οποίο καταδίκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ελβάν έγινε το όγδοο θύμα της βίας μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα στα τέλη του Μαΐου εξαιτίας των σχεδίων της κυβέρνησης Ερντογάν να οικοδομήσει στη θέση του πάρκου Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Οι διαμαρτυρίες γρήγορα μετατράπηκαν στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν εδώ και 11 χρόνια, αφότου ανέλαβε την εξουσία.

Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ήταν ο πρώτος πολιτικός που αναφέρθηκε δημόσια στο θάνατο του Ελβάν εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. «Λυπήθηκα στο άκουσμα του θανάτου του Μπερκίν Ελβάν, ήταν απλά ένα παιδί» είπε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους.

Tweets about "#BerkinElvan #Gezi"
 
 http://tvxs.gr/news/kosmos/toyrkia-kyma-orgis-gia-ton-thanato-toy-15xronoy-toy-parkoy-gkezi

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È