ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ;

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 ·

ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΕ: Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την ώρα που οι ΗΠΑ πρωτίστως αλλά και η Γερμανική ΕΕ σπρώχνουν κυνικά και χωρίς προσχήματα την Ουκρανία στη διχοτόμηση και τη μετατροπή του δυτικού τμήματός της σε προτεκτοράτο τους και αντιρωσικό προγεφύρωμα, την ίδια ώρα ομνύουν από κοινού στην ενότητα, τάχα, και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Η ωμή επέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ στην Ουκρανία, με την κατάφωρη παραβίαση κάθε ίχνους δημοκρατίας, έχει φέρει την Ουκρανία στο χείλος μιας ευτύτερης πολεμικής σύρραξης, αφού ήδη φιλορωσικά τμήματα του πληθυσμού στα ανατολικά της χώρας, με αιχμή την Κριμαία, κινούνται με διαθέσεις απόσχισης από την νέα υπό αμερικανο-ΕΕ έλεγχο κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Η πρωτοφανής κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και οι απειλές, μαζί με τις προειδοποιήσεις, των ΗΠΑ σε βάρος του Ρωσικού παράγοντα, καθιστούν πρόδηλο ότι μια διχοτόμηση της Ουκρανίας είναι πιθανή. Μια διχοτόμηση, όμως, μπορεί να συντελεστεί μόνο με τις βολές των πυροβόλων και τη δράση των μαχητικών, σε μια σύρραξη που ενδεχομένως να μετατραπεί σε γενικότερη πολεμική ανάφλεξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

Διαβεβαιώσεις ότι δεν σκοπεύει να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δείνει ο Πούτιν στη Δύση, την ώρα που η ένταση στην Κριμαία παραμένει στο κόκκινο, ρώσοι βουλευτές προτείνουν νομοσχέδια που διευκολύνουν την ενσωμάτωση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία.



Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να την καθησυχάσει για την ένταση στην Κριμαία, τονίζοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διάσπαση της Ουκρανίας.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς, είπε ότι στη διάρκεια συνομιλίας του με τη Μέρκελ, ο Πούτιν δεσμεύθηκε να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις» είπε, σχεδόν υποκριτικά, η εκπρόσωπος της καγκελαρίου, λέγοντας ότι η Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις και ζήτησε αυτοσυγκράτηση, όταν είναι προφανής η επέμβαση της Γερμανίας στα εσωτερικά της Ουκρανίας.


Οι ρωσικές διαβεβαιώσεις έρχονται την ώρα που οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Κριμαία αυξάνονται, ενώ κύκλοι στη Δύση κάνουν λόγο για κατάληψη από στρατιώτες χωρίς διακριτικά δύο αεροδρομίων της περιοχής: του πολιτικού αεροδρομίου στη Συμφερόπολη και του στρατιωτικού στη Σεβαστούπολη. Τη Ρωσία «δείχνει» ως υπεύθυνη των καταλήψεων και για ευνόητους λόγους ο υπουργός Εσωτερικών του Κιέβου, ενώ στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους γύρω από τα αεροδρόμια. Διαψεύδει αυτές τις διαδόσεις η Μόσχα.

Ο Πούτιν είχε επίσης συνομιλία με τον Άγγλο Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο ρώσος πρόεδρος είπε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον Βλ. Πούτιν ότι «όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε, τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή είχαν προγραμματιστεί πριν την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία» δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά, ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές που έχει υποσχεθεί η μεταβατική κυβέρνηση, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να εξασφαλιστεί ένα θετικό μέλλον για την Ουκρανία.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΚΕΡΙ – ΛΑΒΡΟΦ

Παρόμοιες ήταν και οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στον αμερικανό ομόλογό του. Ο Τζον Κέρι, με ένα ρεσιτάλ διγλωσσίας, προειδοποίησε τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει εντάσεις στην Ουκρανία και έθεσε το θέμα της κατάληψης αεροδρομίων, καθώς και της εμφάνισης στρατιωτικών οχημάτων και προσωπικού σε περιοχές της Κριμαίας.

«Αν και μας είπε ότι δεν παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας και ότι δεν σκοπεύει να την παραβιάσει, ξεκαθάρισα παρ' όλα αυτά ότι αυτό θα μπορούσε να παρερμηνευθεί αυτή τη στιγμή και ότι υπάρχουν αρκετές εντάσεις» είπε ο Κέρι.

«Είναι σημαντικό για όλους να είναι απίστευτα προσεκτικοί να μην πυροδοτήσουν εντάσεις και να μη στείλουν λάθος μηνύματα» πρόσθεσε, σχεδόν απειλιτικά ο Τζον Κέρι.


ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δυτικές πηγές που χρήζουν διασταύρωσης, Ρώσοι βουλευτές προτείνουν νομοσχέδια που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία και θα επιτρέψουν την απόκτηση ρωσικής ιθαγένειας, με διαδικασίες fast-track.

Τα δύο νομοσχέδια φέρεται να κατέθεσε το κόμμα "Δίκαιη Ρωσία" και τα συνέδεσε άμεσα με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι βουλευτές προτείνουν μία περιοχή να τίθεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, μετά από δημοψήφισμα ή έκκληση των ηγετών της περιοχής. Μέχρι σήμερα, για να γίνει κάτι τέτοιο, έπρεπε να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ δύο γειτονικών κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα αρκεί ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία για να δεχθεί η Μόσχα να την ενσωματώσει.

Το δεύτερο νομοσχέδιο προτείνει να δίνεται η δυνατότητα στους Ουκρανούς να κάνουν αίτηση για ρωσικά διαβατήρια στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές πριν από την 1η Αυγούστου και να μπορούν να γίνουν ρώσοι πολίτες μετά από δύο μήνες -αντί να περιμένουν έναν χρόνο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Στόχος των νομοσχεδίων σύμφωνα με τη Δίκαιη Ρωσία «είναι η στήριξη του αδελφού λαού της Ουκρανίας, κυρίως των ρωσόφωνων που είναι ανυπεράσπιστοι μπροστά στο πρόσωπο της "καφέ απειλής"» -αναφορά στις καφέ στολές που φορούσαν οι φασίστες στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσης, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει ρωσικά διαβατήρια στα μέλη της διαβόητης μονάδας καταστολής Μπερκούτ, που διαλύθηκε από τις νέες Αρχές.

«Το ρωσικό προξενείο στη Συμφερόπολη εντέλλεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αρχίσει, το συντομότερο δυνατόν, τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στις δυνάμεις των Μπερκούτ» έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι Μπερκούτ ήταν η εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας. Για τους διαδηλωτές, η λέξη είχε γίνει συνώνυμο της βίας ακόμη και με πραγματικά πυρά.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠΕΞ

Λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις της εκπροσώπου της καγκελαρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας που διαμεσολάβησαν για την υπογραφή συμφωνίας στην Ουκρανία, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εξέφραζαν προπαγανδιστιά και υποκριτικά την μεγάλη ανησυχία τους για την «ασταθή κατάσταση» στην Κριμαία.

Οι τρεις υπουργοί κάλεσαν το Κίεβο να προσεγγίσει τους Ουκρανούς στα νότια και στα ανατολικά της χώρας και «να λάβει υπόψη όλα τα νόμιμα συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ιδίως στα θέματα γλώσσας».

Υπενθυμίζεται ότι οι ουκρανικές προθέσεις για μέτρα ακροδεξιού χαρακτήρα στο Κίεβο, ανάμεσα στα οποία η κατάργηση της αναγνώρισης μειονοτικών γλωσσών, η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος ή η αποποινικοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό και οδήγησαν σε κλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία.

«Πρέπει να γίνουν όλα τα βήματα για τη μείωση της έντασης στην ανατολική περιοχή και την προώθηση της ειρηνικής συζήτησης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών» ανέφερε η ανακοίνωση των τριών υπουργών, επαναλαμβάνοντας τη δήθεν στήριξή τους στην «εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

«Καλούμε όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να τη θέσει σε κίνδυνο» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Πιστεύουμε ότι η πολιτική σταθερότητα και οι μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία απαιτούν μια ευρεία συναίνεση από όλες τις πλευρές, χωρίς εξαίρεση», δήλωσαν ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς και ο Πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

ΕΕ: ΖΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στις εντάσεις στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση.

«Η κατάσταση στην Κριμαία θα απαιτήσει μια πολιτική λύση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων πλευρών» δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Θέλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, όλες οι πλευρές να επιδείξουν όσον το δυνατό μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν την ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας» τόνισε. Ο εκπρόσωπος, όμως, παρέκαμψε το γεγονός ότι η κυβέρνηση που έχει προκύψει στο Κίεβο είναι αποτέλεσμα πραξικοπηματικών διαδικασιών με επίχρισμα "λαϊκής εξέγερσης" και όχι έκφρασης της βούλησης του ουκρανικού λαού.
 http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15470:oukrania&catid=81:kivernisi&Itemid=198
 
 

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È