Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 ·

 tvxs.gr

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει το Αφιέρωμα ΜΕΛΙΝΑ από την Πέμπτη 6 έως και την Τετάρτη 12 Μαρτίου, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, στις 6 Μαρτίου του 1994. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν συνολικά δέκα μεγάλου μήκους ταινίες, μερικές από τις οποίες αποτελούν ορόσημα στη φιλμογραφία της Μελίνας. Του Γιώργου Ρούσσου.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Πρεσβεία της Ισπανίας, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, το Υπουργείο Τουρισμού – Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, το Εργαστήρι Οπτικοακουστικών Μέσων του ΕΚΠΑ και την Πρεσβεία των ΗΠΑ, παρουσιάζει το αφιέρωμα ΜΕΛΙΝΑ.


Το αφιέρωμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και θα λάβει χώρα, από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη στις 6 Μαρτίου του 1994.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν συνολικά δέκα ταινίες. Χαρακτηριστικές επιλογές από την πλούσια φιλμογραφία της Μελίνας Μερκούρη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δημιουργίες τόσο από τη δεκαετία του ’60 (Ποτέ την Κυριακή, Φαίδρα), όσο και ταινίες λιγότερο προβεβλημένες από τη δεκαετία του ’60 και του ’70 (Η βασίλισσα του Σικάγο, Η δοκιμή).



Η ταινία έναρξης του αφιερώματος την Πέμπτη 6 Μαρτίου θα είναι τα "Μηχανικά Πιάνα" (Los pianos mecánicos, παραγωγής 1965, διάρκειας 94 λεπτών) του Juan Antonio Bardem. Μια ταινία όπου η Μελίνα Μερκούρη στο θρυλικό Καδακές ασκεί για ακόμη μία φορά την ακαταμάχητη γοητεία της. Η βραδιά έναρξης θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.

Αναλυτικά οι ταινίες που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του αφιερώματος ΜΕΛΙΝΑ, είναι οι εξής:

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται / Celui qui doit mourir (1957, 122΄ ) του Jules Dassin
Ποτέ την Κυριακή / Never on Sunday (1960, 91΄) του Jules Dassin
Φαίδρα / Phaedra (1962, 115΄) του Jules Dassin
Οι Νικητές / The Victors (1963, 175΄) του Carl Foreman
Μηχανικά πιάνα / Los pianos mecánicos (1965, 94΄) του Juan Antonio Bardem
Στις 10.30 καλοκαίρι βράδυ / 10:30 P.M. Summer (1966, 85΄) του Jules Dassin
Η βασίλισσα του Σικάγο / Gaily, Gaily (1969, 107΄) του Norman Jewison
Η δοκιμή / The Rehearsal (1974, 92) του Jules Dassin
Κραυγή γυναικών / A Dream of Passion (1978, 110΄) του Jules Dassin
Η ιστορία της Λίλυ / Lilly's Story (2002) του Ροβήρου Μανθούλη


Εκτός από τις προβολές των ταινιών, το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης δύο σημαντικές συζητήσεις, που θα διεξαχθούν παράλληλα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Μέσα από τις συγκεκριμένες συζητήσεις, οι ομιλητές θα στραφούν στην Μελίνα ως πρέσβειρα του πολιτισμού στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στις συζητήσεις θα μιλήσουν διακεκριμένα πρόσωπα των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 6 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση «Μελίνα: ο πολιτισμός στην πρώτη σελίδα» και το Σάββατο 8 Μαρτίου, «Η Γαλλία της Μελίνας».


Το Αφιέρωμα ΜΕΛΙΝΑ θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 6 έως και την Τετάρτη 12 Μαρτίου, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, στις 6 Μαρτίου του 1994.

Εντός των ημερών θα σας ενημερώσουμε και με το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών, ενώ για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός) - www.tainiothiki.gr

Η Επανάσταση του 1943

Η Επανάσταση του 1943

revolution in the world

ελευθερη εκφραση

Η λίστα ιστολογίων μου

προσωπικές ιστοσελίδες

τύπος

διαφορα

È